Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Μεσαιωνική Αίγινα και άλλα ...


Μονοήμερη εκδρομή στην Αίγινα (7/8/16).

Είχα πολλά χρόνια να πάω στο τόσο κοντινό νησί της Αθήνας. Κακώς. Πράσινο νησί, πολλά νεοκλασικά σπίτια, συμπαθητικές παραλίες, νόστιμο φαγάκι, ωραία περαντζάδα. Ήταν μεγάλη έκπληξη και σας το συνιστώ έστω κι αν πρέπει να θυσιάσετε άλλα πράγματα.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ακριβά: 15 ευρώ/ επιβάτη το φθηνότερο και 38 ευρώ το αυτοκίνητο πηγαινέλα. Βρείτε παρέα για να μοιραστείτε τα έξοδα διαφορετικά θα ταλαιπωρηθείτε και δε θα δείτε τα μοναδικά Αιγινίτικα τοπόσημα.


Επίσκεψη - πεζοπορία στην Καστροπολιτεία της Παληάς Χώρας, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.  Αθέατη από μακρυά για να μη φαίνεται στους εχθρούς. Παρκάραμε έξω από το εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού και αρχίσαμε την 1,5 ώρας πεζοπορία στα λιθόκτιστα μονοπάτια του μεσαιωνικού οικισμού που ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού πριν οι κάτοικοι μετοικήσουν στην παράκτια πόλη της Αίγινας  γύρω στο 1800 μ.Χ.. Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει "χάρτης" που σημειώνονται οι 36 διασωθείσες εκκλησίες του οικισμού (φωτογραφίστε τον για να πλοηγηθείτε αργότερα). Οι περισσότερες είναι ανοιχτές και καθαρές καθώς υπάρχει καθημερινή φροντίδα από ντόπια γυναίκα. Εντύπωση προκαλούν οι τοιχογραφίες που δεν έχουν ασπριστεί, οι εικόνες - μέχρι και ξυλόγλυπτη είδαμε! - και τα διαφορετικά είδη αρχιτεκτονικής. Από τα λοιπά οικήματα έχουν μείνει μόνο σωροί από πέτρες. Πειρατές, Μοροζίνι, Μπαρμπαρόσσα αφήνουν το σημάδι τους σ' αυτόν τον τόπο. Για την ιστορία της πατήστε ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Προσοχή: Φορέστε άνετα παπούτσια, καπέλο και πάρτε νερό.

Ναός της Αφαίας: στα κλασσικά αξιοθέατα. Θαυμάστε και τη θέα της Αθήνας από το λόφο ενώ απέναντι στο καφέ - παντοπωλείο που έχει τραπέζια με "αρχαίες" πέτρες θα δείτε την Αγία Μαρίνα από ψηλά.
Προσοχή: Έχει και μικρό μουσείο (μερικοί νομίζουν ότι είναι τουαλέτες και δεν πάνε).


Η πόλη της Αίγινας παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον καθώς ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους από τον Ιανουάριο του 1828 έως τον Οκτώβριο του 1829. Πολλά κτίρια κατασκευάστηκαν την εποχή του Καποδίστρια.

Ο Πύργος του Μάρκελλου (φωτο αριστερά) χτισμένος για δημόσιο Κυβερνητικό κτίριο το 1802 μΧ, θα μπορούσε να είναι σε καλύτερη κατάσταση όπως και ο παραμελημένος εξωτερικός χώρος του. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που χρησιμοποιείται σήμερα για πολιτιστικά δρώμενα.

Εϋνάρδειο - το κεντρικό Σχολείο της Αίγινας είναι το πρώτο νεοκλασικό κτίριο της Ελλάδας που προορίζεται για δημόσια χρήση. Το όνομα προέρχεται από τον χορηγό του τον Ελβετό τραπεζίτη J.G.Eynard, συνεργάτη και φίλο του Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας οραματίστηκε ένα σχολείο με καταξιωμένους εκπαιδευτικούς Έλληνες λόγιους για να βοηθήσει την αναγέννηση του έθνους μέσω της εκπαίδευσης. Έτσι η Αίγινα αποτέλεσε την πρώτη εκπαιδευτική πρωτεύουσα με μεγάλο αριθμό μαθητών αλλά και σχολή εκπαίδευσης εκπαιδευτικών. Το κτίριο άρχισε να κατασκευάστηκε σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Eduard Schaubert.

Άλλα αξιοπρόσεκτα κτίρια είναι το Πρότυπο Ορφανοτροφείο με επαγγελματικές σχολές για τα 500 ορφανά του αγώνα, η οικία του Μιχαήλ Μοίρα (1803) που μετατράπηκε σε Κυβερνείο, η Μητρόπολη της Αίγινας (1806) με το μαρμάρινο τέμπλο του 1871 και τις αγιογραφίες του 20ού αιώνα.

Για φαγάκι πήγαμε στην Αιγινήτισσα, πάνω στο δρόμο Αίγινας - Πέρδικας, όπου φάγαμε την πιο νόστιμη σκορδαλιά ever με φιστίκι Αιγίνης, φρέσκο ψάρι και σαλάτες. Μαζί με δυο ούζα, ο λογαριασμός έφτασε στα 106 ευρώ τα 4 άτομα. Ο κατάλογος περιέχει πολλά ορεκτικά, σαλάτες και κρέατα σε οικονομικές τιμές, δηλ. υπολόγισα ότι αν δεν πάρεις ψάρι θα σου έρθει γύρω στα 12-15 ευρώ/άτομο.
Προσοχή: Τσεκάρετε πάντα το λογαριασμό καθώς μας χρέωσαν 13 ευρώ παραπάνω από τις τιμές του καταλόγου!


Για γλυκό πήγαμε στο κλασσικό ζαχαροπλαστείο ΑΙΑΚΕΙΟΝ, φημισμένο για τα συροπιαστά του. Σας συνιστώ να δοκιμάσετε το "δε θυμάμαι πως το λεν" που είναι μια γλυκειά μπαλίτσα από φυστίκι Αιγίνης πασπαλισμένο με αλάτι, τυλιγμένη σε σελοφάν (24 ευρώ/κιλό) - η αντίθεση γλυκού αλμυρού σε στέλνει αδιάβαστο.


Στη μικρή βόλτα μας στα σοκάκια θαύμασα τα πολλά νεοκλασσικά σπίτια του κέντρου και σημείωσα, για την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο νησί, την ΑΥΛΗ, Π.Ηρειώτη 17 - ένα all day μέρος για καφέ, ποτό, φαγητό , το ΚΑΠΠΟΣ ΕΤΣΙ, Παναγή Ηρειώτη 9, εστιατόριο του chef Κάππου όπου γίνονται και σεμινάρια μαγειρικής και το ζαχαροπλαστείο ΜΕΛΕΝΙΟ. Κοσμοσυρροή στο καλοστημένο ζαχαροπλαστείο ΜΕΛΕΝΙΟ, Αιάκου 14 στην πόλη της Αίγινας. Όλοι απολάμβαναν το παγωτό τους όρθιοι έξω στο δρόμο. Το μάτι μου πήρε και ποικιλία γλυκών. Next time ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου