Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Καλαμάτα - τι,που,γιατι ...


Η Καλαμάτα αποτελεί τον ιδανικό μου προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου καθώς διαθέτει και παραλιακό μέτωπο 3 χλμ.. Τα τελευταία 2 χρόνια τελείωσαν όλα τα δρομολογημένα έργα πεζοδρομήσεων, ποδηλατόδρομου 6,5 χλμ. (παρακαλώ!) και εξωραϊσμών της πόλης. Διάσημη για το φεστιβάλ χορού που γίνεται κάθε χρόνο στο θέατρο μέσα στο πευκόφυτο κάστρο της και για τον Αθανασίου - το ναό της γεύσης! Πριν ξεκινήσετε ενημερωθείτε σχετικά με τα δρώμενα στο : http://kalamatain.gr/new/.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αθανασίου ζαχαροπλαστεια καλαματαΑθανασίου στην παραλιακή (Ναυαρίνου 45 & Βύρωνος) για καφέ και γλυκό. Το χειμώνα καθίστε στο πατάρι. Δίπλα έχει το παγωτατζίδικο με τις δικές του μοναδικές δημιουργίες και παραδίπλα έναν πολύ όμορφο χώρο για όλη τη μέρα και τη νύχτα (Breakfast, Lunch, Dinner). Πολλά τραπεζοκαθίσματα στη θάλασσα για να μη χάσετε κανένα πρόσωπο της περαντζάδας.
Ο Αθανασίου έχει ζαχαροπλαστεία σε όλη την πόλη - θα τα καταλάβετε από τη μυρωδιά της ψημένης βουτυρένιας ζύμης που πλανιέται στον αέρα. Φαρών και Πινδάρου γωνία είναι από τα καλύτερά του. Μπείτε και δοκιμάστε άφοβα. Δε θα απογοητευτείτε. Πάρτε και για την πεθερά κανένα συκαλάκι ...


Σημειώστε και θυμηθείτε: Luna Lounge (Αριστομένους 23 - www.lunalounge.gr). Το καλοκαίρι λειτουργεί μόνο την ημέρα για καφέ και τις Κυριακές για Brunch αλλά το χειμώνα μαζεύει όλο τον κόσμο ως αργά το βράδυ για ποτάκι, γλυκάκι ή αλμυρές γευστικές απολαύσεις. Με αρ νουβό διακόσμηση και ψαγμένη μουσική. Η ανακαινισμένη εμπορική στοά που βρίσκεται είναι must see.



Για σουβλάκι με πτυχίο αμερικάνικο! Ο «Τζίμης» αποτελεί το κατάστημα που συμπληρώνει τη γραφική εικόνα της πλατείας Αγίων Αποστόλων. Ένα μαγαζί πενήντα χρόνων στο οποίο μπορείτε να συναντήσετε μία έκθεση από ταμπέλες μαγαζιών της παλιάς Καλαμάτας και φυσικά να απολαύσετε ένα χειροποίητο σουβλάκι καθισμένοι στην πεζούλα της πλατείας, μιας και το ξεχωριστό κόνσεπτ του μαγαζιού το θέλει όχι με τραπέζια, αλλά με κουρελούδες!


 Διόνυσος (Σανταρόζα 97 & Ηρώων) για σπιτική κουζίνα. Ντόπιες γεύσεις με υλικά βιολογικά από το μποστάνι τους και φυσικά δικό τους λάδι. Συνήθως έχει και φρέσκο ψάρι όλων των μεγεθών και τιμών - αν με πιάνετε...

Απέναντι από τον "λειτουργεί-δε λειτουργεί" πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται το πολύφερνο μοντέρνο "Κάρδαμο" (Πλατεία Σιδηρ. Σταθμού 21, 27210 98091). Γεύσεις πειραγμένες, σέρβις εξαιρετικό, προσπάθεια μέγιστη με άρτια αποτελέσματα. Κλείστε τραπέζι αν πάτε Σάββατο.

  
Πλάτανος (Αρτέμιδος 84) για μεζέδες (γουρουνόπουλο με τραγανή πετσούλα και κρεατάκι που λιώνει, γίγαντες και σφέλα στα δυνατά του - όχι σε οτιδήποτε μυρίζει θάλασσα - δεν τό'χουν). Ρεμπέτικα από ένα τρίο μουσικών.



Καινούρια και δυναμική άφιξη το BabaYaga (Στοά Θεοφανοπούλου - Χρήστου Κουμάντου 5). Λειτουργεί από τον Νοέμβρη με μενού του Λουκάκου - δε φάγαμε λόγω αδιαφορίας τους. Φαίνεται να έχει πιάσει την πελατεία του και δούλεψε πολύ το χειμώνα.



Το Πάρκο Σιδηροδρόμων είναι ένα υπαίθριο μουσείο με βαγόνια και ατμομηχανές όπου μπορεί να μπει κανείς μέσα και πολλές οικογένειες το επισκέπτονται - δεν έχει είσοδο. Το must visit Αρχαιολογικό μουσείο και το Στρατιωτικό μουσείο είναι ενδιαφέρουσες επιλογές για να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. 

ΑΓΟΡΕΣ. Πολλά μπαχαρο-βοτανομάγαζα καινούρια με ποικιλία βιολογικών ελληνικών προϊόντων. Βρίσκονται κυρίως στην παλιά αγορά της πόλης στο ιστορικό κέντρο και αυτό που ξεχωρίζω είναι το Ελληνοπωλείο (Αιπύτου 13). Με δικά τους χειροποίητα προϊόντα, με πολλή προσωπική εργασία και πολλά γευστικά πειράματα, κατέληξαν να παράγουν γεύσεις που δε συναντάς αλλού, πχ. γίγαντες γλυκό του κουταλιού!!! Η ταμπέλα των αγαθών τους γράφει Μεσσηνιακή Γη.


Μην ξεχάσετε να αγοράσετε καπέλο από το μεγαλύτερο Καπελάδικο στην εκκλησία Αγίων Αποστόλων. Ρωτείστε τ' αφεντικό για να σας συμβουλεύσει - μορφή ο τύπος.

Κάθε Σάββατο γίνεται χαμός στη Σκεπαστή Αγορά δίπλα στο ποτάμι. Εδώ θα βρείτε όλα τα ντόπια προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας κυρίως από παραγωγούς: Παστέλια, Δίπλες, Σύκα, Λαλάγγια, Σύγκλινο, Ελιές και λάδι, Τυριά αλλά όχι τα περίφημα Καλαματιανά Μεταξωτά μαντήλια. Αυτά μπορεί να τα βρείτε ψάχνοντας ... αν είστε τυχεροί προς 12 ευρώ.


Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη (Υπαπαντής 32): ένα ψιλοεναλλακτικό απ' όλα μαγαζί για καφέ- μεζέ στο δρόμο προς την εκκλησιά που γίνεται πιάτσα διασκέδασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου