Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Το Eye of Horus στην Τουρκία

Μια μέρα στην παραλία είδα κάτι που έμοιαζε με μουντζούρα στο μπράτσο ενός νεαρού. Καθώς πλησίασε διαπίστωσα ότι ήταν τατουάζ. Ένα μάτι αλλοιώτικο - σχιστό. Τον ρώτησα τι σήμαινε αλλά δεν ήξερε. Η έρευνα με οδήγησε στο Μάτι του Ώρου (Eye of Horus) και στο σπίτι της Naomi.

Ένα πολυτελές οικολογικό σπίτι διακοπών στο σχήμα του Eye of Horus, ήταν το δώρο γενεθλίων στο γνωστό μοντέλο Naomi Campbell από τον Ρώσο φίλο της Vladislav Doronin το 2011. Το σπίτι σχεδιάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα  Luis de Garrido και βρίσκεται στο νησί Playa de Cleopatra στην Τουρκία.


Το σπίτι διαθέτει 25 υπνοδωμάτια και 5 σαλόνια αλλά το πιο όμορφο σημείο είναι η κλειστή εσωτερική ταράτσα με το δικό της κήπο! Η συντήρηση του σπιτιού δεν απαιτεί μεγάλο κόστος καθώς είναι αυτόνομο ενεργειακά σε νερό και ηλεκτρισμό μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ και γεωθερμικής εγκατάστασης. Το νερό της βροχής συλλέγεται και μέσω ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμού ξαναχρησιμοποιείται.


Ο Luis de Garrido εργάστηκε χωρίς να έχει περιορισμούς στον προϋπολογισμό και κατασκεύασε το θόλο - σπίτι που διαθέτει ένα κλίμα ιδανικό για τους ενοίκους καθώς υπάρχει διαρκώς ανανέωση του αέρα, κλιματισμός, θέρμανση και φυσικό φως.



Αποτέλεσμα εικόνας για eye of HorusEye of Horus (μυθολογία)
Ο Horus, ήταν ένας  Αιγύπτιος θεός του ουρανού με το κεφάλι ενός γερακιού.  Η μητέρα του Iris ήταν μητριαρχική "μάγισσα" και ο Όσιρις ο πατέρας του ήταν μεταξύ των σημαντικότερων θεών. Ο Sheth ήταν ο αδελφός του Horus και αυτός δολοφόνησε τον πατέρα τους τον Όσιρι. Επιπλέον, υπήρξε μια πάλη μεταξύ των δύο αδελφών για το θρόνο. Ο Horus κέρδισε αυτόν τον αγώνα, αλλά έπρεπε να χάσει το αριστερό του μάτι. Έτσι, το αριστερό μάτι του Horus ήταν το μάτι του φεγγαριού και το δεξί μάτι του ήταν το μάτι του ήλιου. Το μάτι του φεγγαριού πήρε περαιτέρω αναγνώριση ως wedjat μάτι, πράγμα που σημαίνει ο ήχος ενός. Το αριστερό μάτι είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλαχτό από τον Horus προκειμένου να αποκαταστήσει τη ζωή του πατέρα του, του Όσιρις. Από τότε, το μάτι του Horus ήταν γνωστό για τις προστατευτικές αρμοδιοτήτων της και τα θεραπευτικά αποτελέσματα. Η χρήση αυτού του wedjat μάτι μπορεί να χρονολογηθεί από το 2300 π.Χ. Το μάτι του Horus χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στα υφάσματα που τύλιγαν τα νεκρά σώματα στην αρχαία Αίγυπτο. Έτσι το μάτι του Horus θεωρείται ένα σύμβολο που κρατά μακριά τα κακά πνεύματα και προστατεύει από το σκοτάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου