Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Διδακτικές στάσεις yoga!



Αν νομίζετε οτι έχω εξαντήσει τη θεματολογία "yoga", γελιέστε! 
Η γιόγκα είναι ανεξάντλητη πηγή μάθησης...

Η συντριπτική πλειοψηφία των στάσεων γιόγκα μπορούν να μας διδάξουν για τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας, και τον κόσμο γύρω μας.

Η στάση Βουνό: απαιτεί να βρούμε τη σωστή ισορροπία
Tadasana
Η στάση αυτή αναπαριστά τις έννοιες της αιωνιότητας, του σθένους, της ήρεμης δύναμης και της σταθερότητας που συνδέονται με τα βουνά.


Φαίνεται εύκολο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σταθείτε όρθιοι...
Σύντομα, όμως, θα καταλάβετε ότι το σωματικό βάρος σας αυξάνεται επικίνδυνα, σε σημείο που δεν μπορούν εύκολα να το κρατήσουν τα πόδια σας, θα καταλάβετε πως αυτό μετατοπίζεται πολύ μπροστά στα δάχτυλά σας ή πολύ πίσω στις φτέρνες. Ξαφνικά το να σταθείτε όρθιοι σας βγάζει από την ισορροπία, και αυτό πουθέλετε είναι να ακουμπήσετε κάπου.
Τι μπορεί να μας διδάξει για τη σχέση μας:
Οι σχέσεις απαιτούν από εμάς να ισορροπήσουμε το βάρος μας, κάτι που επεκτείνεται και στο χαρακτήρα μας. Το να γέρνετε μπροστά, κάποιος το εκλαμβάνει οτι αναζητάτε βοήθεια, ότι εξαρτάστε πολύ από τους άλλους. Ψάχνοντας στήριγμα προς τα πίσω γίνεστε υπερβολικά ψυχρός. 
Όταν στέκεστε ίσια στα πόδια σας, δείχνετε να έχετε σταθερό και σίγουρο χαρακτήρα και όλοι μπορούν να σας εμπιστευτούν. 
Δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία. 
Εξάσκηση χρειάζεται μόνο.


Η στάση Δέντρο: πρέπει να έχει διάρκεια στις δύσκολες στιγμές
Vriksasana
Στη στάση αυτή φανταστείτε ότι τα πόδια σας είναι οι ρίζες ενός δέντρου που στηρίζουν τον κορμό.

Υπάρχουν διάφορα κόλπα για να ισορροπήσετε σε ένα μόνο πόδι. Ένας από αυτούς: να κοιτάζετε προς τα πάνω. Όταν κοιτάτε κάτω, το σώμα σας ακολουθεί το βλέμμα σας προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι μπορεί να σας διδάξει για τη σχέση σας:
Μερικές φορές οι σχέσεις μας μπορεί να μοιάζουν σαν να προσπαθούμε να ισορροπήσουμε σε ένα πόδι. Είμαστε ταλαντευόμενοι και ανησυχούμε ότι θα πέσουμε εντελώς. Κατά τη διάρκεια μιας προβληματικής σχέσης, είναι δελεαστικό να κοιτάξουμε κάτω, νοιώθοντας τη σχέση μας καταδικασμένη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σχέση να κλονίζεται ακόμη περισσότερο. Προσπαθήστε να αναζητήσετε κάτι που θα σας κάνει να κοιτάξετε επάνω. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε περάσει μέσα από δύσκολες στιγμές.

Στάση Ρόδα: Κρατήστε την καρδιά σας ανοικτή

Η Chakrasana, ή στάση ρόδα,τεντώνει τον θώρακα, την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα ενώ ανακουφίζει από την κούραση και τους πονοκεφάλους

Το μυστικό για κάθε κάμψη προς τα πίσω δεν είναι κατ ‘ανάγκη η ευελιξία στην σπονδυλική στήλη. Συχνά αυτό που χωρίζει εκείνους που μπορούν να κάνουν την Στάση Ρόδα από εκείνους που δεν μπορούν είναι: ευελιξία στο στήθος και τους ώμους. Για να γίνει σωστά, θα πρέπει να σηκώσετε και να ανοίξετε την καρδιά σας.


Τι μπορεί να σας διδάξει για τη σχέση σας:
Είμαστε συχνά ένοχοι στις σχέσεις μας καθώς προσεγγίζουμε το/τη σύντροφό μας με επιφυλακτικότητα, σαν να περπατάμε ανάποδα, βάζοντας μπροστά την πλάτη και όχι το στήθος, σαν να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε την καρδιά, σαν αν φοβόμαστε να την ανοίξουμε στον άνθρωπό μας. Προστατεύοντας τα αισθήματα μας, στην πραγματικότητα τα κλειδώνουμε δημιουργώντας ένταση, ψυχρότητα και απόσταση. Φοβόμαστε μην πληγωθούμε, ποτέ όμως δεν θα ζήσουμε την αληθινή σχέση αν δεν ανοίξουμε την καρδιά και τα συναισθήματά μας.

Στήριξη στα χέρια : Γυρίστε κόσμο σας ανάποδα:

Η shirshasana, δεν είναι μόνο μια από τις προκλήσεις όποιου ασχολείται με τη γιόγκα αλλά και ένα πραγματικό ελιξίριο ζωής και υγείας


Όταν γυρνάτε το σώμα σας ανάποδα αυτό ενεργοποιείται. Αυξάνει την κυκλοφορία στην καρδιά σας. Αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο ξεκούραστοι.
Τι μπορεί να σας διδάξει για τη σχέση σας:
Μερικές φορές οι σχέσεις μας απαιτούν μια παρόμοια ανατροπή. Είναι χρήσιμο να προσπαθήστε μια αποτελμάτωση – καθώς κάνετε κάθε μέρα τα ίδια πράγματα, επιβάλλοντας μία ρουτίνα. Τα πάντα που κάποτε σας ενθουσίαζαν τώρα μοιάζουν βαρετά.  Κάντε κάτι που δεν είχατε κάνει μέχρι τότε, αλλάξτε τη θέση που κοιμάστε στο κρεβάτι, κάντε μια ερώτηση που δεν τολμούσατε να κάνετε μέχρι τότε, προσπαθήστε μια δραστηριότητα από κοινού, ξαναβρείτε τον ενθουσιασμό με κάποιο τρόπο.

Η στάση του Παιδιού: Περάστε χρόνο με το σύντροφό σας:

Η balasana είναι μια ανακουφιστική θέση για τη μέση, τον αυχένα, τους ώμους και τους γλουτούς. Είναι άσανα αλλά και στάση ανάνηψης, δηλαδή ξεκούρασης 
ή προετοιμασίας για μια άσανα


H στάση το Παιδιού απαιτεί προσεκτική ευθυγράμμιση. Όταν γίνεται σωστά, επιμηκύνει τη σπονδυλική στήλη, ανοίγει την καρδιά, χαλαρώνει την πλάτη και σας επιτρέπει να χαλαρώσετε εντελώς.

Τι μπορεί να σας διδάξει για τη σχέση σας:
Πολύ συχνά ξεχνάμε να ξεκουραστούμε με τους συντρόφους μας. Αυτό ισχύει όταν περνάνε μερικά χρόνια και η σχέση αρχίζει να ξεθωριάζει. Ξαφνικά είμαστε προσκολλημένοι με την εργασία και άλλες δεσμεύσεις. Η ζωή και οι σχέσεις απαιτούν μια ισορροπία. Δημιουργήστε μια όαση ηρεμίας μέσα στην κάθε μέρα, και να καλέσετε τον/την σύντροφό σας σε αυτή την όαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου