Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Jo Nesbo

Πώς ονειρεύομαι τις διακοπές μου?
Ξαπλωμένη κάτω από μια ομπρέλα στην παραλία να διαβάζω ώρες ατέλειωτες
και να μή με ενοχλεί κανείς! (δύσκολο το ξέρω, όμως αυτό επιδιώκω).
Βουτιά-κολύμπι-διάβασμα-παγωμένος καφές-διάβασμα-κολύμπι-παγωμένος καφές κοκ
Η τελειότητα!
Τι βιβλίο σας προτείνω για καλοκαίρι? 


Δαγκωτό Jo Nesbo.
Οι σκανδιναβοί για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, εξειδικεύονται στα αστυνομικά μυθιστορήματα.(Φταίει το κλίμα τους?) Ο Jo Nesbo λοιπόν, είναι κορυφαίος!
Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του Χάρι Χόλε, βλέπει τις πωλήσεις των βιβλίων του να ξεπερνούν τα 14 εκ. αντίτυπα διεθνώς, μεταφρασμένα σε περισσότερες από 40 χώρες. Είναι ο πιο επιτυχημένος νορβηγός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, ενώ οι πωλήσεις του, διεθνώς, τον κατατάσσουν πιο ψηλά από τον Σουηδό Stieg Larsson (1954-2004), με τον οποίο μερικές φορές τον συγκρίνουν.

Είναι γεγονός πως είναι ιδιαίτερα γλαφυρός στις περιγραφές του, χωρίς ποτέ να κουράζει, αλλά επειδή όλες οι ιστορίες του διαδραματίζονται στο Όσλο και σε περιοχές γύρω από αυτό με χαρακτήρες που η καταγωγή τους είναι επίσης νορβηγική, μέχρι να συνηθίσεις τα ονόματα χάνεις λίγο τον μπούσουλα, αλλά σε κερδίζει η πλοκή και στην πορεία «το βρίσκεις». 


Λίγα λόγια για τον Jo 
Γεννήθηκε το 1960 στο Όσλο. Στα 17 του χρόνια έπαιξε ποδόσφαιρο σε ομάδα της Α' Εθνικής κατηγορίας, τη Μόλντε, αλλά τραυματίστηκε στο πόδι. 
Στη συνέχεια σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και ως δημοσιογράφος. Επίσης, υπήρξε μέλος -συνθέτης και τραγουδιστής- του δημοφιλούς ροκ συγκροτήματος "Di Derre". Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο "Ο άνθρωπος-νυχτερίδα", πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, που τιμήθηκε αμέσως με βραβεία στη Σκανδιναβική χερσόνησο. Ακολούθησαν τα αστυνομικά βιβλία "Οι κατσαρίδες", "Ο κοκκινολαίμης", "Νέμεσις", "Το αστέρι του διαβόλου", "Ο λυτρωτής", "Ο χιονάνθρωπος", "Κυνηγοί κεφαλών", "Η λεοπάρδαλη", "Φαντομάς" κ.α., τρία βιβλία για παιδιά, μεταξύ 2007-2010, με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό. 
 Οι "Κυνηγοί κεφαλών" μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από το γνωστό Νορβηγό σκηνοθέτη Morten Tyldum, το 2012, ενώ το βιβλίο "Ο χιονάνθρωπος", ετοιμάζεται να γίνει ταινία από τον Μάρτιν Σκορσέζε. Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα The Riverton Prize (1997), The Glass Key (1998), The Norwegian Bookseller's Book of the Year (2000 και 2007), ενώ "Ο κοκκινολαίμης" ψηφίστηκε από τις Λέσχες Ανάγνωσης της χώρας του ως το Καλύτερο Νορβηγικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα όλων των εποχών. Επίσης, "Ο κοκκινολαίμης" έφτασε στη μικρή λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο Duncan Lawrie, στη Μ. Βρετανία (2007) και το "Νέμεσις" για το βραβείο Edgar, στις ΗΠΑ (2010).
Συστήνω ανεπιφύλακτα

Κοκκινολαίμη, Φαντομά, Χιονάνθρωπο, ο Γιός, Νέμεσις, Αστυνομία
και ΝΑΙ τα έχω διαβάσει ΟΛΑ

Επιπλέον να προσθέσω ότι με χαρά ανακάλυψα πως κάποιοι τίτλοι έχουν τυπωθεί και σε φθηνότερες εκδόσεις (τα αγόρασα 8,80euros).
Επίσης, επειδή είμαι παλιάς κοπής, προτιμώ τα χάρτινα βιβλία, αυτά που τα ξεφυλλίζεις, τα διπλώνεις, τα τσαλακώνεις. Τα ψηφιακά μου φαίνονται τόσο ψυχρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου