Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Διαλογισμός αντί σχολικής τιμωρίας


Η βία συνήθως αναπαράγεται σχεδόν πάντα από ανθρώπους που τους έχει γίνει βίωμα. Οι κοινωνίες που ανέχονται τη βία στην καθημερινότητά τους είναι καταδικασμένες σε παρακμή και η εγκληματικότητα συνεχώς θα αυξάνεται όσο δεν λαμβάνονται μέτρα καταστολής και κυρίως πρόληψης. Τα καλά νέα ακολουθούν, με την ελπίδα ότι κάποιος τα διαβάζει, τα επεξεργάζεται και τα υιοθετεί ή τα προσαρμόζει ανάλογα με τις συνθήκες.


Στην Βαλτιμόρη υπάρχουν περιοχές που τα κρούσματα βίας ανάμεσα σε ανηλίκους είναι σχεδόν καθημερινά, όμως η εφαρμογή του προγράμματος Mindful Moment του ιδρύματος Holistic Life σε σχολεία έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της πρόληψης. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στο να μάθουν τα παιδιά να σκέφτονται αντί να τιμωρούνται, να ηρεμούν αντί να τσακώνονται, να κάνουν διάλογο για να λύνουν προβλήματα.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό:  αν φερθούν άσχημα σε κάποιον συμμαθητή τους, οδηγούνται στην αίθουσα ηρεμίας (διαλογισμού και yoga), όπου καθοδηγούνται από ειδικό καθηγητή με ασκήσεις χαλάρωσης (διαλογισμό, βαθιές αναπνοές) και συζήτηση για το τι έγινε, στο να ηρεμήσουν και να συγκροτηθούν. Μετά επιστρέφουν στην τάξη ήρεμα και ψύχραιμα, αλλά κυρίως συνειδητοποιημένα ως προς το γιατί φέρθηκαν επιθετικά προς τον συμμαθητή τους.


Το αποτέλεσμα: τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν υγιείς αντιδράσεις απέναντι στο θυμό και να τον ελέγχουν, να συγκρατούν τον εαυτό τους και να μαθαίνουν να λύνουν τα προβλήματά τους με ψυχραιμία αντί για συγκρούσεις. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση των αποβολών λόγω εφαρμογής του προγράμματος καθώς και αύξηση της συγκέντρωσης στα μαθήματα.

To πρόγραμμα προσφέρει επίσης ακαδημαϊκή βοήθεια, περιβαλλοντική εκπαίδευση καθημερινά για τρεις ώρες μετά τη λήξη των μαθημάτων (Holistic Me).

Α Κ Ο Υ Ε Ι   Κ Α Ν Ε Ι Σ ???

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου