Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Βαρσοβία - Χρήσιμα μυστικά (2ο μέρος)

Συνοπτικά ότι μου είπαν και ότι έζησα, το μοιράζομαι μαζί σας ελπίζοντας ότι θα είναι χρήσιμα σε όποιον πάει.

ΝΟΜΙΣΜΑ: Χρησιμοποιούν το ZLOTY, ενώ αρκετοί δέχονται Ευρώ, όμως τα ρέστα που θα πάρετε είναι στο δικό τους νόμισμα. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας αγοράσαμε τα πρώτα μας ZLOTY, με 1 ευρώ = 3,71 Zl, για να έχουμε για τα πρώτα μας έξοδα. Τελικά, το ταξί (35 ευρώ) το πληρώσαμε με ευρώ, όπως επίσης και το διαμέρισμα. Στην Βαρσοβία θα βρείτε πολλά ανταλλακτήρια χωρίς προμήθεια όπου βρήκαμε το 1 ευρώ προς 4,2 ZL. Σε πολλά ανταλλακτήρια διαπραγματευτήκαμε την ισοτιμία προς όφελός μας βέβαια. Τις Κυριακές δίνουν τη χαμηλότερη ισοτιμία.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: Το ταξί είναι υπερβολικά φτηνό, 1,5 έως 2 ZL/χλμ, όμως προσοχή να ρωτάτε πριν μπείτε γιατί εμείς την πατήσαμε και πληρώσαμε 3 φορές περισσότερο γιατί υποτίθεται ότι ήταν VIP "ιδιωτική"  εταιρία. Η διπλή ταρίφα ισχύει από νωρίς 6; αλλά πάλι φτηνά είναι. Μια φορά μπήκαμε στο τραμ, δεν πληρώσαμε εισιτήριο γιατί δεν καταφέραμε να διαβάσουμε τις οδηγίες - ήταν στα πολωνικά.

ΓΛΩΣΣΑ: Τα πολωνικά είναι δύσκολα και στην ανάγνωση και στην προφορά τους. Οι Πολωνοί, στην πλειοψηφία τους, μιλάνε αγγλικά κι έτσι η συνεννόηση δεν ήταν πρόβλημα.

ΧΑΡΤΕΣ: Στο αεροδρόμιο Modlin ΔΕΝ είχε χάρτη της πόλης. Οι επιλογές είναι 4:
  • τυπώνετε έναν από το internet
  • παίρνετε τον εύχρηστο χάρτη από τις ξεναγήσεις (διαβάστε παρακάτω)
  • αγοράζετε έναν από βιβλιοπωλείο
  • ζητάτε ευγενικά από τη reception ενός ξενοδοχείου
ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 1: Δωρεάν ξεναγήσεις στα αγγλικά και στα ισπανικά. Μορφωμένοι νέοι σε ξεναγούν στην πόλη τους και αν είσαι ευχαριστημένος τους δίνεις ένα φιλοδώρημα - ότι θες. Εμείς πήγαμε σε 4 ξεναγήσεις (Παλιά πόλη, Εβραϊκό Γκέτο, Κομμουνιστική Βαρσοβία και Εναλλακτική Βαρσοβία - συνοικία Praga). Επιπλέον σου δίνουν έναν χάρτη-οδηγό που περιέχει πληροφορίες "εκ των έσω" (δηλ. μέρη που πάνε και οι ίδιοι όταν βγαίνουν). Θα τους βρείτε στο www.freewalkingtour.com/warsaw/ . O Jacek  και ο PSE ξεχώρισαν για τις γνώσεις τους καθώς και για τον τρόπο που έκαναν την ξενάγηση. Τους συστήνω ανεπιφύλακτα.

Στο 3ο μέρος περισσότερα μυστικά για φαγητό, δρόμους που αξίζει να περπατήσετε, μπυραρίες και hipster μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου