Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Carol (2015) - κριτική ταινίας

Η ταινία Carol διεκδικεί 5 βραβεία σε 4 κατηγορίες από την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (Χρυσές Σφαίρες).


Αποτέλεσμα εικόνας για ταινια Carol
ΥΠΟΘΕΣΗ: Στην Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '50 εκτυλίσσεται αυτή η ερωτική δραματική ταινία. Μια αστή γυναίκα (Cate Blanchett), υπερπροστατευτική μητέρα ενός κοριτσιού και σύζυγος σε διάσταση, ερωτεύεται με την πρώτη ματιά μια υπάλληλο ενός πολυκαταστήματος (Rooney Mara). Η σχέση τους θα προχωρήσει αβίαστα, ενώ το πλησίασμά τους είναι αργό και ρομαντικό. Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, κυρίως από τον σύζυγο ο οποίος εξακολουθεί να την αγαπά και τη διεκδικεί. Το τέλος μας υπενθυμίζει ότι όλοι ζούμε βάση των ελεύθερων επιλογών μας. 

ΚΡΙΤΙΚΗ: Η ταινία παραμένει πιστή στο χαρακτηριστικό υφος της Patricia Highsmith καθώς το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο της "The price of salt", το οποίο εξέδωσε με ψευδώνυμο το 1952. Η ταινία στο σύνολό της είναι ένα μάθημα αισθητικής, υποκριτικής και ειλικρίνειας. Χαρακτηρίζεται από χαμηλούς τόνους, υποβόσκουσα ένταση  και την αίσθηση δυνατών συναισθημάτων. Ο ομοφυλοφιλικός έρωτας είναι ένα θέμα όχι τόσο συνηθισμένο σε ταινίες του Χόλιγουντ και ίσως να ξενίσει κάποιους.

Μεγάλη έκπληξη, η άγνωστη σε μένα, ηθοποιός Rooney Mara που παίζει με την εκφραστικότητα των ματιών της. Η Cate Blanchett υποδύεται καταπληκτικά την Carol, με μια ερμηνεία που θα συζητηθεί. Αινιγματικά ψυχρό πρόσωπο σαν μάσκα με φωνή που φανερώνει το συναισθηματικό φορτίο της ψυχής της. Μάλλον και οι δυο πρωταγωνίστριες Cate Blanchett και Rooney Mara θα προταθούν για βραβείο Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας
Τα σκηνικά, τα ρούχα, τα αυτοκίνητα μας μεταφέρουν πίσω στην δεκαετία του '50. Η φωτογραφία εξαιρετική. Έχει μια κλασάτη "θαμπάδα" που θυμίζει παλιές ταινίες.

 

Σκηνοθεσία: Todd Haynes (δημιουργό των “Far from Heaven” (2002) και “I'm Not There” (2007))
Παίζουν: Cate Blanchett, Rooney Mara,
Sarah Paulson, Kyle Chandler, Jake Lacy, Cory Michael Smith, John Magaro, Carrie Brownstein, Ann Reskin, Kevin Crowley, Nik Pajic, Trent Rowland

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ: Ανακοινώθηκαν προχθές στο Λος Άντζελες οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες που απονέμει η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ (η τελετή απονομής θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου) με την ταινία «Carol» του Todd Haynes να μπαίνει στην πρώτη θέση της "κούρσας", καθώς διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (υποψήφιες είναι και οι δύο πρωταγωνίστριες Cate Blanchett και Rooney Mara) και καλύτερης μουσικής (Carter Burwell).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου