Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Vamma Del Sol: Το ελληνικό πούρο


Ο ευτραφής κύριος στο διπλανό τραπέζι αφού έφαγε με όρεξη τα ψάρια του, έβγαλε μια οδοντογλυφίδα και άρχισε να καθαρίζει σχολαστικά τα δόντια του - σκεπάζοντάς τα με το άλλο του χέρι. Τελειώνοντας, παρήγγειλε espresso. Έως ότου έρθει ο καφές βγάζει ένα πούρο και αρχίζει να το μυρίζει. (Η περιέργειά μου έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς το όνομα Vamma Del Sol πάνω στο πακέτο δεν μου λέει κάτι.) Το ανάβει, τραβάει την πρώτη τζούρα ηδονιστικά και αρχίζει το ταξίδι του στο χώρο των αισθήσεων. Ε, είχε έρθει η ώρα μέσα από το σύννεφο καπνού να αποζημιωθώ και κάπως έτσι έμαθα για το ελληνικό πούρο.


Η Vamma Del Sol είναι μια οικοτεχνία με έδρα στην Κρύα Βρύση του Ν. Πέλλας και παράγει χειροποίητα Premium πούρα. Κύριο χαρακτηριστικό της αποτελεί η κάθετη οργάνωση και η παραγωγή από την πρώτη ύλη μέχρι και το τελικό προϊόν. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να ελέγχουν πλήρως την ποιότητα των παραγόμενων πούρων. Η καινοτομία της οικοτεχνίας έγκειται στο ότι με μια ιδιαίτερη πρώτη ύλη, τα χαρακτηριστικά του κλίματος της χώρας μας και την πολυδιάστατη τεχνογνωσία στην παραγωγή και μεταποίηση , δημιουργούν ένα τελικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών. Το αποτέλεσμα της παραγωγής - πούρα τύπου Premium - είναι μοναδικό σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μεταποιούν το προϊόν βιολογικά χωρίς να προσθέσουν κανενός είδους χημικού παράγοντα. Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 πούρα.


Το πούρο βήμα - βήμα:
  • Καλλιέργεια καπνού με κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής.
  • Αποξήρανση των φύλλων καπνού σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις όπου τα αφήνουν να παλαιώσουν για δυο έως τρία χρόνια, προκειμένου να αναδείξουν με απόλυτα φυσικό τρόπο τις γεύσεις και τα αρώματα του τόπου μας.
  • Όταν κρίνουν ότι έχει "ωριμάσει" ο καπνός, αρχίζει η διαλογή και η επεξεργασία των φύλλων.  Έτσι, ξεκινά η σύνθεση του πούρου, με τα γεμίσματα (filler) να παίρνουν την θέση τους μέσα στο πρώτο περιτύλιγμα.
  • Αφού πάρουν την μορφή τους και ολοκληρωθεί η δημιουργία τους με το τελικό περιτύλιγμα, παραμένουν στους υγραντήρες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών πριν πάρουν τη θέση τους στα κουτιά που θα βρούμε στα καπνοπωλεία.
Τα πούρα VAMMA DEL SOL κυκλοφορούν σε τρεις τύπους: Corona, Petit Corona και Robusto.
Vamma Del Sol σημαίνει "αποστάγματα του ήλιου".

Αφού ικανοποιήθηκε η περιέργειά μου, τον άφησα να απολαύσει τον κρύο πλέον καφέ του και το μισοσβησμένο πούρο του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου