Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τα drones στη ζωή μας

Τι είναι τα drones? Σύμφωνα με την Wikipedia είναι μη επανδρωμένες ιπτάμενες μηχανές που ελέγχονται από ειδικό πρόγραμμα ή χειριστήριο εδάφους. Οι ιπτάμενες μηχανές με το όνομα drones χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για πολεμικούς σκοπούς (αναγνωριστικούς, κατασκοπευτικούς ή και για μεταφορά βομβών) ή για ερασιτεχνικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Τα drones έχουν μπει πλέον στη ζωή μας. Την πρώτη φορά που είδα drone από κοντά ήταν σε γάμο πλούσιου πριν από 3 χρόνια όπου το drone εκτελούσε χρέη φωτογράφου - οπερατέρ και τραβούσε φωτογραφίες και βίντεο. Πετούσε συνέχεια από πάνω μας - δεν γνωρίζω αν έκανε και photoshop ταυτόχρονα. Αυτή τη στιγμή άλλοι πειραματίζονται ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούν για να στήσουν μια ολόκληρη παράσταση τέχνης.

Drone Café
drone - σερβιτόρος με το όνομα Blue Jay
1. Θέλοντας να δείξουν στο κοινό ότι ένα drone μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή, 20 φοιτητές παρουσίασαν το drone - σερβιτόρος με το όνομα Blue Jay. Φοιτητές του Πολυτεχνείου του Eindhoven της Ολλανδίας εξόπλισαν το drone με σκάνερ, το οποίο σκανάρει τα προϊόντα που επιθυμούν οι πελάτες από μία συγκεκριμένη λίστα που έχουν στα χέρια τους. Έτσι μπορούσε να πάρει παραγγελίες αλλά και να σερβίρει τα ποτά.  Ο κατάλογος είχε μόνο οκτώ αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά των οποίων τα χρώματα είναι μπλε και πράσινο, όπως και τα “μάτια” του drone. Το drone-σερβιτόρα κόστισε 2.000 ευρώ στους φοιτητές.

Το φοιτητικό drone καφέ λειτούργησε από τις 22 ως τις 24/4/16 στα πλαίσια του TU Eindhoven Dream & Dare Festival για τον εορτασμό των 60 χρόνων του Πανεπιστημίου.
Ένα drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να προστατεύσει από την εισβολή κλεφτών, ανιχνεύοντας την παρουσία τους, είτε ακόμα και για να μεταφέρει ένα… φάρμακο στον χρήστη, αν αυτός δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί άμεσα.

2. Art Performance από Drones. Στο βιντεάκι που ακολουθεί θα δείτε μια παράσταση μπαλέτου από drones  που συνοδεύεται από παραδοσιακή Ιαπωνική μουσική (shamisen) και έχει φόντο το βουνό Fuji της Ιαπωνίας. Παραγωγός της παράστασης είναι η εταιρία Microad inc, η οποία χρησιμοποίησε πάνω από 20 Sky Magic drones για να πετάξουν σε σχηματισμό και να φωτίσουν το νυχτερινό τοπίο με τα 16.500 led φωτάκια τους. Η παράσταση παντρεύει το παλιό με το καινούριο τοποθετώντας το τεχνολογικό επίτευγμα ανάμεσα στο βουνό Fuji - διαχρονικό σύμβολο της Ιαπωνίας και τους μουσικούς που παίζουν αρχαία μουσικά όργανα.
Η εταιρία παρουσιάζει το μέλλον των drones σε αυτή την ιστοσελίδα: https://magic.microad.co.jp/skymagic/movies/movie3-bts.php  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου