Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Οι αναρτήσεις σου στο Facebook σε προδίδουν!

Δε θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες για το πως ξεδιπλώνονται οι διάφορες πτυχές της προσωπικότητας μας όταν αναρτούμε το οτιδήποτε σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Εξάλλου οι διαφημιστές και οι marketeers φαίνεται σαν να μας γνωρίζουν χρόνια!

Καινούρια στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όταν αναπαράγουμε "σοφά λόγια" ή αλλιώς αμπελοφιλοσοφίες ή αλλιώς "βαθυστόχαστες μαλακίες" - συγνώμη για τον όρο, το μόνο που φανερώνουμε είναι το πόσο χαζοί είμαστε!

Στην ερευνητική εργασία «Για την Υποδοχή και την Ανίχνευση της Ψευδο-βαθυστόχαστης Μαλακίας» *, (Πανεπιστήμιο Waterlooο, Καναδάς) ο υποψήφιος διδάκτορας Gordon Pennycook και τέσσερις άλλοι ερευνητές, υποστηρίζουν πως η χαμηλή νοημοσύνη σχετίζεται με τη δυνατότητα να εντυπωσιάζεσαι από φαινομενικά βαθυστόχαστες φράσεις.


Αποτέλεσμα εικόνας για "σοφά λόγια" Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε σχεδόν 300 συμμετέχοντες, τους παρουσιάστηκαν διάφορες δηλώσεις ή φράσεις, συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων «αμπελοφιλοσοφιών» και τους ζητήθηκε να αντιδράσουν, εκτιμώντας τη βαθύτητά τους από το 1 ως το 5, κατατάσσοντας τις φράσεις σε βαθυστόχαστες, ηλίθιες ή τετριμμένες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων φάνηκαν "χαζοί". Επίσης, τους δόθηκε ένα τεστ το οποίο μετρούσε την αντίληψη και την προσωπικότητά τους.
 
Χρησιμοποίησαν την ιστοσελίδα Sebpearce.com, για την έρευνά τους, η οποία έχει διάφορες άσχετες δηλώσεις που προσπαθούν να ακούγονται εμπνευσμένες όπως: «Αυτή η ζωή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εξευγενισμένη όαση πίστης της αυτό-επίγνωσης» ή «Σήμερα, η επιστήμη μας λέει πως η ουσία της φύσης είναι καθοδήγηση».

Από δήλωση του Pennycook: «Βρέθηκα σε μια ιστοσελίδα και σκέφτηκα αν έχει γίνει κάποια μελέτη πάνω σε αυτό. Ήθελα να δω αν οι άνθρωποι πραγματικά πιστεύουν πως αυτές οι φράσεις είναι εμπνευσμένες. Συχνά, βλέπω φράσεις (στην αρχική σελίδα του Facebook) που δεν είναι και τόσο κακιές, αλλά βλέπω και πολλές φράσεις πάνω σε φωτογραφίες διαφόρων, που προφανώς δεν είπαν τη φράση - αυτό είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο».

Προσοχή: Αν πατήσετε πάνω στη φράση "ερευνητική εργασία" θα μπορέσετε να διαβάσετε όλες τις σελίδες τις εργασίας.

* Αυτός είναι ο αγγλικός τίτλος της εργασίας: "On the reception and detection of pseudo-profound bullshit" όπου
"pseudo-profound bullshit" : The Oxford English Dictionary defines bullshit as, simply,“rubbish” and “nonsense”.
Για περισσότερες σοφίες που γράφονται καθαρά για διασκέδαση δείτε την ιστοσελίδα του φαινόμενου Deepak Chopra. http://www.wisdomofchopra.com/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου