Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

ΜΙΛΑΝΟ - χρήσιμες συμβουλές (6/2016)

Αποτέλεσμα εικόνας για modern architecture milanΜόλις επέστρεψα από ένα εκπαιδευτικό - ψυχαγωγικό ταξίδι στο μαγευτικό Μιλάνο και σας έχω φρέσκες πληροφορίες. Το 2015 ήταν η χρονιά που πολλά έργα σε εξέλιξη τελείωσαν με αφορμή την EXPO 2015. Φέτος, η έκθεση της χρονιάς είναι η διεθνής XXI Triennale που γίνεται μετά από 20 χρόνια απουσίας και θα διαρκέσει ως τις 12 Σεπτεμβρίου '16. Η έκθεση αυτή αφορά την αρχιτεκτονική και το design. Διεθνείς συμμετοχές, εκθέματα σε πολλά μέρη της πόλης δίνουν το στίγμα μιας πόλης ανοιχτής σε κάθε λογής ερεθίσματα, μιας πόλης σύγχρονης που ξέρει να παντρεύει με επιτυχία το σύγχρονο με το πλούσιο παρελθόν της. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια πόλη 2.400 ετών (ΕΔΩ η ιστορία της πόλης).


Ορισμένες συμβουλές σχετικά με ένα ταξίδι στο Μιλάνο:
  • Προμηθευτείτε χάρτη! Η πόλη είναι ιδανική για περπάτημα, που σημαίνει ότι έχουμε τα κατάλληλα παπούτσια - τα φοράς το πρωί και τα βγάζεις το βράδυ. Χάρτη δωρεάν βρήκα στο αεροδρόμιο της Malpenza, όμως όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν.
  • Το δωρεάν περιοδικό Where in Milan δίνει πληροφορίες για τα τρέχοντα και όχι μόνο. Διαδικτυακά ΕΔΩ. (Το βρήκα στο ξενοδοχείο που έμενα).
  • Αφού ενημερωθείτε τι θέλετε να δείτε ή που θέλετε να ψωνίσετε ή να φάτε, σημειώστε τα επάνω στο χάρτη έτσι ώστε αν δεν μιλάτε ιταλικά να μπορούν να σας δείξουν προς τα που είναι το μέρος που αναζητάτε. Αυτό επίσης βοηθάει στο να δείτε σε κάθε συνοικία της πόλης που είναι τι και να το συνδυάσετε για να μην χάσετε χρόνο.
  • Πηγαίνετε τις σωστές ώρες στα σωστά μέρη. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να δει το Navigli στο forte του θα πάει μετά τις 7 το απόγευμα. Αν περπατήσει στην - συνήθως κατάμεστη - Via Manzoni μετά τη λήξη του ωραρίου των καταστημάτων θα τη βρει παντελώς άδεια. 
  • Αν δεν έχετε χρόνο για μουσεία, περπατείστε όσο περισσότερο μπορείτε.
  • Μάθετε τις λέξεις "ευχαριστώ", "παρακαλώ", καλημέρα, καληνύχτα στα ιταλικά για λόγους ευγένειας.
  • Το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι άριστο αλλά αυτό που εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη είναι η ύπαρξη των τραμ που αποτελούνται από διάφορους τύπους βαγονιών - από βαγόνια του 1929 με άβολα καθίσματα μέχρι υπερσύγχρονα. Πληροφορίες θα πάρετε από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου που μένετε. 1,50 ευρώ κοστίζει το εισιτήριο για όποιο μέσο μαζικής μεταφοράς προτιμήσετε που ισχύει 90'. Το τραμ Νο 1 διασχίζει την πόλη περνώντας από το κέντρο πάνω στον άξονα ανατολή - δύση. 

    Αποτέλεσμα εικόνας για coffee in milan
  • Τα αστέρια των ξενοδοχείων δεν προϋποθέτουν ότι θα έχουν τις αντίστοιχες ανέσεις των δικών μας γιατί έχουν άλλα κριτήρια, προς τα κάτω θα έλεγα. Μην κάνετε συγκρίσεις και απογοητευτείτε. Δωμάτια μικρά και υπάλληλοι που δεν μιλάνε αγγλικά είναι σύνηθες φαινόμενο - όχι μόνο στην Ιταλία. Απλά δεχτείτε το για να περάσετε καλά. Παντόφλες μην ξεχνάτε! Επίσης, ανάλογα με τ' αστέρια είναι και ο δημοτικός φόρος: 5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση στα 4* και 5* ξενοδοχεία και βαίνει μειούμενος όσο κατεβαίνει η κατηγορία του ξενοδοχείου.
  • Στις τουαλέτες τα χαρτιά τα πετάμε μέσα. Το καλαθάκι που έχουν είναι μόνο για τις σερβιέτες. Το θεωρούν προσβλητικό αν βρουν χαρτί τουαλέτας.
  • Ένας espresso στα όρθια είναι το must των Ιταλών ενώ οι καθιστοί θαμώνες των καφέ είναι συνήθως οι τουρίστες (αδράττουν και την ευκαιρία να πάνε τουαλέτα).
  • Το Aperitivo είναι η αγαπημένη απογευματινή συνήθεια των Ιταλών. Κοκτέιλ με συνοδεία "μεζέδων" πριν το δείπνο. Μπορεί και να χορτάσεις! Από τις 6.30 το απόγευμα.

  • Αν δεν έχετε κάνει κράτηση για βραδινό φαγητό, πηγαίνετε κατά τις 7,30 το πολύ 8.00. Τότε έχετε ελπίδες.
Σε επόμενη ανάρτηση θα γράψω "προτεινόμενα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου