Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Πανεπιστημιακά μαθήματα για όλους! "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" (Σόλων)

"Γηράσκω αεί διδασκόμενος"(Σόλων)                                                                                               

Η ερμηνεία που δίνει ο Πλάτωνας είναι απλή: καθώς μεγαλώνεις να διδάσκεσαι και να μαθαίνεις.*

Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο - GUnet

Τα καλά νέα: πάνω από 3.442 μαθήματα από 25 Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ για όλους στην ιστοσελίδα opencourses.gr. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα στο 2015 αλλά σήμερα είναι πολύ εμπλουτισμένο. Ευκολία στη χρήση όπου αναζητάς μάθημα από Θεματικές Ενότητες ή από συγκεκριμένη Σχολή μ' ένα κλικ. Αυτό που προσφέρουν είναι νέες γνώσεις, επιμόρφωση, εξειδίκευση και ευκαιρία στη μάθηση. Οποιοσδήποτε μπορεί να τα παρακολουθήσει online. Τα μαθήματα δεν αποτελούν μέρος πτυχίων distance-learning και ΔΕΝ παίρνεις κάποια πιστοποίηση παρακολουθώντας τα. Απλά ανοίγει το μυαλό μας όσο μαθαίνουμε. Κάποια μαθήματα ξεχώρισαν και σας παραθέτω ορισμένα:

  • Παρατηρησιακή Αστρονομία: Ιωάννης Σειραδάκης, Κλεομένης Τσιγάνης, Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης                                       
  • Travel journalism, communication and social media: Φανή Γαλατσοπούλου, Κλειώ Κεντερελίδου, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο (GUnet) μας ενημερώνει για την βράβευση του έργου «Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων» (opencourses.gr) από τον διεθνή οργανισμό Open Education Consortium. Συγκεκριμένα, έλαβε το βραβείο «2016 Open Education Award for Excellence»στην κατηγορία Creative and Innovative Projects.

 

* Διαβάστε τις ερμηνείες του Πλάτωνα για τη φράση του Σόλωνα.

*  "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" φράση του σοφού Σόλωνα του Αθηναίου.

Σήμερα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά αυτό το ρητό στη μορφή "Γηράσκω αεί διδασκόμενος", αλλά πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι τα δύο κρυφά σημεία του είναι απαραίτητα για την ουσία και την αξία αυτού του ρητού.

Ο Πλάτων στο "Λάχης 188 b" μας διευκρινίζει ότι το νόημα αυτού του ρητού, του σοφού Σόλωνος, είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει και όταν ακόμη γηράσκει να διδάσκεται και να μαθαίνει καθότι το γήρας από μόνο του δεν σε κάνει Σοφό (νούν έχον προσιέναι).
Λάχης 188 b, "...εθέλοντα κατά το του Σόλωνος και αξιούντα μανθάνειν έωσπερ άν ζή, και μη οιόμενον αυτώ το γήρας νούν έχον προσιέναι". Άρα το ρητό μας προτρέπει κατά κάποιο τρόπο στο σημερινό "δια βίου μάθηση", δηλαδή να διδασκόμεθα από τους "δασκάλους μας" καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η προσθήκη του Πλάτωνα

Γηράσκω αεί διδασκόμενος υπό χρηστών μόνον
Αμέσως μετά στο ίδιο έργο, "Λάχης 189 a", μας λέγει ότι το ρητό του Σόλωνος το δέχεται μόνο με μία προσθήκη, να διδάσκεται υπό καλών και αγαθών δασκάλων μόνον!
"έν μόνον προσλαβών, συγχωρώ, γηράσκων γαρ πολλά διδάσκεσθαι εθέλω υπό χρηστών μόνον" και συνεχίζει με την διευκρίνηση ότι δεν με μέλει τι είναι ο δάσκαλος ή νεότερος ή διάσημος ή ότι άλλο αρκεί να είναι "αγαθός"
"...αγαθόν και αυτόν είναι τον διδάσκαλον...εί δε νεώτερος έσται ή μήπω εν δόξη ών ή τι άλλο των τοιούτων έχων, ουδέν μοι μέλει."
Το παραπάνω κείμενο είναι του κ. Μούμουρα από το http://users.ntua.gr/dimour/agxivasihn/girasko_aei.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου