Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

1ο Medphoto Festival και το βραβευμένο "Kapota Project"


Η τέχνη μπορεί και να μας πληροφορήσει και να μας ξεκουνήσει από τη θεσούλα μας. Κάπως άβολα αιστάνθηκα όταν με αφορμή τη βράβευση του Δημήτρη Μιχαλάκη για το "Kapota Project" στα πλαίσια του 1ου Medphoto Festival , θυμήθηκα τον προσωρινό καταυλισμό των σεισμοπαθών του 1999 στο στρατόπεδο Καποτά στο Μενίδι. Αρχικά τοποθετήθηκαν 400 προκάτ σπίτια ενώ λίγο αργότερα προστέθηκαν άλλα 550. Το αρχικό σχέδιο ήταν μέσα σε 2 χρόνια οι πληγέντες να μετακομίσουν σε σπίτια. 17 χρόνια αργότερα ο οικισμός έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός γκέτο: φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, απομόνωση, μακροχρόνια ανεργία. Κάπως έτσι ζουν; οι περίπου 4.000 κάτοικοι του οικισμού που ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετοί από τις πρώην Σοβιετικές χώρες. Ο Δημήτρης Μιχαλάκης αποτύπωσε με το φακό του τη σκληρή πραγματικότητα του καταυλισμού.
  
MEDPHOTO AWARD 2016
1st place – WINNER – Dimitris Michalakis, "Kapota Project"



Το πρώτο Μεσογειακό φεστιβάλ φωτογραφίας με τίτλο "Σύνορα/Σταυροδρόμια" πραγματοποιείται στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων: στν Κρήτη. Το Medphoto Festival  θα γίνει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης του Ρέθυμνου από τις 11 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Εκθέσεις φιλοξενούνται και σε μνημεία – ορόσημα της πόλης, όπως η Φορτέτζα, το τζαμί Καρά Μουσά-Πασά και η παλιά Εμπορική τράπεζα.
 

 

Το φεστιβάλ στο ξεκίνημα του πραγματεύεται τις αλλαγές στην Ευρώπη καθώς και το μέλλον της περιοχής με βάση τα καίρια προβλήματα της εποχής και του τόπου: την οικονομική και προσφυγική κρίση. Επιπλέον, το φεστιβάλ θα διερευνήσει την κατάσταση της Ελλάδας καθώς και μια πιο συμβολική ιδέα των συνόρων, αυτή των εσωτερικών ή προσωπικών ορίων που αφορούν την αντίληψη και την ταυτότητα. 



Ο διάσημος Antoine D’Agata και η Οδύσσειά του. Πατείστε ΕΔΩ για να δείτε το ελληνικό κείμενο που συνοδεύει το έργο του.

Η έκθεση «φωτογραφίζει» ένα ολόκληρο δίκτυο σχέσεων και διαδρομών, που συνιστούν το πολύπλοκο ζήτημα των μετακινήσεων μέσα στην κρίση. Οι εικόνες μιλάνε πλέον για πολιτισμικά όρια και ζητήματα ταυτότητας, γι’ αυτό και τα 'σύνορα' προσλαμβάνουν μια πιο συμβολική και πολιτική έννοια. Τα ζητήματα που θέτονται έχουν σαφώς ιδεολογικό χαρακτήρα κι επιχειρούν να χαρτογραφήσουν, όχι μόνο τον «ξένο» και το περιθώριο στο οποίο καταδικάζεται να ζει, αλλά και τη δική μας στάση απέναντί του. 


Οι εκθέσεις του Μedphoto θα ταξιδέψουν αργότερα σε διεθνή φεστιβάλ της Γαλλίας και της Ιταλίας.


Το Medphoto συνδιοργανώνεται από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση KOLEKTIV8 και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
 

Φωτογραφίες της έκθεσης και τα επεξηγηματικά κείμενά τους ΕΔΩ. Τα κείμενα θα τα διαβάσετε αν πατήσετε πάνω στις φωτογραφίες που σας ενδιαφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου