Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Οι πρώτες βιβλιοθήκες παραλίας!

Τα καλά νέα μας έρχονται από τη γειτονική μας χώρα που θέλει και μπορεί να προάγει την λογοτεχνική - πολιτιστική κληρονομιά της. Οι πρώτες υπαίθριες παραθαλάσσιες βιβλιοθήκες βρίσκονται στην Albena, ένα μεγάλο Βουλγαρικό θέρετρο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Η πρώτη βιβλιοθήκη παραλίας, που ήταν η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη λειτουργεί από το 2013 στο κεντρικό κομμάτι της παραλίας της Albena. Φέτος (2016) εγκαινιάστηκαν άλλες 2 στην ίδια παραλία προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η μια ανάμεσα στα ξενοδοχεία Gergana και Slavuna και η άλλη μπροστά στο ξενοδοχείο Kaliakra. Διαθέτουν πάνω από 6.000 βιβλία σε περισσότερες από 15 γλώσσες και έχουν τα πάντα: από αστυνομικά, αισθηματικά μυθιστορήματα μέχρι απομνημονεύματα και ιστορικά βιβλία. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην Βουλγάρικη λογοτεχνία και ιδιαίτερα στο βιβλίο του Yordan Yovkov "Albena" το οποίο μετέφρασαν σε 6 γλώσσες έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους τουρίστες να γνωρίσουν την πλούσια λογοτεχνική παράδοση της χώρας τους.

Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Herman Kompernas χρησιμοποίησε ειδικό υλικό για την κατασκευή των ραφιών της βιβλιοθήκης,  το οποίο είναι ανθεκτικό στον ήλιο και τον άνεμο, ενώ όταν βρέχει, οι βιβλιοθήκες προστατεύονται από ένα ειδικό κάλυμμα βινυλίου.
Στις βιβλιοθήκες υπάρχουν και σύμβουλοι που σε βοηθούν να επιλέξεις το βιβλίο που σου ταιριάζει! Ο δανεισμός των βιβλίων είναι δωρεάν και η μόνη πρόταση που γίνεται είναι να το επιστρέψουν όταν το διαβάσουν. Επίσης, όποιος θέλει μπορεί να αφήσει το δικό του βιβλίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου