Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

"A Man Called Ove"(2015) - κριτική ταινίας

Μια συγκινητική κοινωνική ταινία από την Σουηδία, βασισμένη στο ομώνυμο best seller του Fredrik Backman, που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού οδηγώντας την στο top-5 των πιο επιτυχημένων ταινιών όλων των εποχών στη Σουηδία.
ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Όβε είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει προσήλωση στις αυστηρές αρχές του, σιδερένια πειθαρχία, αυστηρή ρουτίνα, και ελάχιστη κατανόηση για τον περίγυρό του. Περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τον οικισμό, μαλώνοντας και κάνοντάς συνέχεια υποδείξεις ή παρατηρήσεις.
Όταν στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του Όβε, τα πράγματα θα αλλάξουν. Όχι μόνο για τον οικισμό, αλλά και για τον ίδιο τον Όβε, που θα αρχίσει να "ξαναζεί".
ΚΡΙΤΙΚΗ: Η ταινία ανήκει στις feel-good  ταινίες, όπου ο θεατής δεν ταυτίζεται - ή δε θέλει να - ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή. Η ερμηνεία του Ρολφ Λάσγκαρντ («Μετά τον Γάμο», «Η Ιδανική Λύση») έχει το ειδικό βάρος της ταινίας παρ' όλο που φαίνεται μεγαλύτερος από 59 χρονών. Για την ερμηνεία του κέρδισε ένα από τα τρία κρατικά βραβεία που πήρε η ταινία.
Η ταινία κυλάει γρήγορα με συνεχείς αναφορές στο παρελθόν του Όβε. Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία αλλάζει η αρχική εντύπωση για τον πρωταγωνιστή και αρχίζει ο θεατής να κολυμπά σε βαθύτερα νερά - αρχίζει να βλέπει τον στριφνό γείτονα με τη μεγάλη καρδιά. Φωτεινές αχτίδες στη ζωή του δύο γυναίκες: η χαρούμενη γυναίκα του και η παρορμητική Περσίδα γειτόνισσα.  Βρήκα πολύ εύστοχη την παρουσία - ρόλο της γάτας όπως επίσης και το ρόλο του gay - είναι οι λεπτομέριες που κάνουν τη διαφορά σ' αυτήν την καλογυρισμένη κοινωνική ταινία.
Μια δήλωση για τους παραιτημένους ανθρώπους και τον σημαντικό αντίκτυπο που η ζωή τους μπορεί να έχει τις ζωές των άλλων. Τελικά "η ζωή είναι ωραία" όταν την μοιράζεσαι με άλλους είναι το μήνυμα της ταινίας.
Μήπως όλοι έχουμε από έναν Όβε στη ζωή μας; Οι μοναχικοί ας πάρουν ιδέες και οι υπόλοιποι ας σκεφτούμε πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε.
 
Η ταινία βγήκε στις Σουδικές αίθουσες στις 13 Δεκεμβρίου 2015, ενώ αναμένεται η προβολή της στην Ελλάδα στις 21 Ιουλίου 2016. 
Σκηνοθεσία: Hannes Holm («Διακοπές στην Ελλάδα» / «Sune in Greece»), ο οποίος έγραψε και το σενάριο που βασίζεται στο βιβλίο του Fredrik Backman.
Ηθοποιοί: Rolf Lassgård (Ove), Zozan Akgün (Nasanin), Tobias Almborg (Patrik),
                Simon Edenroth (Adrian), Ida Engvoll (Sonja) 

Η ταινία γυρίστηκε στο Trollhättan, Västra Götalands län της Σουηδίας
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου