Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Τα νέα πακέτα τσιγάρων

Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σοκαριστικές εικόνες θα καλύπτουν κατά 65% τα πακέτα τσιγάρων από σήμερα 20/5/16. Οι φωτογραφίες θα συνοδεύονται από επεξηγηματικό μήνυμα. Έως τώρα διαβάζαμε μηνύματα του τύπου "Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα" ή "Οι καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα" και δεν δίναμε σημασία. Τώρα πια δε θα μπορούμε να αγνοήσουμε την εικόνα ενός μαύρου πνεύμονα ή ενός στόματος με παραμορφωμένα ούλα. (Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι καπνιστές θα αγοράσουν θήκη για να κρύβουν αυτές τις εικόνες).

Θα σοκάρουν τα πακέτα των τσιγάρων από το 2016 (σκληρές εικόνες)

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αποτρέψει νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα, αλλά και να προτρέψει τους καπνιστές να το κόψουν. (Όποιος είναι έτοιμος να το κόψει ίσως θα του φανεί χρήσιμη η προσωπική μας εμπειρία για το πως κόψαμε το τσιγάρο, που την καταγράψαμε στην ανάρτησή μας: https://aplesstigmes.blogspot.gr/2016/04/blog-post_25.html)


Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες που συμμορφώθηκε στην οδηγία καθώς από σήμερα ουσιαστικά ξεκινάει η παραγωγή των νέων πακέτων τα οποία αναμένεται να φθάσουν στα χέρια των καταναλωτών μετά από λίγες εβδομάδες.



Σε ό,τι αφορά τα πούρα και τον καπνό πίπας, θα υπόκεινται σε λεκτικές προειδοποιήσεις που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 30% (εμπρόσθια πλευρά) και το 40% (οπίσθια πλευρά) των συσκευασιών. Επίσης υπάρχουν σαφείς οδηγίες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.



Η Οδηγία της Ε.Ε αναφέρει ότι η συσκευασία ή το ίδιο το καπνικό προϊόν δεν πρέπει να περιέχουν κανένα στοιχείο το οποίο να προωθεί τα καπνικά προϊόντα ή να παραπλανά τους καταναλωτές παρουσιάζοντάς το ως λιγότερο επιβλαβές, ούτε να αναφέρεται σε αρώματα και γεύσεις, ούτε να μοιάζει με προϊόν διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου