Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Πολυτελές γεύμα στο αεροπλάνο

Διαβάζω ότι η British Airways προσανατολίζεται στο να κόψει το φαγητό στις πτήσεις και αντ' αυτού να προσφέρει καλής ποιότητας σνακς προκειμένου να ρίξει την τελική τιμή εισιτηρίου που πληρώνει ο επιβάτης. Προφανώς η Easy Jet και η Ryanair έχουν πάρει μεγάλο μερίδιο αγοράς. Έτσι θυμήθηκα άλλες εποχές ...
Όλες οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από πτήσεις της Scandinavian Airlines.

Φωτογραφία του'80, οικονομική θέση
Economy class in the 1980s, as the photograph above reveals, is much more similar to the flying experience we might find today
Ταξιδεύω από 2 ετών με αεροπλάνο. Σαν παιδί περίμενα πως και τι να μπω στο αεροπλάνο, να με χαϊδέψουν όλοι αυτοί που φορούσαν στόλη που στα μάτια μου φαινόντουσαν σπουδαίοι, να μου δώσουν τα παιχνίδια μου και να έρθει η μεγάλη στιγμή της πτήσης: το φαγητό (φαγού από μικρή). Ο δίσκος τα είχε όλα: ψωμάκι - βουτυράκι, τυρί, σαλάτα ή ορεκτικό, γλυκό και φυσικά το κύριο πιάτο που άχνιζε και μοσχομύριζε. Ήδη από τις μυρωδιές κάναμε τη μαντεψιά μας. Το φαγητό συνοδευόταν από κρασί ή μπύρα ή αλκοολούχο ποτό που όταν το τελείωνες μπορούσες να πιείς κι άλλο. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι επιβάτες κατέβαιναν ζαλισμένοι στον προορισμό τους. Πρόλαβα και τις εποχές που τρώγαμε με κανονικά μαχαιροπήρουνα (αρκετοί έχουν κάνει προίκα με αυτά).
 Dinner trays looked very different in the 1960s, when they included real plates, a glass, and metal cutlery.
Τις δεκαετίες του '50, '60, '70 και '80 αξέχαστες έμειναν οι πτήσεις, κυρίως της πρώτης θέσης, όπου το φαγητό και το σέρβις στον αέρα είχαν το επίπεδο πολυτελών εστιατορίων. Μέχρι και ιπτάμενο σεφ είχαν. Οι αστακοί, οι γαρίδες, το χαβιάρι, τα προσούτο και λοιπές ακριβές λιχουδιές είχαν τη θέση τους στο αεροπλανικό τραπέζι που ήταν στρωμένο με τραπεζομάντηλο. Τις λεπτομέριες αυτές τις ξαναθυμήθηκα από μια συλλογή φωτογραφιών της SAS, που γιορτάζει τα 70 της χρόνια, απ' όπου σας παραθέτω μερικές. Άλλοι καιροί ...

Κόβοντας σολωμό στα 35.000 πόδια. 
In case that meal wasn't sumptuous enough, there was also fresh salmon, again served in front of fliers.
 Πρώτο πιάτο;
This photo from the 1980s shows that caviar is still on the menu in first class and the fresh seafood also included prawns and salmon

Ο chef ρωτάει: Τι θα θέλατε;
Perhaps it was a time before serious turbulence in the air but this picture taken in the 70s shows a chef plating up from a trolley where all of the food is on display

Φωτό της δεκαετίας του '50, επιλογές κύριου πιάτου. Δύσκολα να επιλέξεις ανάμεσα σε κρέας και αστακό.
The photographs were from the 1950s to 1980s. Above, a couple choose between slices of meat from the carving board or a lobster from the platter in the 1950s 

Τσάι σε πορσελάνινα φλυτζάνια με συνοδεία φρέσκων φρούτων ή γλυκού (φωτό του '60)
Tea in the first class cabin in the 1960s was served on a low trolley and in porcelain cups. You could also get a slice of the cake or some fresh fruit

Από το 1968 η SAS πρόσφερε βρεφική τροφή σε βαζάκια.
A woman travelling with her baby on board a flight in 1968 was offered baby food in jars, provided by the airline. That year, Scandinavian Airlines started a service for children.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου