Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η συναρπαστική τέχνη του ferrofluid


Πάνε τουλάχιστον 10 χρόνια από τότε που μείναμε με το στόμα ανοιχτό και τα μάτια γουρλωμένα με τη φίλη μου την Αλέκα μπροστά στα κατάμαυρα υγρά γλυπτά που σχηματίζονταν μπροστά στα μάτια μας στο μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη. Εμείς οι "φιλότεχνες" δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Ήταν μαγικό. Ήταν ανεξήγητο. Ήταν υπνωτιστικό. Τα γλυπτά που σχηματίζονταν μπροστά στα μάτια μας με ανεξήγητο τρόπο ήταν γυαλιστερά μαύρα, λεία και παιχνιδιάρικα. Το παχύρευστο υγρό κυριολεκτικά μας είχε υπνωτίσει.


Το μαύρο παχύρευστο ευμετάβλητο υλικό ήταν το ferrofluid (από το ferromagnetic και το fluide), δηλαδή υγρός σιδηρομαγνήτης.  Το ferrofluid αντιδρά στην ύπαρξη μαγνητικού πεδίου κι έτσι μπορεί να πάρει όποια μορφή θέλει ο κάθε καλλιτέχνης να του δώσει. Στην πράξη σημαίνει ότι η δύναμη συγράτησης του υλικού μπορεί να μεταβληθεί είτε απο την αλλαγή του μαγνητισμού του ίδιου του υλικού είτε από την αλλαγή του περιβάλλοντος μαγνητικού πεδίου.

Στο άμεσο μέλλον θα δούμε μικρά έργα τέχνης με το μαύρο υγρό σε σπίτια αλλά και σε χώρους γραφείων. Το καταπληκτικό είναι ότι θα μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με το έργο τέχνης μας "πειράζοντάς το" με έναν μαγνήτη. Ο Matt Robison μαζεύει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω της kickstarter.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου