Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Μιλάνο - Σημεία ενδιαφέροντος

Μιλάνο Ιούνιος 2016. Αν η υπέροχη Ρώμη είναι η Ιταλία του παρελθόντος, το Μιλάνο είναι η σύγχρονη Ιταλία. Η τέχνη σε όλες τις μορφές και το design, ο εκλεκτικισμός, η απλότητα, η καθαριότητα χαρακτηρίζουν την πόλη που διατηρεί το φρέσκο αέρα της χάρις τη ζωντάνια των πολλών φοιτητών οικονομικών, καλλιτεχνικών και άλλων πανεπιστημίων. Η πόλη εκτός από το περίφημο ιστορικό της κέντρο και τις παλιές της γειτονιές, έχει αποκτήσει τα δικά της κανάλια αλά Βενετία, αναβαθμίζοντας περιοχές υποβαθμισμένες ενώ το καινούριο κομμάτι της χαρακτηρίζεται από μοντέρνα κτίρια υψηλής αισθητικής. Η πόλη περπατιέται ενώ το δίκτυο λεωφορείων, μετρό και τραμ (με βαγόνια υπερσύγχρονα και βαγόνια αντίκες του 1929!) εξυπηρετεί άριστα τις μετακινήσεις στην πόλη. Τα ταξί είναι πολύ ακριβά ενώ μετά τις 9 το βράδυ έχουν διπλή ταρίφα!!!

Η πόλη απέκτησε καινούριο πρόσωπο εξαιτίας της περίφημης EXPO 2015. Σας παραθέτω ορισμένα τοπόσημα και σημεία ενδιαφέροντος - πατώντας πάνω στα ονόματα πηγαίνετε σε ιστοσελίδες της wikipedia για λεπτομερείς πληροφορίες:

Αποτέλεσμα εικόνας για Piazza del DuomoΗ επίσκεψη στην πόλη ξεκινάει από το κέντρο της πόλης την Πλατεία Duomo (Piazza del Duomo). Στη πλατεία αυτή βρίσκεται το λαμπρό μνημείο της πόλης που είναι ο περίφημος καθεδρικός ναός της, γοτθικού ρυθμού, που άρχισε να χτίζεται το 1386 και τελείωσε το 19ο αιώνα, εξ ου και η ονομασία της. Ο καθεδρικός ναός του Duomo είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσμου (ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός βρίσκεται στη Σεβίλλη).

Πάνω στην πλατεία βρίσκεται η Galleria Vittorio Emanuele II, ιστορικό τριώροφο κτίριο, ένα σύμπλεγμα εμπορικών στοών, που καλύπτονται από έναν τεράστιο γυάλινο θόλο, σε σχήμα σταυρού που φέρεται να κατασκευάστηκε την περίοδο 1865-1877. Η είσοδος της στοάς αυτής από την πλατεία θυμίζει αψίδα θριάμβου και καλύπτει σε ύψος το συνολικό ύψος του κτιρίου, με σειρές κιονοστοιχιών ιωνικού ρυθμού.

Πάνω στην πλατεία βρίσκεται και το βασιλικό παλάτι, το Palazzo Reale, που έχει πλούσια ιστορία. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο φιλοξενώντας διάφορες μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις -  εισιτήρια 12 ευρώ ενώ κάποιες είναι δωρεάν. Αξίζει να μπείτε για να το δείτε από μέσα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σκάλα του ΜιλάνουΠίσω από την Galleria Vittorio Emanuele II βρίσκεται η Σκάλα του Μιλάνου. Διάσημη Όπερα που έχει φιλοξενήσει τα περισσότερα μεγάλα ονόματα της Όπερας με χωρητικότητα 2.800 θέσεων!

Ο ιερός ναός Santa Maria delle Grazie, διάσημος για την τοιχογραφία "Ο Μυστικός Δείπνος" του Λεονάρντο ντα Βίντσι (προσοχή: πρέπει να κλείσετε ραντεβού για να τον δείτε και να πληρώσετε εισιτήριο).

Η Πινακοθήκη di Brera του Μιλάνου στεγάζεται στο ομώνυμο παλάτι που κτίστηκε τον 14ο αιώνα στη θέση μοναστηριού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Castello SforzescoΤο Castello Sforzesco, χτισμένο τον 15ο αιώνα από τον Δούκα του Μιλάνου Φραγκίσκο Σφόρτσα, είναι πόλος έλξης για τους φιλότεχνους καθώς στεγάζει αριστουργήματα έργων τέχνης και οι κήποι του Parco Sempione που το περιβάλλουν προσφέρονται για βόλτες χαλάρωσης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Quadrilatero d' OroΟι βιτρίνες στο Μιλάνο από μόνες τους είναι αξιοθέατο. Αμέτρητες ώρες έχουν σπαταληθεί για να ρίξουμε εμείς τη γεμάτη θαυμασμό ματιά μας. Ακόμα κι αν δεν ψωνίσετε, επιβάλλεται μια επίσκεψη στα επώνυμα καταστήματα στο Quadrilatero d' Oro, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανάμεσα στη Via Monte Napoleone και στη Via Sant' Andrea.

Αποτέλεσμα εικόνας για Navigli
Τα πλωτά κανάλια και το λιμάνι Darsena στην περιοχή Navigli είναι από τα πλέον αγαπημένα μέρη των επισκεπτών και των κατοίκων του Μιλάνου. Πηγαίνετε μετά τις 7 το απόγευμα - τότε αποκτάει ζωή η περιοχή.



Αποτέλεσμα εικόνας για Cemetery of milanΤελευταίο άφησα κάτι μοναδικό: ένα υπαίθριο μουσείο γλυπτών- το Monumental Cemetery of Milan (Cimetero Monumentale). Το κοιμητήριο βρίσκεται σε μια έκταση 250 στρεμμάτων και χρονολογείται από το 1866. Χωρίζεται σε 3 μέρη: το ένα προορίζεται για Καθολικούς, ο άλλο για Εβραίους και το τρίτο για μη-Καθολικούς. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ μπορείτε να κανονίσετε και δωρεάν ξενάγηση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου