Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Ουσιαστικές σχέσεις ως στάση ζωής

Οι σχέσεις με τους γύρω μας καθορίζουν και την ποιότητα της ζωής μας. Οι επιλογές μας μας διαμορφώνουν και μας βοηθούν στο να γίνουμε αυτό θέλουμε να γίνουμε. Οι κακές επιλογές μας επηρεάζουν και καθυστερούν την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Σε δύσκολες περιόδους π.χ. μια αρρώστια, μια ατυχία, μια κρίση όπως αυτή περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, καλό είναι να επαναπροσδιορίζουμε τη στάση ζωής για πρόσωπα και καταστάσεις για να έχουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις.

  • Αποδέξου τον εαυτό σου. Κάνε την αυτοκριτική σου, διόρθωσε ότι εκτιμάς ότι μπορεί να διορθωθεί και αποδέξου τις ατέλειές σου. Αν δεν αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου πρώτος γιατί να  το κάνουν άλλοι;
  • Να είσαι γνήσιος. Δείξε τον πραγματικό σου εαυτό και μην παριστάνεις κάτι που δεν είσαι προκειμένου να είσαι αρεστός. Μόνο έτσι θα βρεις χώρο ανάμεσα στους ανθρώπους που εκτιμούν τα ίδια πράγματα με εσένα.
  • Συγχώρα και προχώρα. Οι άνθρωποι μπορεί να σε πληγώσουν. Συγχώρεση δεν είναι να πεις «δέχομαι ό,τι μου έκανες» αλλά να πεις «δεν θα αφήσω ό,τι έγινε να με φορτίζει και να επηρεάζει τη ζωή μου για πάντα». ¨Όσο κρατάς κάτι τέτοιο μέσα σου σε δηλητηριάζει.
  • Αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις που είναι πιο σημαντικές. Κανείς δεν είναι δεδομένος στη ζωή. Οι σημαντικές σχέσεις χρειάζονται κι αυτές φροντίδα για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Κράτα «ζεστούς» τους δεσμούς με πραγματικό ενδιαφέρον, μικρές χειρονομίες αγάπης που δείχνουν ότι νοιάζεσαι έστω κι αν ο χρόνος είναι περιορισμένος και η καθημερινότητα απαιτητική. Να κρατάς τις υποσχέσεις σου, να τηρείς το λόγο σου και να τιμάς τους ανθρώπους που επέλεξες να έχεις στον κύκλο σου.
  • Αποδέξου τους ανθρώπους όπως είναι και μην προσπαθείς να τους αλλάξεις γιατί θα είναι άκαρπη η προσπάθεια. Όλοι μας το έχουμε προσπαθήσει με το σύντροφό μας, με τα παιδιά μας, με τον υφιστάμενό μας, με τους φίλους μας. Μόνο τον εαυτό μας έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε. Σεβάσου τη διαφορετικότητά τους.
  • Διώξε τους αρνητικούς ανθρώπους.Μείνε μακριά από τους "τοξικούς" ανθρώπους και μην επιτρέπεις να σε χρησιμοποιούν για να νιώθουν καλύτερα. Αν κοντά σε κάποιον νιώθεις άδειος, κενός, φοβισμένος, θυμωμένος ή χαμένος, τότε η σχέση αυτή δεν σου ταιριάζει. Επιδίωξε τη συντροφιά ανθρώπων που θα ήθελες να τους μοιάσεις, που σ΄εκτιμούν και σου φέρονται με σεβασμό, που δίπλα τους νιώθεις ομορφιά, δύναμη και αισιοδοξία. Απόφυγε να περνάς την ώρα σου με επαγγελματίες της γκρίνιας, της καταστροφής και του κουτσομπολιού γιατί έτσι θα καταλήξεις κι εσύ.  
  • Δώσε στους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις μια ευκαιρία. Οι επιφανειακές κρίσεις και ο λιγοστός διαθέσιμος χρόνος δεν μας επιτρέπουν να χτίζουμε καινούριες φιλίες. Κι όμως, καθένας έχει τη δική του ιστορία και μπορεί να μας προσφέρει τόσα πολλά, αν είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να γνωρίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου