Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Νερό σημαίνει ΖΩΗ!


Δεν χαρακτηρίζεται χωρίς λόγο «πηγή ζωής», αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή, μετά το οξυγόνο. Γνωρίζετε πραγματικά πόσο καλό μας κάνει το νερό;




Στα παραπανίσια κιλά

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τρώμε περισσότερο από όσο έχουμε ανάγκη. Ένας από αυτούς είναι η δίψα, την οποία συχνά καλύπτουμε καταναλώνοντας τροφές αντί να πίνουμε κάποιο υγρό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι καταναλώνουν 2 ποτήρια νερό πριν από το γεύμα χάνουν πιο εύκολα βάρος, πιθανότατα επειδή αυξάνεται η ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός κατά τη διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, φαίνεται πως η κατανάλωση νερού πριν από το γεύμα δημιουργεί αίσθηση πληρότητας, με αποτέλεσμα ο κορεσμός να έρχεται νωρίτερα και έτσι να προσλαμβάνεται μικρότερη ποσότητα φαγητού.
Στην υγεία του δέρματος
Το νερό είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού μας, αλλά και του δέρματός μας. Καθώς τα χρόνια περνούν και ο οργανισμός μας ωριμάζει, τα υγρά που βρίσκονται μέσα και έξω από τα κύτταρά του, σταδιακά μειώνονται.  Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα το δέρμα μας να εμφανίζει ρυτίδες και να φαίνεται πιο γερασμένο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Στα επίπεδα της χοληστερίνης
Το νερό βοηθάει και στην περίπτωση αυτή. Η αφυδάτωση οδηγεί σε «στράγγισμα» του εσωτερικού των κυττάρων, με αποτέλεσμα το σώμα, στην προσπάθειά του να σταματήσει τη μετακίνηση νερού διαμέσου της κυτταρικής μεμβράνης, να αυξάνει την παραγωγή χοληστερίνης προκειμένου να «στεγανοποιήσει» τα κύτταρα.
Στην τόνωση
Η αφυδάτωση αποτελεί συνηθισμένη αιτία κόπωσης. Η έλλειψη σε υγρά επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να κάνει καύσεις και να παράγει ενέργεια.
Στη δυσκοιλιότητα
Μερικά ποτηράκια νερό μπορούν να βοηθήσουν, γιατί μεταξύ άλλων ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς της φυσιολογικής κένωσης.


Πότε χρειαζόμαστε περισσότερο νερό;
Τα παιδιά, όσοι κάνουν κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα ή ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και εκείνοι που έχουν πυρετό, διάρροια ή κάνουν εμετούς, έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό. Το ίδιο και τα άτομα με προδιάθεση στη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Ακόμη, στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, που είμαστε εκτεθειμένοι σε συνθήκες που προκαλούν έντονη εφίδρωση και εξάτμιση του ιδρώτα, η επαρκής κάλυψη του οργανισμού σε νερό είναι επιβεβλημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου