Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Γονιός = το Μεγάλο Πρότυπο



Ο πιο δύσκολος ρόλος στη ζωή μας είναι αυτός του γονιού. Για όλους τους υπόλοιπους ρόλους υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες - για το ρόλο του γονιού συχνά πυκνά αυτοσχεδιάζεις. Άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με λιγότερη. Ποτέ γονιός δεν αποτυγχάνει εφόσον πορεύεται με ανιδιοτελή αγάπη και δόσιμο.
Σήμερα που η επιστήμη της ψυχολογίας έχει αποσαφηνίσει αρκετά θέματα, γνωρίζουμε ότι παιδιά ή ενήλικες που έχουν τα "θέματά" τους προέρχονται από γονείς που είχαν ή έχουν θέματα οι ίδιοι να λύσουν. Έτσι η διαχείριση των όποιων προβληματικών καταστάσεων μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ήταν αναποτελεσματική.
Άνθρωπος που αποφασίζει συνειδητά να γίνει γονιός, καλό θα είναι να τα έχει βρει με τον εαυτό του πρώτα απ' όλα έτσι ώστε να αποτελέσει ένα υγιές πρότυπο για τα παιδιά του. Αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά θα βγουν copy paste του εαυτού μας αλλά θα πάρουν αρχές και αξίες χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο.

Είμαστε ένα σημείο αναφοράς που καθορίζει τη ζωή τους για πολλά χρόνια. Μας βλέπουν, μας ακούν, μας αφουγκράζονται καθημερινά. Παρακολουθούν κάθε μας κουβέντα, κάθε μας πράξη, κάθε μας άποψη. Μαθαίνουν από εμάς και φυσικά αναπαράγουν συμπεριφορές που έχουν βιώσει. Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση: να μεγαλώσουμε παιδιά που θα εξελιχθούν σε συναισθηματικά ώριμους ενήλικες.   

Οι γονείς πρέπει να δίνουμε το θετικό παράδειγμα για να αποτελέσουμε ένα καλό πρότυπο. Τα παιδιά μαθαίνουν και συχνά αντιγράφουν ότι βιώνουν...
 - Αν καπνίζουμε, το πιο πιθανό είναι να αρχίσουν το τσιγάρο...
 - Αν μιλάμε άσχημα, το πιο πιθανό είναι να βωμολοχούν κι αυτά...
 - Αν σηκώνουμε χέρι να χτυπήσουμε, θα γίνουν βίαια...
 - Αν δεν φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο, αν οδηγούμε τρέχοντας, προσπερνώντας κλπ, το πιο πιθανό είναι να το κάνουν κι αυτά με την σειρά τους όταν πιάσουν το τιμόνι...
- Αν είμαστε εγωιστές ..., αν κοροϊδεύουμε ..., αν λέμε ψέματα..., αν παραβιάζουμε το νόμο ... 
Απλά και καθημερινά είναι τα παραπάνω παραδείγματα, δε θέλω να θίξω τα πιο σημαντικά. Καταλαβαίνετε ... Ο καθένας ας έχει την ευθύνη των πράξεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου