Διαβάζω ότι η British Airways προσανατολίζεται στο να κόψει το φαγητό στις πτήσεις και αντ' αυτού να προσφέρει καλής ποιότητας σνακς προκειμένου να ρίξει την τελική τιμή εισιτηρίου που πληρώνει ο επιβάτης. Προφανώς η Easy Jet και η Ryanair έχουν πάρει μεγάλο μερίδιο αγοράς. Έτσι θυμήθηκα άλλες εποχές ...
Όλες οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από πτήσεις της Scandinavian Airlines.
Φωτογραφία του'80, οικονομική θέση
Ταξιδεύω από 2 ετών με αεροπλάνο. Σαν παιδί περίμενα πως και τι να μπω στο αεροπλάνο, να με χαϊδέψουν όλοι αυτοί που φορούσαν στόλη που στα μάτια μου φαινόντουσαν σπουδαίοι, να μου δώσουν τα παιχνίδια μου και να έρθει η μεγάλη στιγμή της πτήσης: το φαγητό (φαγού από μικρή). Ο δίσκος τα είχε όλα: ψωμάκι - βουτυράκι, τυρί, σαλάτα ή ορεκτικό, γλυκό και φυσικά το κύριο πιάτο που άχνιζε και μοσχομύριζε. Ήδη από τις μυρωδιές κάναμε τη μαντεψιά μας. Το φαγητό συνοδευόταν από κρασί ή μπύρα ή αλκοολούχο ποτό που όταν το τελείωνες μπορούσες να πιείς κι άλλο. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι επιβάτες κατέβαιναν ζαλισμένοι στον προορισμό τους. Πρόλαβα και τις εποχές που τρώγαμε με κανονικά μαχαιροπήρουνα (αρκετοί έχουν κάνει προίκα με αυτά).
Τις δεκαετίες του '50, '60, '70 και '80 αξέχαστες έμειναν οι πτήσεις, κυρίως της πρώτης θέσης, όπου το φαγητό και το σέρβις στον αέρα είχαν το επίπεδο πολυτελών εστιατορίων. Μέχρι και ιπτάμενο σεφ είχαν. Οι αστακοί, οι γαρίδες, το χαβιάρι, τα προσούτο και λοιπές ακριβές λιχουδιές είχαν τη θέση τους στο αεροπλανικό τραπέζι που ήταν στρωμένο με τραπεζομάντηλο. Τις λεπτομέριες αυτές τις ξαναθυμήθηκα από μια συλλογή φωτογραφιών της SAS, που γιορτάζει τα 70 της χρόνια, απ' όπου σας παραθέτω μερικές. Άλλοι καιροί ...
Κόβοντας σολωμό στα 35.000 πόδια.
Πρώτο πιάτο;
Ο chef ρωτάει: Τι θα θέλατε;
Φωτό της δεκαετίας του '50, επιλογές κύριου πιάτου. Δύσκολα να επιλέξεις ανάμεσα σε κρέας και αστακό.
Τσάι σε πορσελάνινα φλυτζάνια με συνοδεία φρέσκων φρούτων ή γλυκού (φωτό του '60)
Από το 1968 η SAS πρόσφερε βρεφική τροφή σε βαζάκια.
Όλες οι φωτογραφίες της ανάρτησης είναι από πτήσεις της Scandinavian Airlines.
Φωτογραφία του'80, οικονομική θέση
Ταξιδεύω από 2 ετών με αεροπλάνο. Σαν παιδί περίμενα πως και τι να μπω στο αεροπλάνο, να με χαϊδέψουν όλοι αυτοί που φορούσαν στόλη που στα μάτια μου φαινόντουσαν σπουδαίοι, να μου δώσουν τα παιχνίδια μου και να έρθει η μεγάλη στιγμή της πτήσης: το φαγητό (φαγού από μικρή). Ο δίσκος τα είχε όλα: ψωμάκι - βουτυράκι, τυρί, σαλάτα ή ορεκτικό, γλυκό και φυσικά το κύριο πιάτο που άχνιζε και μοσχομύριζε. Ήδη από τις μυρωδιές κάναμε τη μαντεψιά μας. Το φαγητό συνοδευόταν από κρασί ή μπύρα ή αλκοολούχο ποτό που όταν το τελείωνες μπορούσες να πιείς κι άλλο. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι επιβάτες κατέβαιναν ζαλισμένοι στον προορισμό τους. Πρόλαβα και τις εποχές που τρώγαμε με κανονικά μαχαιροπήρουνα (αρκετοί έχουν κάνει προίκα με αυτά).
Τις δεκαετίες του '50, '60, '70 και '80 αξέχαστες έμειναν οι πτήσεις, κυρίως της πρώτης θέσης, όπου το φαγητό και το σέρβις στον αέρα είχαν το επίπεδο πολυτελών εστιατορίων. Μέχρι και ιπτάμενο σεφ είχαν. Οι αστακοί, οι γαρίδες, το χαβιάρι, τα προσούτο και λοιπές ακριβές λιχουδιές είχαν τη θέση τους στο αεροπλανικό τραπέζι που ήταν στρωμένο με τραπεζομάντηλο. Τις λεπτομέριες αυτές τις ξαναθυμήθηκα από μια συλλογή φωτογραφιών της SAS, που γιορτάζει τα 70 της χρόνια, απ' όπου σας παραθέτω μερικές. Άλλοι καιροί ...
Κόβοντας σολωμό στα 35.000 πόδια.
Πρώτο πιάτο;
Ο chef ρωτάει: Τι θα θέλατε;
Φωτό της δεκαετίας του '50, επιλογές κύριου πιάτου. Δύσκολα να επιλέξεις ανάμεσα σε κρέας και αστακό.
Τσάι σε πορσελάνινα φλυτζάνια με συνοδεία φρέσκων φρούτων ή γλυκού (φωτό του '60)
Από το 1968 η SAS πρόσφερε βρεφική τροφή σε βαζάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου