Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Σπέτσες (7/2016)

Στις Σπέτσες έχω πάει πολλές φορές. Το νησί αποπνέει μια αρχοντιά, θα μπορούσα να πω ότι παραμένει αναλλοίωτη μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Καταπράσινη, με τα πεύκα να φτάνουν έως την παραλία, αρκετά μικρά κολπάκια για μπάνιο, πεντακάθαρη, ασβεστωμένα σπίτια και μπουκαμβίλιες συμπληρώνουν την εικόνα του νησιού. Οι άμαξες με τα άλογα είναι το μεγάλο ατού του νησιού καθώς το οδικό δίκτυο δεν επιτρέπει την μαζική κυκλοφορία αυτοκινήτων - λίγα ταξί και λεωφορεία θα δείτε.
Στις λίγες ώρες που έμεινα έκανα πολλά πράγματα και λόγω της παρέας έζησα σαν τον παλιό καλό καιρό (προ κρίσης).



Μπάνιο στους Άγιους Ανάργυρους με τη μεγάλη βοτσαλωτή παραλία και τη μοναδική σπηλιά του Μπεκίρη, όπου μπορείς να μπεις με τα πόδια και να βγείς κολυμπώντας. Η σπηλιά διαθέτει και παραλία στο εσωτερικό της! Εκεί γυρίστηκε η ταινία "Τζένη - Τζένη"με την Τζένη Καρέζη και τον Ανδέα Μπάρκουλη. Στην παραλία υπάρχει και ταβέρνα με αξιοπρεπές φαγητό. Δυστυχώς υπάρχει και σταθμός ενοικίασης θαλάσσιων σπορ που μπορεί να σας χαλάσει την ησυχία ή να σας αδειάσει το πορτοφόλι.



Στην άλλη πλευρά του νησιού υπάρχει ένα σημαντικό τοπόσημο του νησιού: Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών (Α.Κ.Σ.Σ.). Ένα πρότυπο δημόσιο σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο που λειτούργησε από το 1927 έως το 1983. Η σχολή σχεδιάστηκε και λειτούργησε κατά τα πρότυπα των κολλεγίων Eton και Harrow της Αγγλίας, προκειμένου να ενσαρκώσει και να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό ιδεώδες της καθολικής ανάπτυξης του ανθρώπου.
Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, ο υπέροχος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιρίων, τα άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια και οι αίθουσες διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την καθοδήγηση επιφανών εκπαιδευτικών, επέτρεψαν στη Σχολή να αναδειχθεί σε έναν ιδιαίτερα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό οργανισμό. Ο πρώτος διευθυντής της σχολής ήταν ο Άγγλος Eric Sloman, ενώ από την Α.Κ.Σ.Σ αποφοίτησαν πολλοί καταξιωμένοι Έλληνες.



Σήμερα τα κτίρια χρησιμοποιούνται σπό Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ξένα Πανεπιστήμια για σειρά μαθημάτων, διαλέξεων ή για επιστημονικά συνέδρια. Αν και ορισμένα κτίρια όπως το κλειστό γυμναστήριο έχουν καταρρεύσει, αξίζει να κάνετε μια βόλτα και να δείτε και το εσωτερικό τους. Στο κτίρο Ε' λειτουργεί το Λύκειο Σπετσών.



Από τη Σχολή προς την Ντάπια (λιμάνι των Σπετσών):

- φαγητό στον ΠΑΤΡΑΛΗ στην Κουνουπίτσα. Φημισμένη ψαροταβέρνα που περνάει από γενιά σε γενιά. Σ' ένα βεραντάκι εκεί που σκάει το κύμα. Εξυπηρέτηση άψογη, φρέσκο ψάρι, μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά και όλος ο καλός κόσμος στα γύρω τραπέζια. Ο λογαριασμός για 1,5 κιλό ψάρια (μπαρμπούνια και φαγκρί), μία χόρτα, μια σαλάτα, μια αθερίνα και ένα ούζο, ήρθε 120 ευρώ για 4 άτομα. Φυσικά δε χορτάσαμε αλλά είχαμε και συνέχεια στον καυτό ήλιο του Ιουλίου.

- περάσαμε απ'εξω από τα ΝΗΣΙΑ, ένα ξενοδοχείο που έχω μείνει στο παρελθόν και μου είχε αφήσει Άριστες εντυπώσεις.



- Καφέ στο κοσμοπολίτικο Ποσειδώνιον (Poseidonion Grand Hotel), που φέτος κλείνει τα 102 χρόνια υπηρεσιών φιλοξενίας! Καθισμένοι στη σκιερή βεράντα ήπιαμε καταπληκτικό καφέ (έχουν Ipanema), φάγαμε αμυγδαλωτό από τον ΠΟΛΙΤΗ  και παρακολουθήσαμε όλη την περαντζάδα. Στο εσωτερικό υπάρχουν διάσπαρτα πολλά έργα τέχνης καθώς φέτος λειτουργεί εντός η ARTION Galleries που εκθέτει και πουλάει τους θησαυρούς της.


 

Έργο του Στέλιου Γαβαλά με τίτλο "Waterways". Αξίζει να δείτε και άλλα έργα του συγκεντρωμένα στη σελίδα του στο Facebook. 

- στο πάντα ενημερωμένο πανάκριβο on the deck δοκίμασα από περιέργια τα μοναδικά παπούτσια Swims (φωτό δεξιά) που έχουν την ικανότητα να στεγνώνουν σε λίγο χρόνο. Ιδανική επιλογή για ιστιοπλόους να φανταστώ.

- περπάτημα στα σοκάκια των Σπετσών κάνοντας πετυχημένο windowshopping.

- από τα must - do είναι το περπάτημα στον παραλιακό δρόμο Ντάπια - παλιό λιμάνι από τη δύση του ήλιο και μετά. Θα δείτε αρκετό κόσμο να περπάτάει καθώς η νυχτερινή ζωή είναι προς το παλιό λιμάνι.


- η μέρα μας έκλεισε με ποτάκι και χορό στο all time classic ΜΟΥΡΑΓΙΟ. Η αίθουσα κλιματίζεται κι έτσι μπορείς να χορέψεις άνετα με το ξεσηκωτικό πρόγραμμα του μαγαζιού. Αν πεινάτε μπορείτε να φάτε από την εκλεκτή κουζίνα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου