Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Τυχερό λουλούδι από τον ουρανό!


Στις βουδιστικές γραφές αναφέρεται ως Udumbara (που στα Σανσκριτικά σημαίνει "ένα ευοίωνο λουλούδι από τον ουρανό") και η σπάνια άνθισή του, και μάλιστα σε πολύ περίεργα σημεία, συνδέεται με διάφορους θρύλους που έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί γύρω από το όνομά του.
Για παράδειγμα, οι Βουδιστές λένε ότι “το λουλούδι Udumbara ανθίζει κάθε 3.000 χρόνια και είναι αποτέλεσμα υπερφυσικών φαινομένων, γι’ αυτό συχνά το συναντάμε επάνω στα αγάλματα του Βούδα.


Στους ινδικούς μύθους είναι γνωστό με την ονομασία Youtan Poluo και λέγεται ότι η άνθισή του συνδέεται με την άφιξη του ιερού βασιλιά Sage στη Γη, ενώ η εμφάνισή του στους κήπους των σπιτιών υποδηλώνει την καλή τύχη της οικογένειας που κατοικεί εκεί.
Δεν έχει κάποια επιστημονική ονομασία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), ενώ αποτελείται από λεπτούς διάφανους βλαστούς, στην κορυφή των οποίων αναπτύσσονται μικροσκοπικά λευκά άνθη που δεν ξεπερνούν το 1 χιλιοστό σε μέγεθος.




Το φυτό αναπτύσσεται κυρίως επάνω σε κορμούς μπαμπού αλλά και στα φύλλα διάφορων φυτών, πάνω σε φρούτα, ακόμη και σε μεταλλικούς σωλήνες, εμφανίζοντας από 18-28 άνθη, η μυρωδιά των οποίων δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, γεγονός που κάνει το Udumbara αμέσως αντιληπτό.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, που λένε ότι έχουν δει το λουλούδι, το μπερδεύουν με τα αυγά ενός εντόμου, που ονομάζεται green lacewing (Chrysopa), αφού μοιάζουν στην εμφάνισή τους. Όταν το θηλυκό αυτού του εντόμου γεννάει τα λευκά αυγά του, βγάζει μια κολλώδη ουσία και ανασηκώνει την κοιλιά του, σχηματίζοντας έτσι ένα λεπτό μίσχο. Τα άνθη του Udumbara είναι και αυτά λευκά σε έναν λεπτό μίσχο κι έχουν παρόμοιο μέγεθος με τα αυγά του εντόμου.
Ο Κος Li, κάτοικος της Malacca στην Μαλαισία, ερεύνησε τόσο τα λουλούδια όσο και τα αυγά. Τα συμπεράσματά του μπορεί να είναι η απόδειξη ότι το λουλούδι Udumbara δεν είναι τα αυγά του green lacewing.
Στις 25 Ιουνίου 2009, ο Li και οι φίλοι του παρατήρησαν πάνω από 20 μικροσκοπικά λουλούδια πάνω σε ένα γκρειπφρούτ, στη Malacca. Εκ πρώτης όψεως έμοιαζαν με τα θρυλικά λουλούδια Udumbara.
Λόγω της εντυπωσιακής ομοιότητας των λουλουδιών με τα αυγά του εντόμου ο Li παρατήρησε τα λουλούδια με ένα μικροσκόπιο. Με την βοήθεια ενός φίλου του, τράβηξαν φωτογραφίες κάτω από το μικροσκόπιο, όπου τα πέταλα και οι στήμονες του λουλουδιού ήταν ευδιάκριτοι. Οι φωτογραφίας ήταν η απόδειξη ότι αυτό που είχαν δει ήταν σίγουρα λουλούδια.
Μια εβδομάδα αργότερα επέστρεψαν στο ίδιο σημείο και βρήκαν μικρούς άσπρους κόκκους, παρόμοιους με ότι είχαν δει την προηγούμενη εβδομάδα. Πάλι έβγαλαν φωτογραφίες των μικρών κόκκων που είδαν, με τη βοήθεια του μικροσκοπίου. Αυτή τη φορά όμως, δεν μπορούσαν να διακρίνουν ούτε πέταλα ούτε στήμονες. Το μόνο που ήταν ορατό, ήταν οι μικροί, ελλειπτικοί κόκκοι, ίδιου μεγέθους, όπως τα αυγά του εντόμου.
Με την πάροδο του χρόνου ο Li παρατήρησε ότι τα λουλούδια διατηρούσαν το καθαρό, λευκό χρώμα τους, ενώ τα αυγά σταδιακά άλλαζαν χρώμα και μαύριζαν, διατηρώντας το ελλειπτικό σχήμα τους.
Τα μικροσκοπικά λευκά λουλουδάκια εξακολουθούν και ανθίζουν σε όλο τον κόσμο και σίγουρα κάνουν πολύ χαρούμενους όσους πιστεύουν τον θρύλο που τα περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου