Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Me Before You (2016) - κριτική ταινίας

Είναι απ' αυτές τις ταινίες που σέρνεις τον άρρεν σύντροφο - καθ' ότι είναι αισθηματική, δράμα - και στο τέλος δεν έχεις μαντήλι να σκουπιστείς. Είναι από τις ταινίες που αγαπάει ο θεατής και "μισεί" ο κριτικός ταινιών (δεν είναι Αγγελόπουλος ή Κουροσάβα για να το αναλύσει), λες και αυτός δεν έχει αισθήματα. Έχει το κατάλληλο happy end για όλους. Την καταευχαριστήθηκα.


Η ταινία "ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ" (Me Before You) είναι μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, της διαφορετικότητας, της υπομονής και της θέλησης και για το πώς μπορούν να σε αλλάξουν. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Jojo Moyes  (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός) και σκηνοθετημένη από την πρωτοεμφανιζόμενη Thea Sharrock , η ρομαντική ιστορία της Λου και του Γουίλ μεταφέρει μοναδικά στην οθόνη δυσκολοδιαχειρίσιμες συναισθηματικά καταστάσεις.
Η ταινία θα µας υπενθυμίσει πως πολλές φορές βρίσκεις την αγάπη εκεί που δεν το περιμένεις και κάποιες φορές σε πηγαίνει εκεί που δεν περίμενες ποτέ ότι θα φτάσεις.

Αν τη δείτε προσέξτε την αντίθεση "δωμάτιο του Γουίλ" και χρώματα ντυσίματος της Λου. Μέσα στο ουδέτερο χρωματικά δωμάτιο εμφανίζεται η Λου ως εξωτικό πουλί ή ως πολύχρωμη πεταλούδα. Επίσης συγκινήθηκα από το δώρο του Γουίλ στα γενέθλια της Λου. Είναι αυτό που πάντα λέω: αν έχεις "καλά αυτιά" ξέρεις ακριβώς τι δώρο θέλει ο άλλος.



Έξυπνοι διάλογοι, οι κατάλληλοι ηθοποιοί στους ανάλογους ρόλους (προσέξτε τη χαρακτηριστική φάτσα του αρραβωνιαστικού της Λου -φωτο δεξιά), αβίαστη ροή, σκηνικά και "κοστούμια" καλομελετημένα. Το θέμα της ιστορίας δεν είναι πρωτότυπο αλλά είναι ωραία δομημένο και δοσμένο. 


ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο κόσμος του έξυπνου, πλούσιου, ταλαντούχου μορφονιού Γουίλ Τρέινορ (φωτο αριστερά) καταρρέει από ένα ατύχημα που τον καθηλώνει για πάντα σε μία καρέκλα. Αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του και να ζήσει και πάλι με τους γονείς του. Από την άλλη η Λου, χωρίς σαφή κατεύθυνση στη ζωή της, ελαφρώς εκκεντρική, αλλά πρόσχαρη, δεν έχει βγει σχεδόν ποτέ από τη μικρή πόλη στην οποία έχει μεγαλώσει. Η άνεργη Λου θα πιάσει δουλειά ως παρέα του Γουίλ και θα τα καταφέρει. Είναι δύο άνθρωποι που φαινομενικά, δεν θα έπρεπε ποτέ να γνωριστούν, αλλά όσο περισσότερο γνωρίζονται, τόσο περισσότερο εκτιμούν τα δυνατά σημεία, ο ένας του άλλου. Δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο διαφορετικές ψυχές. Όμως η μοίρα ή η τύχη θα τους φέρουν κοντά και η ζωή τους θ' αλλάξει για πάντα. Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι Me After I Met You.


Η σκηνοθεσία είναι της  Θία Σάροκ, η οποία κάνει το σκηνοθετικό της ντεµπούτο. Στην ταινία παίζουν οι: Εµίλια Κλαρκ («Game of Thrones»), Σαµ Κλάφλιν («The Hunger Games»), Μάθιου Λιούις (ταινίες «Χάρι Πότερ»), Τζένα Κόουλμαν («Doctor Who») και Μπρένταν Κόιλ («Downton Abbey»). Η μουσική γράφτηκε από τον Craig Armstrong, ώστε να αποπνέει ρομαντισμό και ευαισθησία, με εξαίρεση την κλασσική μουσική της συναυλίας.

Extra πληροφορίες: Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Αγγλία. Κυρίως γυρίστηκε στην πόλη Pembroke της Ουαλίας, γνωστή και από άλλες ταινίες (ΕΔΩ). Το κάστρο είναι το κάστρο του Pembroke, το οποίο χρονολογείται από το 1093 και είναι γνωστό, ως ο τόπος γέννησης του βασιλιά Henry VII. Το Whytham Abbey, ένα ιδιωτικό αρχοντικό σπίτι στο Oxfordshire, αναπαράστησε το Grantchester House, το σπίτι της οικογένειας Τρέινορ, το οποίο υποτίθεται ότι βρίσκεται μέσα στα τείχη του κάστρου.  Αν και οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού γυρίστηκαν στο Whytham Abbey, τα γυρίσματα για το εσωτερικό έγιναν στα Pinewood Studios.


Η παραγωγή έκανε τα γυρίσματα της απόδρασης του ζευγαριού στην Μαγιόρκα αντί για τον Μαυρίκιο που αναφέρει το σενάριο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Barceló Formentor.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου