Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

«Ο ΛΕΥΚΟΣ ΤΙΓΡΗΣ» - βιβλίο του Aravind Adiga

Αποτέλεσμα εικόνας για book white tigerΑγόρασα το βιβλίο "Ο Λευκός Τίγρης", εκδόσεις Modern Times, από ένα bazaar βιβλίου προς 4 ευρώ. Ο Ινδός συγγραφέας Aravind Adiga με αυτό το πρώτο βιβλίο απέσπασε το βραβείο Man Booker το 2008. Η προϋπηρεσία του ως δημοσιογράφος, οικονομικός συντάκτης των «Financial Times» και ανταποκριτής του «Time» τον βοήθησε στη συγγραφή της ιστορίας του Mπαλράμ Xαλβάι, ενός αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ενός σοφέρ, που τελικά γίνεται οδηγός στο όχημα της ιστορίας της χώρας του.

Ο λευκός τίγρης Ο ήρωας Μπαλράμ Χαλβάι γράφει μια σειρά επιστολών μέσα σε 7 νύχτες προς τον Πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του τελευταίου στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας. Ο σκοπός του Μπαλράμ είναι να εξιστορήσει στον Κινέζο πρωθυπουργό την «αληθινή ιστορία» της Ινδικής επιχειρηματικότητας μέσω της δικιάς του προσωπικής ιστορίας. Ξέρει ότι ο πρωθυπουργός θα ακούσει την επίσημη άποψη που πολύ απέχει (σύμφωνα με τον Μπαλράμ) από την πραγματικότητα – του πως δηλαδή συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ινδία αυτό το οικονομικό θαύμα και ποιοι συνέβαλλαν (και συμβάλλουν) σ’αυτό.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο είναι γραμμένο σε απλή καθημερινή γλώσσα και περιγράφει τη σύγχρονη Ινδική πραγματικότητα.Το ύφος του κάποιες φορές γκροτέσκο , κάποιες άλλες μελοδραματικό και φυσικά με έντονα το στοιχείο της υπερβολής - το οποίο πάντα συναντάμε στους Ινδούς λογοτέχνες. Στο βιβλίο περιγράφονται όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της Ινδικής κοινωνίας- κάστες, διαφθορά, ήθη, έθιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου