Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Βιβλίο μαγειρικής από τον Salvador Dalí


Εξαιρετικά αφιερωμένη η ανάρτηση στους φιλότεχνους. Ένα ακόμα λιθαράκι για συζήτηση σχετικά με το γνωστό - άγνωστο έργο του Dalí.


 Το 1973 ο Salvador Dalí εξέδωσε ένα βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Les Diners de Gala, το οποίο υποστήριξε ότι ήταν πιστό στις απολαύσεις της γεύσης. Το βιβλίο μαγειρικής περιέχει 136 συνταγές στα 12 κεφάλαιά του (το 10ο είναι αφιερωμένο στην αφροδισιακά), που συνοδεύονται από εξαιρετικά παράξενες εικονογραφήσεις και κολάζ που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκδοσή του. Τα έργα απεικονίζουν πανύψηλα βουνά από καραβίδες με ανησυχητικές αποχρώσεις κανιβαλισμού, μια ασυνήθιστη "γλυκειά" συνάντηση ενός κύκνου με μια οδοντόβουρτσα, καθώς και πορτρέτα του ίδιου του Νταλί σε παρακμιακά μέρη. Οι συνταγές περιλαμβάνουν λιχουδιές όπως «Αυγά χιλιών ετών", "Μοσχαρίσιες κοτολέτες γεμιστές με σαλιγκάρια", "Βάτραχοι γλυκίσματα», και «Toffee με κουκουνάρια". 



Μεταξύ των συνταγών, των ελαιογραφιών, των κιτς φωτογραφιών υπάρχουν και  μικρά ψήγματα σοφίας από τον καλλιτέχνη, όπως: "Το σαγόνι είναι το καλύτερο εργαλείο μας για να κατανοήσουμε τη φιλοσοφική γνώση."


Ο Dali και η μούσα - σύζυγός του Gala ήταν διάσημοι για τα δειπνοπάρτυ τους τα οποία χαρακτηρίζονταν περισσότερο από τη θεατρικότητά τους παρά από τη γευστικότητα των εδεσμάτων τους. Οι επισκέπτες, πολλοί celebrities της εποχής, ήταν υποχρεωμένοι να φορούν τελείως αλλόκοτα κοστούμια και πολύ συχνά μια συνοδεία άγριων ζώων περιπλανιόταν ελεύθερα γύρω από το τραπέζι. Παρά τα ασυνήθιστα υλικά και τις μεθόδους παρασκευής, πολλές συνταγές στο Les Diners de Gala προέρχονται από μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του Παρισιού όπως το Lasserre, La Tour d'Argent και Le Train Bleu.

Περίπου 400 αντίγραφα του Les Diners de Gala έχουν διασωθεί. Ο εκδοτικός οίκος Taschen επανεκδίδει το θρυλικό βιβλίο για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια. Μπορείτε να το αγοράσετε στην τιμή των 49,99 ευρώ ΕΔΩ. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου