Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Στον ίσκιο του πολέμου - βιβλίο

"Στον ίσκιο του πολέμου" της Λορέτα Πρόκτορ, εκδόσεις Ωκεανίδα (2014), 720 χορταστικές σελίδες! Ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, επιπέδου παραλίας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Υπόθεση: (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Αποτέλεσμα εικόνας για Στον ίσκιο του πολέμουΙανουάριος 1933. Στο αρχοντικό της Αγγλίδας γιαγιάς του, ο νεαρός Άντριου ανακαλύπτει το κρυμμένο ημερολόγιο της μητέρας του. Μέσα απ' τις σελίδες του μαθαίνει για τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη, όταν υπηρετούσε ως νοσοκόμα του βρετανικού στρατού στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτή την αλλόκοτη αλλά γοητευτική πόλη -μωσαϊκό εθνοτήτων αλλά και σταυροδρόμι ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή-, η Ντόροθι γνώρισε έναν Έλληνα αξιωματικό, τον πατέρα του Άντριου. Μαζί έζησαν έναν παράφορο έρωτα με τραγική όμως κατάληξη, αφού ο αγαπημένος της έπεσε νεκρός στο πεδίο της μάχης.
Τέσσερα χρόνια έπειτα απ' αυτή τη συνταρακτική αποκάλυψη, ο Άντριου νιώθει την ανάγκη να επισκεφτεί τη χώρα του πατέρα του και να ψάξει τις ρίζες του. Αυτό που θα βρει θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

Κριτική: Ένα βιβλίο, μία ιστορία, ίδια πρόσωπα και όμως... Πολλές ιστορίες όπου εκεί που τελειώνει η μία ξεκινάει η άλλη. Πολλά ορόσημα - σταθμοί στις ζωές των πρωταγωνιστών. Ιστορίες ανθρώπων που διαδραματίζονται σε δύο χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα) - σε δύο πολιτισμούς κάτω από τις δύσκολες συνθήκες ενός πολέμου.
Η συγγραφέας έχει λίγες γνώσεις σχετικά με την ιστορία της Ελλάδας και η έρευνα που έκανε μάλλον είναι ελλιπής. Αναπαράγει στερεότυπα ξεπερασμένα από καιρό χωρίς να αναζητά τις αιτίες.  Η Victoria Hislop και o Louis de Bernieres έγραψαν και αποτύπωσαν με περισσότερη αντικειμενικότητα τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου