Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Υποβρύχια μυστήρια!


Οι βυθοί των ωκεανών (αλλά και λιμνών ή ποταμών) εξακολουθούν να αποτελούν, από πολλές απόψεις, ένα τεράστιο αίνιγμα για τους ερευνητές. 
Τα υποθαλάσσια μυστήρια τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν είναι πολλά, και οι προσπάθειες για τη διαλεύκανσή τους συνεχίζονται, είτε πρόκειται για φυσικά φαινόμενα είτε για «καρπούς» ανθρώπινης δραστηριότητας. Κάποιες φορές μάλιστα, δεν είναι δυνατή καν η διάκριση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, από βυθισμένες πολιτείες (ή θεωρούμενες βυθισμένες πολιτείες), μέχρι αινιγματικές ενδείξεις άγνωστων πλασμάτων – άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που οι μυθολογίες από την αρχαιότητα ακόμα είναι γεμάτες από θρύλους με θαλάσσια τέρατα κλπ.

Η «πόλη» του Γιοναγκούνι: 


Τη δεκαετία του 1980 βρέθηκαν περίεργοι σχηματισμοί (κτίρια) στον βυθό στα ανοιχτά της νότιας Ιαπωνίας. Γενικά, θεωρείται ότι πρόκειται για τεχνητούς σχηματισμούς, και έχει βρεθεί ένα κτίριο το οποίο θεωρείται ότι είναι ναός, με στήλες και μια αστερόσχημη πλατφόρμα. Κάποιες θεωρίες μιλούν για έναν πολιτισμό που υπήρξε πριν χιλιάδες χρόνια, και τον κατάπιε ο ωκεανός μετά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων- μια «ιαπωνική Ατλαντίδα». Άλλοι μιλούν για φυσικούς σχηματισμούς.

Ο «Δρόμος» του Μπίμινι: Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, κοντά στις Μπαχάμες, ενισχύει τις απόψεις αυτών που πιστεύουν ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί ήταν πολύ πιο προηγμένοι από ό,τι πιστεύουμε. Ο Δρόμος του Μπίμινι αποτελείται από μια σειρά ευθυγραμμισμένων λίθων- και αρκετοί κάνουν λόγο για τεχνητό σχηματισμό, που υποδεικνύει ίσως την παρουσία κάποιας αρχαίας πολιτείας ή οικισμού.

Η χαμένη πόλη στην Κούβα: Το 2001 στα ανοιχτά της Κούβας μετρήσεις υπέδειξαν την ύπαρξη γεωμετρικών/ συμμετρικών σχηματισμών στον πυθμένα της θάλασσας. Περαιτέρω έρευνες έδειξαν μεγάλους όγκους από πέτρες, τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη. Εάν πρόκειται για τεχνητούς σχηματισμούς...θα πρόκειται για μεγάλο επιστημονικό αίνιγμα, καθώς θα είναι ηλικίας 50.000 ετών.

Το «τέρας» της λίμνης Λαμπικίρ στη Σιβηρία: 


Πέρα από τη λίμνη του Λοχ Νες και τον μύθο της «Nessie», υπάρχει και η συγκεκριμένη λίμνη που έχει ειπωθεί πως φιλοξενεί ένα τερατώδες πλάσμα, που έχει χαρακτηριστεί «Διάβολος». Υποτίθεται πως υποβρύχιες μελέτες έχουν αποδώσει εικόνες μιας τεράστιας σιαγόνας και ενός σκελετού που ανήκει σε ένα «τέρας», ενώ υπάρχει και η κλασική ασαφής εικόνα από μεγάλη απόσταση στην οποία φαίνεται «κάτι» στη λίμνη.

Τα ερείπια στον Κόλπο της Χαμπχάτ: Το 2001 βρέθηκαν ερείπια μιας αρχαίας πόλης στον κόλπο Χαμπχάτ στα ανοιχτά των ινδικών ακτών, με ενδείξεις (σκεύη, οστά κ.α.) μιας ιδιαίτερα εξελιγμένης κουλτούρας, προγενέστερης όλων των άλλων γνωστών πολιτισμών της Ινδίας. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ερευνών που έχουν γίνει εκεί και των εικόνων της πόλης, που έχουν προκύψει μέσω σόναρ.
Η Ανωμαλία στη Βαλτική: Μυστηριώδες δισκοειδές αντικείμενο που βρέθηκε στον πυθμένα της Βαλτικής το 2011 προκάλεσε έξαψη στους απανταχού συνωμοσιολόγους. Διαμέτρου 60 μέτρων, δεν παραπέμπει σε φυσικό σχηματισμό και δύτες έχουν αναφέρει ότι βρίσκεται πάνω σε κάποιου είδους στήλη. Οι πιο «εξωτικές» θεωρίες μιλούν για ιπτάμενο δίσκο. Ωστόσο, κάποιες νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι αποτελείται από πέτρα.

Το κτίσμα στον βυθό της λίμνης («Θάλασσας») της Γαλιλαίας: 
Το 2013 δημοσιοποιήθηκε αναφορά στην οποία λεγόταν ότι το 2003 είχε βρεθεί ένα μεγάλο πέτρινο κτίσμα στη «Θάλασσα» της Γαλιλαίας, κωνικού σχήματος, φτιαγμένου από ογκόλιθους εκτιμώμενου συνολικού βάρους 60.000 τόνων. Η ηλικία υπολογίζεται στα 4.000 χρόνια, ωστόσο πρόκειται μόνο για εκτιμήσεις, μέχρι να γίνουν περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες.

Οι λίθοι της λίμνης Μακντόναλντ: Δύτες στη λίμνη Μακντόναλντ στο Οντάριο το 2005 βρήκαν μια ορθογώνια πέτρα στηριζόμενη από μικρότερες, σφαιρικές, δίνοντας την εικόνα ενός τεχνητού σχηματισμού- κτίσματος. Γενικότερα επικρατεί η εντύπωση ότι πρόκειται για ένα προϊστορικό κτίσμα, που αποδίδεται σε πανάρχαιους πληθυσμούς στον Καναδά- ο οποίος όμως κάποτε πιστευόταν ότι ήταν ακατοίκητος από ανθρώπους.

Οι υποβρύχιοι κύκλοι: Οι περισσότεροι ξέρουν τα crop circles («αγρογλυφικά»), αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν και αντίστοιχα υποβρύχια φαινόμενα, στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνα, της Φλόριντα και του Μπελίζ.

Και μία περίπτωση, ελληνικού ενδιαφέροντος
Ψαθούρα: Οι βυθισμένες πόλεις δεν απουσιάζουν και από τον ελληνικό χώρο. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή της Ψαθούρας στις Σποράδες.




ΨΑΘΟΥΡΑ. Το νησί Ψαθούρα απέχει μερικά μίλια από τη βόρεια άκρη των Γιούρων που ονομάζεται Ερημίτης.
Μικρό ηφαιστειογενές νησί, το βορινότερο του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων. Απόλυτα επίπεδο με το υψηλότερο σημείο του νησιού να είναι ο ψηλός φάρος της με ύψος  άνω των 25 μέτρων με το ίδιο το νησί να μην ξεπερνά σε υψόμετρο τα 17μ!!
Μέσα στη θάλασσα διακρίνονται ερείπια αρχαίας πόλης (πιθανολογείτε τις αρχαίας πόλης Χρυσή)
Μόνο η πανέμορφη παραλία με την ξανθή άμμο στα νότια του νησιού δημιουργεί αντίθεση με το μαύρο βασάλτη. Το καλοκαίρι η παραλία πλημμυρίζει από τα λευκά λουλούδια του κρίνου της θάλασσας (Pancratium maritimum). Το νησί έχει αρκετή βλάστηση, κυρίως σχίνα και ρείκια. Στο κέντρο του νησιού υπάρχει ψηλός πέτρινος φάρος. Ο φάρος που έχει χτιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα με το μαύρο πέτρωμα του νησιού, σηματοδοτεί τους θαλασσινούς δρόμους του βορείου Αιγαίου.
Το νησί της Ψαθούρας παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στην νοτιοανατολική πλευρά του τα νερά είναι αβαθή και σε μεγάλες αποστάσεις από τις ακτές του.
Εδώ διακρίνονται μέσα στην θάλασσα και σε μικρά βάθη ερείπια κτισμάτων και πολλά σπασμένα αγγεία. Πρόκειται μάλλον για αρχαίο οικισμό ψαράδων, χτισμένο σε τμήμα του νησιού, που κάποια στιγμή υπέστη καθίζηση.
Γύρω από το νησί της Ψαθούρας υπάρχουν δεκάδες ξέρες που κάνουν την προσέγγιση του νησιού ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς το νησί είναι εκτεθειμένο στους περισσότερους καιρούς έτσι λοιπόν οι ξέρες και το χαμηλό σχήμα του νησιού που το κάνει να μη φαίνεται από μακριά, όπως και το γειτονικό Ψαθονήσι ήταν η αιτία πολλών ναυαγίων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου