Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ρώμη σε 24 ώρες

Βρέθηκα στη Ρώμη για 24 ώρες και θα σας δώσω διευθύνσεις, έτσι ώστε αν πάτε μην ψάχνεστε και πάτε στα τουριστικά. Πάρτε χάρτη (μπορείτε να τον εκτυπώσετε και από το internet), σημειώστε πάνω του τα σημεία που σας ενδιαφέρουν και ξεκινήστε την περιήγηση της πόλης. Αν δεν είστε με ξεναγό και δεν έχετε τουριστικό οδηγό της πόλης, βρείτε τις πληροφορίες των αξιοθέατων στο διαδίκτυο - εκτυπώστε και ξεναγηθείτε με τον προσωπικό σας οδηγό!
Ένας καλός τρόπος πρώτης γνωριμίας με οποιαδήποτε πόλη είναι να επιβιβαστείτε σ' ένα τουριστικό λεωφορείο (Hip-Hop ή Rome Sightseeing) που περνά και κάνει στάσεις σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Μέσω ακουστικών ακούτε και την ξενάγηση και όπου θέλετε ανεβοκατεβαίνετε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βατικανό:Βατικανό: Η επίσκεψη στα μοναδικά μουσεία του θα σας κοστίσει γύρω στα 15-20 ευρώ και θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες, χωρίς το περίμενε στην ουρά. Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου δεν έχει είσοδο, έχει όμως ουρές συνήθως. Αν δεν έχετε την πολυτέλεια του χρόνου θα συμβούλευα να το αφήσετε για άλλη φορά.

Αποτέλεσμα εικόνας για salotto42, Piazza di Pietra, 42Ανάμεσα στον Τίβερη και την Piazza Navona, θα βρείτε ένα από τα παλαιότερα καφέ το Caffe Della Pace στη Via della Pace 3-5,  το οποίο είναι ιδανικό για aperitivo. Gelateria del Teatro, Via dei Coronari, 65/66 για παγωτό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Piazza Navona:
Piazza Navona: ξακουστή πλατεία , από τις ομορφότερες της Ρώμης, ελλειπτικού σχήματος, έχοντας στο κέντρο το περίφημο  Fontana dei Quattro Fiumi του Bernini. Δείτε και την μπαρόκ εκκλησία του 17ου αι. Sant'Agnese in Agone με τους μαρμάρινους τοίχους.
Καφές: Must για τους Ιταλούς ένα εσπρέσο στα όρθια! Ανάμεσα στην πλατεία Navona και το Πάνθεον βρίσκεται ένα διάσημο καφεκοπτείο: το Sant' Eustachio Il Caffe στην Piazza S.Eustachio 82, καπουτσίνο 2,60 Ε και 1/2λιτρο νερό 1,60Ε. Εδώ συναντήσαμε και τον CEO της Fiat με τους 8 μπράβους του.
Στο δρόμο για το Πάνθεον θα βρείτε το the place, Pantheon Salita de' Crescenzi, 32 με καλόγουστες τσάντες και αξεσουάρ Made in Italy. Απέναντι στη γωνία βρίσκετε το That's Italia με ντιζαινάτα γκατζετάκια.
Αποτέλεσμα εικόνας για Πάνθεον
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠάνθεονΠάνθεον: με μεγάλο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον
Διαβάστε και εκτυπώστε ΕΔΩ

Παγωτό: Venchi, Via degli Orfani, 87, Pantheon . Φτιάχνει παγωτά από το 1878 και θα τα βρείτε και σε άλλα σημεία της Ρώμης καθώς και σε άλλες πόλεις της Ιταλίας. 
Τρικ, αντίκες, μινιατούρες, παιχνίδια κά.: Eclectika, Collector's shop, Via in Aquiro 70, Pantheon & Navona. Ένα κατάστημα για συλλέκτες και μη που έχει και μεγάλη γκάμα από τρικ και ταχυδακτυλουργικά, τα οποία με μεγάλη χαρά θα σας δείξει ο αγγλομαθής υπάλληλος.
Αποτέλεσμα εικόνας για salotto42, Piazza di Pietra, 42Απέναντι από το ναό του Αδριανού είναι το salotto42, Piazza di Pietra, 42: All day coffee -  bar. Ένα συμπαθητικό μπαρ, βγάζει και τραπέζια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει, έχει και συμπαθητικό κατάλογο για να τσιμπήσετε κάτι με το ποτό σας. Μπορείτε να πιείτε και καφέ απλά είναι πιο όμορφα το βράδυ. Ρίξτε μια ματιά μήπως πάτε το βράδυ καθώς είναι κεντρικό.

Αποτέλεσμα εικόνας για Piazza del Popolo.Περπατήστε προς την Piazza Montecitorio, για να θαυμάσετε Ιταλικό Κοινοβούλιο και βγείτε στην Via del Corso, τον πιο εμπορικό δρόμο της Ρώμης, με κατεύθυνση την Piazza del Popolo. Αν περάσετε την πύλη της πλατείας θα βρεθείτε στους υπέροχους κήπους του λόφου Pincio, που είναι οι παλαιότεροι κήποι της Ρώμης.

Για δώρα ή για φτηνές αγορές πηγαίνετε στα Alcott - ρούχα τύπου Zara ή στα KIKO - καλλυντικά ανταγωνιστικά με τη Mac αλλά στο 1/4 της τιμής. Είναι αλυσίδες και τα βρίσκεται παντού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Piazza di SpagnaΦεύγοντας από την πλατεία πάρτε την Via del Babuino προς Piazza di Spagna.  Στο δεξί σας χέρι θα βρείτε κατάστημα που πουλάει πίτσα, γλυκά αλλά και έτοιμο φαγητό - τα έχει σε βιτρίνες και στο 153 θα βρείτε την εκκλησία All Saints Church όπου γίνονται συναυλίες σχεδόν κάθε απόγευμα.
Ρίξτε μια ματιά στα πολυτελή καταστήματα της Via Condotti και της  Piazza di Spagna. Ανηφορίστε τα Ισπανικά σκαλιά, πάρτε φωτό και κατευθυνθείτε στη Via Vittorio Veneto με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα διάσημα καφέ. Κατηφορίστε για να πάτε στο πλέον διάσημο συντριβάνι της πόλης το Fontana di Trevi. Μόλις καθάρισαν το κεντρικό τμήμα του και έχει σκαλωσιές στο υπόλοιπο (4/15). Προσοχή στις τσάντες σας!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚολοσσαίοΠηγαίνετε στην Via del Corso προς Piazza Venezia για να θαυμάσετε το επιβλητικό μνημείο του Vittorio Emanuele, συνεχίστε στη Ρωμαϊκή Αγορά (κέντρο της πόλης στα αυτοκρατορικά χρόνια) και τέλος φτάνετε στο Κολοσσαίο - είσοδος 12 ευρώ (άρχισε να χτίζεται το 72 μΧ και είχε χωρητικότητα 45.000 θεατών!).
Αποτέλεσμα εικόνας για Μonti το La Casseta
Αν τα είδατε όλα αυτά σε μια μέρα μάλλον θα είσαστε κουρασμένοι και θα θέλετε να καθίσετε να απολαύσετε ένα καλό φαγητό. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες δοκιμασμένες προτάσεις:

Σε κοντινή απόσταση από το Κολοσσαίο βρίσκεται το καφέ - μπιστρό Domenico de Donno, στο πιο πολυφωτογραφισμένο κτίριο του Μonti το La Casseta στη Via della Madonna dei Monti 62. Το Monti είναι μια από τις αυθεντικές γειτονιές της Ρώμης.

Αποτέλεσμα εικόνας για Trastevere
Περιοχή Trastevere: Μια πολύ ζωντανή γειτονιά γεμάτη με εστιατόρια και μπαράκια. Εδώ θα συναντήσετε αμερικάνους φοιτητές (στην περιοχή υπάρχουν 2 αμερικάνικα πανεπιστήμια), δασκαλεμένους τουρίστες, Νέους Ιταλούς αλλά και πρεζόνια και στοιχεία underground. Το πρόβλημα της περιοχής έχει να κάνει με την κακή συγκοινωνία και αν έχετε αυτοκίνητο δεν μπορείτε να το παρκάρετε το βράδυ αν δεν είστε κάτοικος.
Εκπληκτικό εστιατόριο το Ai Bozzi, Piazza G. T. Arquati, μην περιμένετε τίποτα ιδιαίτερο από ντεκόρ αλλά η κουζίνα του ήταν αυθεντική, η εξυπηρέτηση γρήγορη και οι τιμές λογικές. Μια μικρή Osteria το Augusto, Piazza de' Renzi 15, όπου θα πρέπει να έχετε υπομονή για να αδειάσει τραπέζι, όμως θα αποζημιωθείτε από το νοστιμότατο φαγητό και τα χειροποίητα γλυκά. Ιταλός γνωστός μου σύστησε και το Enoteca Ferrara στην Piazza Trilussa 41, στο οποίο θα πάω την επόμενη φορά που θα είμαι στην πόλη. 
Παλιά είχαμε πάει σε δύο μπαράκια στην περιοχή που ήταν και gay-friendly με καλή ατμόσφαιρα: το Beige, Via del Politeama 13 (συχνά έχει και live) και το μικρό Garbo, Vicolo di Santa Margherita 1a που κλείνει αργά. 
 
Περιοχή Testaccio: Η γειτονιά που βγαίνουν οι Ιταλοί. Η αυθεντική γειτονιά της Coozina Romana. Εδώ γεννηθηκε η αυθεντική ιταλική κουζίνα. Παλιά ήταν γειτονιά των χασάπηδων, όμως τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω της και αποτελεί πόλο έλξης διανοούμενων, καλλιτεχνών, νέων ζευγαριών.
Αποτέλεσμα εικόνας για PortoFluvialePortoFluviale στη Via del Porto Fluviale 22: Ένας χώρος -πρώην αποθήκη 900τμ.! - που φιλοξενεί μια τρατορία με την αυθεντική ιταλική κουζίνα, μια πιτσαρία που σερβίρει πίτσα Ρώμης και πίτσα Νάπολης, μπαρ με ελαφριά σνακ και street-food. Φυσικά έχει και γλυκά. Ανοιχτό από τις 10.30 το πρωί. Για περισσότερες πληροφορίες γιατί διοργανώνει και events ΕΔΩ.
Για πεντανόστιμα Tramezzini στο Il Seme e La Foglia στη Via Galvani 18
Για pizza και φαγητό στο Volpetti Piu στη Via Alessandro Volta 8. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το deli shop τους το Volpeti. Για εξαιρετική παρμεζάνα, πεκορίνο  με τρούφα και άλλες διαλεχτές ντόπιες λιχουδιές στο Volpeti, Via Marmorata 47. Αν εκτιμάτε τα εκλεκτά φαγητά και κρασιά, εδώ θα βρείτε τον παράδεισό σας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Marzapane, Via Velletri 39 
Περιοχή Pinziano: Φίλη μου έφαγε ιδιαίτερες γεύσεις (δείτε ΕΔΩ) στο Marzapane, Via Velletri 39.


Αξίζει να περπατήσετε στο Campo di Fiori, μάλλον η αγαπημένη μου γειτονιά απλά δεν πήγα αυτή τη φορά κι έτσι δεν έχω διευθύνσεις να σας γράψω.


Αποτέλεσμα εικόνας για Maxxi
Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη Ρώμη σας παροτρύνω να επισκεφτείτε το μουσείο μοντέρνας τέχνης το Maxxi, σχεδιασμένο από τη Zaha Hadid. http://www.fondazionemaxxi.it/?lang=en

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου