Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Labyrinth of Lies (2014)- κριτική ταινίας


Η ταινία "Labyrinth of Lies", στα γερμανικά "Im Labyrinth des Schweigens", ήταν η γερμανική συμμετοχή για τα βραβεία Όσκαρ, στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στην 88η απονομή των βραβείων. Τελικά δεν πέρασε στα τελικά σαν ταινία παρά μόνο στην κατηγορία "Μουσική" με τον Τόμας Νιούμαν.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η μεταπολεμική Γερμανία δικάζει για πρώτη φορά το ναζιστικό παρελθόν της στην ταινία του Giulio Ricciarelli. Ο δημόσιος κατήγορος Johann Radmann ανακαλύπτει πως οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ήταν πρώην ναζί και δήμιοι των στρατοπέδων συγκεντρώσεως. Αποφασίζει να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη χωρίς καμία βοήθεια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Labyrinth of LiesΚΡΙΤΙΚΗ: Δραματική ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αγγίζει το μέσο Γερμανό που είτε ήταν στο κόμμα είτε δεν ήταν, το κομμάτι αυτό της ιστορίας της Ναζιστικής Γερμανίας δεν τον κάνει περήφανο.
Ο σκηνοθέτης έχει αποφύγει τις έντονες ζοφερές αναπολήσεις και τα δραματοποιημένα σχόλια για τη στάση των Γερμανών στο όλο ζήτημα. Έχει αποδώσει σωστά το κλίμα-χρώμα-εικόνα μιας μουδιασμένης κοινωνίας. Το σενάριο σκιαγραφεί πολύ καλά τα πολύπλοκα ηθικά ζητήματα της συγκεκριμένης ιστορικής εποχής, αφήνοντας την πρωτοβουλία ερμηνείας τους στον θεατή. Στην ταινία βλέπουμε λίγες εικόνες από το στρατόπεδο του Auschwitz, όμως όλη η ιστορία και το συναίσθημα βγαίνει έμμεσα από τις αφηγήσεις των εμπλεκόμενων. Ο Alexander Fehling, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κρατάει τις ισορροπίες ως το σημείο που μαθαίνει για τον πατέρα του και καταρρέει. Με την εμμονή και την υπομονή του "σκάβει" για να βρει την αλήθεια και να οδηγήσει τους ενόχους στην δικαιοσύνη. Έτσι ξεκινάνε οι πρώτες δίκες εργαζομένων στο Auschwitz για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Labyrinth of Lies Ηθοποιοί: Alexander Fehling, Johannes Krisch, Friederike Becht, Hansi Jochmann κά.
Σκηνοθέτης: Giulio Ricciarelli
Σενάριο:
Giulio Ricciarelli, Elisabeth Bartel  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου