Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

7 από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου που υπάρχουν μεχρι σήμερα!

Μερικές πόλεις ανά τον κόσμο, μεταξύ τον οποίων και η Αθήνα, έχουν ρίζες που φτάνουν αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω, φανερώνοντας την… ηλικία τους, μέσα από διάφορα σημεία τους με υπέροχη αρχιτεκτονική, αλλά και μέσα από την ιστορία τους. 

Βαρανάσι, Ινδία

Αρχαιολογικά ευρήματα από από τις πιο παλιές αποικίες που είναι γνωστές σήμερα στο Βαρανάσι (που συχνά αποκαλείται Μπεναρές), στην κοιλάδα του Γάγγη, δείχνουν ότι όλα ξεκίνησαν τον 11ο ή 12ο αιώνα π.Χ., καθιστώντας την πόλη μια από της παλιότερες και συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις του κόσμου. Η ιστορική αυτή πόλη είναι διάσημη για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατοίκων και τους ναούς της, ενώ προσκυνητές από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται συνεχώς.



Ο Γάγγης λέγεται ότι προήλθε από μια τούφα μαλλιών του Θεού Σίβα και στο Βαρανάσι εξαπλώνεται στο μεγάλο ποταμό που γνωρίζουμε. Η πόλη υπήρξε κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού για πάνω από 3.000 χρόνια. Με τη Σαρνάθ, το μέρος όπου ο Βούδας δίδαξε για πρώτη φορά μετά τη διαφώτιση, σε απόσταση μόλις 10 χλμ, το Βαρανάσι είναι ένα σύμβολο της ινδικής αναγέννησης. 
Η γνώση, η φιλοσοφία, ο πολιτισμός, η αφοσίωση στους θεούς, οι ινδικές τέχνες ακμάζουν εδώ για αιώνες.
Για όλους αυτούς τους λόγους το Βαρανάσι συσχετίζεται σήμερα με την προώθηση του πενυματισμού, του μυστικισμού, της σανσκριτικής γλώσσας και της γιόγκα. 
Μάλιστα, πολλοί θα υποστήριζαν ότι είναι η πολιτιστική καρδιά της Ινδίας.

Ιερουσαλήμ, Μέση Ανατολή



Η πόλη που θεωρείται ιερή τόσο από τους χριστιανούς, όσο και από το Ισλάμ, αλλά και τον Ιουδαϊσμό, φιλοξενεί πλήθος σημαντικών θρησκευτικών μνημείων, όπως το Δυτικό Τείχος, το Τέμενος του Αλ Ακσά, το Θόλο του Βράχου, το Ναό της Αναστάσεως ή Ναό του Παναγίου Τάφου κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η πόλη έχει πολιορκηθεί 23 φορές, έχει δεχθεί επιθέσεις 52 φορές, έχει κατακτηθεί 44 κι έχει καταστραφεί 2. Λέγεται, μάλιστα, πως η θέα της Ιερουσαλήμ είναι θέα στην ιστορία του κόσμου και αποτελεί την ιστορία ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, ενώ κάποιες πηγές μιλούν για περισσότερα από 5 χιλιάδες χρόνια συνεχούς κατοίκισης της πόλης.

Η Ιερουσαλήμ είναι η μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, με 544.000 κατοίκους (1993). Η παλιά της ονομασία ήταν Ιεβούς και ανήκε στους Ιεβουσαίους. Ο βασιλιάς Δαβίδ την κατέλαβε από τους Ιεβουσαίους και την έκανε πρωτεύουσα του κράτους του. 
Αποτελεί ιερή πόλη για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, τον ιουδαϊσμό, τον ισλαμισμό και το χριστιανισμό, αλλά και αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της. 
Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται η έδρα του ορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, που αποτελεί την ιστορική συνέχεια της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας.

Καντίζ, Ισπανία

Βρίσκεται σε μια στενή λωρίδα γης στον Ατλαντικό Ωκεανό και φιλοξενεί το Ισπανικό Ναυτικό από τον 18ο αιώνα. Ιδρύθηκε από του Φοίνικες αποτελώντας ένα μικρό εμπορικό σημείο κι έπειτα πέρασε στα χέρια των κατοίκων της Καρθαγένης, περίπου το 500 π.Χ. 
Αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ισπανίας που κατοικείται συνεχόμενα και μια από τις πιο αρχαίες της δυτικής Ευρώπης, με τους πρώτους κατοίκους του να εγκαθίστανται στα εδάφη του γύρω στο 1100 π.Χ.


Η πόλη είναι μέλος του Δικτύου των Αρχαιότερων Ευρωπαϊκών Πόλεων και φιλοξενεί το περίφημο Πανεπιστημίου της Καντίζ.
Παρά μοναδική τοποθεσία της, σε ένα στενό κομμάτι γης που περιβάλλεται από θάλασσα, η πόλη είναι μια τυπική ανδαλουσιανή πόλη με μια πληθώρα ελκυστικών τοπίων και καλοδιατηρημένων ιστορικών ορόσημων.
Το παλαιότερο τμήμα της, μέσα στα απομεινάρια των τειχών της πόλης, αναφέρεται ως η Παλιά Πόλη και απαρτίζεται από την αρχαιότητα από τις γειτονιές της, μεταξύ των οποίων οι El Pópulo, La Viñaκαι Santa María, που παρουσιάζουν έντονη αντίθεση με τις νεότερες περιοχές της πόλης.
Επιπλέον, η πόλη έχει πολλά πάρκα, όπου ευδοκιμούν εξωτικά φυτά, συμπεριλαμβανομένων των δέντρων γίγαντες, που υποτίθεται ότι έφερε στην Ισπανία ο Κολόμβος από το Νέο Κόσμο.

Φαγιούμ, Αίγυπτος
Στη σημερινή πόλη Φαγιούμ θα βρει κανείς πολλά τεμένη, παζάρια, λουτρά κ.ο.κ., η ιστορία του, όμως, φτάνει στο 4000 π.Χ. όταν έφτασαν εκεί οι πρώτοι του κάτοικοι. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Καΐρου και αποτελεί μέρος μιας αρχαίας αιγυπτιακής πόλης, της Κροκοδειλόπολης, στην οποία κάποτε… λάτρευαν έναν ιερό κροκόδειλο.

Ήταν ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά κέντρα της αρχαίας Αιγύπτου, όπου λατρευόταν ο θεός Σομπέκ. 
Στην πόλη Φαγιούμ ανακαλύφθηκαν τα διάσημα νεκρικά πορτρέτα των ρωμαϊκών χρόνων, προορισμένα για ταφική χρήση, τα οποία δημιουργήθηκαν είτε με τη χρήση της εγκαυστικής τεχνικής είτε με την τεχνική της τέμπερας.


 


Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Βρίσκεται στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και η ιστορία του φτάνει πολύ πίσω, ως τους Χετταίους. Σήμερα είναι γνωστό για τον μπακλαβά του και τα πράσινα φιστίκια (φιστίκια Αιγίνης, που αποκαλούνται φιστίκια Αντέπ στην Τουρκία), αλλά και για το φρούριο Ravanda που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ άλλων, στην πόλη έχουν ανακαλυφθεί και ρωμαϊκά μωσαϊκά.

Το Γκαζιαντέπ (Τουρκικά: Gaziantep, Οθωμανική Τουρκική: Ayintap· στο παρελθόν ονομαζόταν και σήμερα ανεπίσημα λέγεται ακόμη Antep, Αντέπ), είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Γκαζιαντέπ στην Τουρκία.

Αθήνα, Ελλάδα



Μπορεί σήμερα να ζει δύσκολες στιγμές, αλλά δεν παύει να αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Η Αθήνα παρουσιάζει μια πολύ ξεκάθαρη κληρονομιά, είναι γεμάτη με ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στον Τίμαιο και με αρχεία Αιγύπτιων ιερέων, υπήρχε πόλη ακμάζουσα με το όνομα «Αθήνα» πριν από το 9600 π.Χ. και παρ’ όλο που η ακρίβεια της αναφοράς αμφισβητείται, διατηρεί κάποια ενδεικτική αξία, καθώς δεν υπάρχουν πιο ακριβή στοιχεία.

Σούσα, Ιράν


Τα Σούσα ήταν αρχαία πόλη του Ελάμ και μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες της αρχαίας Περσικής Αυτοκρατορίας, στη σημερινή περιοχή του Ιράν. Το 2015, η UNESCO ανακήρυξε τον αρχαιολογικό χώρο των Σουσών μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ τα πρώτα είδη οικισμού φανερώνονται γύρω στο 7000 π.Χ. και η ίδρυση της πόλης φτάνει πίσω στο 4000 π.Χ.

Η πόλη αποτελεί έναν από τους παλαιότερους γνωστούς οικισμούς.  Τα Σούσα θεωρούνταν η πρωτεύουσα του βασιλείου του Ελάμ. Η πόλη εμφανίζεται σε πολύ πρώιμες σουμεριακές πηγές και περιγράφεται σαν μια από τις περιοχές που προστάτευε η θεά Ινάννα της Ουρούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου