Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η σιωπή είναι χρυσός και για τον εγκέφαλό σου!




Από παλιά τους σιωπηλούς ανθρώπους, το κοινωνικό σύνολο τους αντιμετώπιζε με καχυποψία ή τους φόρτωνε με την ταμπέλα του "μονόχνωτου" ή του "περίεργου".  

Τώρα όμως  οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ώρες σιωπής βοηθούν στην αναζωογόνηση των εγκεφαλικών κυττάρων ακριβώς με τον τρόπο που το κάνειο ύπνος. 
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, που πραγματοποίησαν Φινλανδοί ερευνητές, 
δύο λεπτά απόλυτης σιωπής μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο όσο αν κοιμόμασταν 15 λεπτά παραπάνω.

Το 2011 το Φινλανδικό υπουργείο Τουρισμού προώθησε καμπάνια, η οποία χρησιμοποιούσε τη σιωπή ως... εξαγώγιμο προϊόν. Η συγκεκριμένη καμπάνια καλούσε τους τουρίστες να επισκεφθούν τη Φινλανδία και να ανακαλύψουν τις θεραπευτικές ιδιότητες και την ομορφιά των ήσυχων τοπίων της χώρας. 
Μάλιστα, είχαν προχωρήσει στη δημοσίευση διαφημιστικού υλικού, συγκεκριμένα μια σειρά υπέροχων φωτογραφιών που το βασικό τους σύνθημα ήταν το «Ησυχία, παρακαλώ» και συνοδευόταν από λίγες κουβέντες ακόμη: «Όχι άλλη κουβέντα, πράξεις!». 


Τα τελευταία χρόνια στα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Ντιουκ, γίνονται πειράματα από τα οποία προέκυψαν πως τόσο σε νεογέννητα ποντίκια όσο και σε ανθρώπους δύο λεπτά απόλυτης ησυχίας, μπορούν να επιδράσουν στον εγκέφαλο μας το ίδιο χαλαρωτικά όσο αν κοιμόμασταν ένα 15’ της ώρας ή αν ακούγαμε την αγαπημένη μας μουσική για 5 λεπτά. 


Η μελέτη με τίτλο «Εγκέφαλος, δομή και λειτουργία» που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό επισήμαινε ένα πραγματικά εκπληκτικό εύρημα των επιστημόνων: αρκούσαν 2 ώρες απόλυτης σιωπής για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα στον ιππόκαμπο, στην περιοχή του εγκεφάλου που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και στην καλύτερη συγκράτηση αυτών των πληροφοριών...

Έτσι, οι επιστήμονες επιμένουν πως η σιωπή βοηθά στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνει τη μνήμη και δεν τον αναγκάζει να παράγει υψηλά επίπεδα ορμονών, όπως όταν ακούει πολλές ομιλίες και θορύβους. Τα κύματα ήχου επιδρούν στον εγκέφαλο, ο οποίος τα αντιλαμβάνεται ακόμη και όταν κοιμόμαστε, οπότε με έναν τρόπο αποσυμπιέζεται η ένταση και ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου