Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η Νεκρά Θάλασσα...πεθαίνει!

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ο φωτογράφος Spencer Tunick απαθανάτισε 1200 γυμνούς άντρες και γυναίκες να κολυμπούν στη Νεκρά Θάλασσα του Ισραήλ, με τα σώματά τους να μοιάζουν σαν σημαδούρες που επιπλέουν μέσα στο θαλασσινό νερό.

Η συγκεκριμένη φωτογράφηση είχε σκοπό να καταγράψει την εκπληκτική ομορφιά του τοπίου. Ωστόσο, η Νεκρά Θάλασσα έχει αρχίσει και εξατμίζεται σε ανησυχητικό βαθμό τα τελευταία χρόνια -μόνο πέρυσι έχασε 1.2 μέτρα της στάθμης της. Και κάπως έτσι, το έργο του Tunick έγινε κατά λάθος ένας φόρος τιμής στην παλαιότερη, μεγαλοπρεπή κατάσταση της θάλασσας.


Ο καλλιτέχνης και ο ειδικός στη διαχείριση υδάτων Dr. Clive Lipchin, 
(διευθυντής του Center for Transboundary Water Management στο Arava Institute for Environmental Studies), ελπίζουν πως οι φωτογραφίες του Tunick θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες παγκοσμίως για την επισφαλή κατάσταση της θάλασσας και θα ενθαρρύνουν τους αρχηγούς των κρατών να αναλάβουν δράση. Οι επιστήμονες άλλωστε προειδοποιούν εδώ και καιρό πως, αν η Νεκρά Θάλασσα συνεχίσει να ξεραίνεται με τον τωρινό ρυθμό, το πιο χαμηλό σημείο της Γης θα στεγνώσει πλήρως μέχρι το 2050.




«Η Νεκρά Θάλασσα που ξέραμε κάποτε δεν υπάρχει πια», λέει ο Lipchin στο Jerusalem Post. «Η ζημιά που έχει πραγματοποιηθεί σε κάθε περιβαλλοντικό επίπεδο έχει προκαλέσει προβλήματα που είναι εν μέρη μη αναστρέψιμα. Το παράθυρο που έχουμε για να ενεργήσουμε είναι μικρό και σύντομα θα κλείσει εντελώς».



«Από το 1991 ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο δημιουργώντας συναρπαστική τέχνη με ανθρώπους από όλες τις φυλές, όλες τις θρησκείες, όλες τις εθνικότητες», λέει ο Tunick. «Το Ισραήλ όμως είναι ένα ξεχωριστό μέρος που έχει ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου και είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που μπορώ να έχω την πρέπουσα ελευθερία έκφρασης».

Νεκρά θάλασσα ονομάζεται η μεγάλη λίμνη με αλμυρό νερό που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η επιφάνειά της βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η ονομασία της λίμνης ως Νεκρά θάλασσα, οφείλεται στη υψηλότατη περιεκτικότητα αλατιού που έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη ζωής και στα «βαριά κύματα» που δύσκολα δημιουργούνται. 

Στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, δεδομένου ότι η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου