Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Υποβρύχια μουσική παράσταση από το Between Music

Η επιστήμη και η τέχνη συνεργάστηκαν σε ένα projekt πρωτοποριακό. Αν πετύχει θα ανοίξει δρόμους. Έναν ήχο διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε, παράγει το Δανέζικο πενταμελές συγκρότημα Between Music, που παίζει μουσικά όργανα και τραγουδά, κάτω από το νερό!
Η πρώτη εμφάνιση του συγκροτήματος έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου του 2016, στο Ρότερνταμ, σε μια παράσταση που ονομάζεται AquaSonic. Στη σκηνή θα στηθούν 5 μεγάλα ενυδρεία και σε καθ' ένα από αυτά θα βρίσκεται ένα μέλος τους συγκροτήματος. Όλοι θα φορούν αδιάβροχα ακουστικά έτσι ώστε να μπορούν να συγχρονιστούν μεταξύ τους.

 AquaSonic-underwater-band

H τραγουδίστρια και συνθέτρια Laila Skovmand πειραματίστηκε για 10 χρόνια, ώστε να βγαίνει ήχος μέσα από το νερό χωρίς να ακούγεται «πνιγμένος». Η Skovmand έκανε πειράματα, βυθίζοντας το στόμα της σε ένα μπολ γεμάτο με νερό. Η προσπάθεια της ήταν να παράγει ένα σταθερό βιμπράτο. Παρότι δούλεψε πολύ, το αποτέλεσμα δεν ήταν επιθυμητό καθώς δημιουργούνταν πολλές φυσαλίδες με αποτέλεσμα ο ήχος να βγαίνει παραμορφωμένος. Έτσι ανέπτυξε μια τεχνική κρατώντας μια μεγάλη φυσαλίδα στο στόμα και τραγουδώντας μέσα από αυτήν. Κάθε ένα λεπτό πρέπει ανεβαίνει στην επιφάνεια για να πάρει ανάσα και να δημιουργήσει μια νέα φούσκα, ώστε να συνεχίσει το τραγούδι.

AquaSonic-underwater-band2

Παράλληλα, η Skovmand ήθελε να έχει και υποβρύχια μουσικά όργανα. Στις αρχές των πειραμάτων της δοκίμασε με ένα φτηνό βιολί. Αν και διαλύθηκε μετά από λίγες ημέρες, έβγαζε έναν ενδιαφέροντα ήχο, «σαν και αυτόν της δεκαετίας του ’30», όπως λέει. Γι' αυτό κατασκευάστηκε κατά παραγγελία, ένα αδιάβροχο βιολί φτιαγμένο από ανθρακονήματα και σύνθετα υλικά.
Την προσπάθεια στήριξαν κατασκευαστές ασυνήθιστων οργάνων, όπως ο Άντι Καβόρτα (Andy Cavorta), που έχει συνεργαστεί με τον Μπιορκ. Η προσπάθεια του ήταν να ξεπεράσει το πρόβλημα με την πυκνότητα του νερού, ώστε να «ταξιδεύει» γρήγορα ο ήχος. Επίσης, έπρεπε να αντιμετωπίσει την αντήχηση και την τριβή.
Δουλεύοντας με αυτές τις παραμέτρους, ο Cavorta δημιούργησε δύο νέα όργανα.
  • Το πρώτο είναι το rotacorda, ένα εξάχορδο όργανο σαν κιθάρα και μια «μανιβέλα» που χτυπά σαν μηχανικό σφυρί, δημιουργώντας έναν συνεχή ήχο.
  • Το δεύτερο όργανο, που ονομάζεται crystallophone, είναι μια τροποποιημένη έκδοση της φυσαρμόνικας από γυαλί. Αποτελείται από κύπελλα που παίζονται με τα δάχτυλα, δημιουργώντας ένα παρόμοιο αποτέλεσμα με ένα δοξάρι πάνω σε μια χορδή βιολιού.
Τα όργανα έπρεπε επίσης να είναι προσαρμοσμένα στις δεξαμενές όπου θα παίζουν οι μουσικοί, δεδομένου ότι οι διαστάσεις τους, η θερμοκρασία, και το μείγμα των αερίων στο νερό επίσης συνεισφέρουν στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα.
Ο Ματ Νόλαν (Matt Nolan), ένας κατασκευαστής κρουστών, ασχολήθηκε για να τελειοποιηθεί ο ήχος του συγκροτήματος, ενώ προστέθηκε και ένα ακόμη όργανο το hydraulophone, ένα τροποποιημένο ντραμς.
Υποθέτω ότι δεν θα πάτε να τους δείτε στο Ρότερνταμ, όμως μπορείτε να ακούσετε τη μουσική τους στο 3λεπτο βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου