Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Savoir Vivre στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Μιας και οι ημέρες που έρχονται θα μας βρουν πολλές φορές σε τραπέζια, κάποια επίσημα, κάποια λιγότερο, ας έχουμε στο νου μας μερικούς βασικούς κανόνες συμπεριφοράς

Πριν το γεύμα
Απαντήστε μέσα σε 24 ώρες για το αν θα μπορέσετε να παρευρεθείτε.

Μην ρωτήσετε ποιοι άλλοι θα είναι καλεσμένοι στο τραπέζι. Υποτίθεται ότι σας καλεί ο οικοδεσπότης και θα παρευρεθείτε γι’ αυτόν. 
Όποιος περνάει πρώτος από την πόρτα καλό είναι να την κρατάει, μέχρι να περάσει και ο τελευταίος. Σε αυτόν τον κανόνα δεν υπάρχουν διακρίσεις φύλουΕίναι απλά θέμα ευγένειας να μην κλείσετε την πόρτα στο πρόσωπο αυτού που σας ακολουθεί για να μπει σε έναν χώρο. Το ίδιο ισχύει και για όσους βγαίνουν από το ασανσέρ. Φροντίστε να κρατήσετε την πόρτα ανοιχτή για τους επόμενους και μην βιάζεστε να βγείτε πρώτοι.
Αν έχετε ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα με κάποιο φαγητό (π.χ. αλλεργίες), θα πρέπει να ενημερώσετε τον οικοδεσπότη.
Τα στενά T-shirt, τα βαθιά ντεκολτέ, το κοντά μπλουζάκια, οτιδήποτε γυαλίζει πολύ  δεν ταιριάζουν σε επίσημα δείπνα, ακόμη κι αν τα έχει οργανώσει ο κολλητός σας.
Αργήστε 15-20 λεπτάπροκειμένου να δώσετε στον οικοδεσπότη την ευκαιρία να τακτοποιήσει λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής ή να χαλαρώσει πριν το γεύμα.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος
Περιμένετε να σας πει ο οικοδεσπότης πού θα καθίσετε. Mη πάρετε θέση δίπλα στην κουμπάρα ή την κολλητή σας...
Μόλις ο οικοδεσπότης πει «καλή όρεξη» ή κάτι ανάλογο, δίνει το σήμα για να ξεκινήσετε να τρώτε. Στο «ξεκινήστε χωρίς εμένα» καλύτερα να περιμένετε. Δείχνει ευγένεια.
Οι αγκώνες κάτω από το τραπέζι!
Κρατήστε τα προσωπικά σας πράγματα μακριά από το τραπέζι. Όσα πράγματα δεν έχουν να κάνουν με το φαγητό (ζακέτες, τσάντες, κινητά, κλειδιά), καλό είναι να μένουν μακριά από το τραπέζι και τα πιάτα.
Μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να φάτε, ακόμη κι αν πρόκειται για μπουφέ με finger food. Κανείς δεν θέλει να κάνει χειραψία με ένα λαδωμένο χέρι, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε τις πετσέτες σας συχνά.
Το μαχαίρι δεν είναι διακοσμητικό! Κόψτε ή σπρώξτε την μπουκιά σας με αυτό. Μη χρησιμοποιείτε μια μπουκιά ψωμί για να σπρώξετε το φαγητό σας. Επίσης, η γνωστή "παπάρα" απαγορεύεται όταν δε βρισκόμαστε στο σπίτι μας. Οι υπόλοιποι μπορεί να μη θέλουν να φάνε σαλάτα με ψίχουλα!
Φάτε και ξεχάστε το twitter και το facebook. Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να αρχίσετε να βγάζετε φωτογραφίες τα φαγητά και το τραπέζι για να τα ανεβάσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν το κάνετε, θα μοιάζετε αστείος στους υπόλοιπους
Αν δεν θέλετε κρασί, μην γυρνάτε το ποτήρι σας ανάποδα. Δεν χρειάζεται να κάνετε και τόσο μεγάλο θέμα το ότι δεν θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ. Απλώς όταν έρθουν να σας σερβίρουν, τοποθετήστε διακριτικά το χέρι σας πάνω από το στόμιο του ποτηριού και πείτε «όχι ευχαριστώ», χωρίς να προσβάλετε όσους θέλουν να πιουν.
Μην ασχολείστε συνέχεια με το κινητό σας. Είναι πολύ ενοχλητικό να υπάρχει κάποιος που μιλάει συνέχεια στο κινητό του ή στέλνει συνεχώς μηνύματα. 
Δείξτε ενδιαφέρον στους συνδαιτυμόνες σας και κοινωνικοποιηθείτε κατά τη διάρκεια του δείπνου. Λίστα με θέματα που δεν ενδιαφέρουν κανέναν: τι σας ανήκει, ποιον γνωρίζετε, τι αγοράσατε, ο καιρός, η πλοκή της τελευταίας ταινίας που σας εντυπωσίασε, το κουτσομπολιό, τα παιδιά σας και οι αταξίες τους… Αποφύγετε ακόμη πολιτικές συζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διαφωνίες, αλλά φροντίστε να είστε ενημερωμένοι για την επικαιρότητα.

Μετά το δείπνο
Μόλις τελειώσετε με το γεύμα σας, η πετσέτα πάει στην καρέκλα σας ή αριστερά του πιάτου σας. Όχι πάνω στο πιάτο σας! Τα μαχαιροπήρουνα πάνε στο πιάτο, μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο κι όχι σταυρωτά.
Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον οικοδεσπότη με μια χειρόγραφη κάρτα την επόμενη ημέρα. Το μήνυμα στο facebook είναι οκ, αλλά δεν είναι και ο πιο κομψός τρόπος. Φροντίστε μόνο να μην είναι δημόσιο, έτσι ώστε να μην μάθουν για το δείπνο και αυτοί που δεν είχαν προσκληθεί.
Παρ’ όλο που τα κοινωνικά δίκτυα δεν υπήρχαν στους κανονισμούς του Savoir Vivre του 19ου αιώνα, υπάρχει και πάλι πρωτόκολλο. Μην ποστάρετε φωτογραφίες ή σχόλια χωρίς την άδεια αυτών που αφορούν.
Καλές στυλάτες γιορτές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου