Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Φυτά στο μπαλκόνι - Μπήκε η άνοιξη!

Αποτέλεσμα εικόνας για beautiful balconies with plantsΕπιτέλους άνθισαν οι μαργαρίτες και τα καρποφόρα δέντρα. Δυστυχώς άρχισε και η περίοδος της αλλεργίας που βασανίζει πολλούς ανθρώπους. Ήρθε η ώρα να περιποιηθούμε τα φυτά μας στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Παλαιότερα, σε καλύτερες εποχές έφερνα τον κηπουρό για να μου τα φροντίσει, όμως από τότε που υπολόγισα πόσα "μαύρα" λεφτά βγάζει ο κηπουρός, νευρίασα και αποφάσισα ότι μπορώ κι εγώ να περιποιηθώ τα φυτά μου. Είναι ο τρίτος χρόνος που το κάνω και κάθε φορά που τελειώνω, θαυμάζω το έργο μου και πάω με τις φίλες μου έξω "τρώγοντας την αμοιβή του κηπουρού". 

                                        Καταρχήν κάνουμε έναν καλό έλεγχο:
    Αποτέλεσμα εικόνας για beautiful balconies with plants
  • υπάρχουν φυτά που είναι για πέταμα; ξερά, προβληματικά, πολύ άρρωστα; Τα βγάζουμε μαζί με τις ρίζες τους.
  • υπάρχουν φυτά με ξεραμένα φύλλα; τα ξεραμένα φύλλα συνήθως υποδηλώνουν έλλειψη θρεπτικών στοιχείων (καλίου, σιδήρου, μαγνησίου κλπ.). Κόβουμε φύλλα και τα πηγαίνουμε σε φυτώριο όπου οι ειδικοί μπορούν να μας συστήσουν το κατάλληλο λίπασμα. Το ίδιο κάνουμε και στην υποψία κάποιας αρρώστιας - μαμουνιού - σκουληκιού.
  • κάποια φυτά δεν αναπτύσσονται όπως πρέπει γιατί οι ρίζες τους έχουν πυκνώσει πολύ. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνει μεταφύτευση. Αυτή η εποχή (άνοιξη) είναι κατάλληλη για μεταφυτεύσεις.
  • κλαδεύουμε τα φυτά με το κλαδευτήρι. Αν δεν το έχουμε ξανακάνει ρωτάμε στο φυτώριο ή κάποιο γνωστό μας που ξέρει.
  • σε μεγάλη σακούλα απορριμάτων ρίχνουμε τα κλαδιά και τα φυτά που έχουμε ξεριζώσει.
  • ελέγχουμε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος: μήπως έχουν βουλώσει κάποιες βαλβίδες; Εύκολο: τις ξεβιδώνουμε, τις βάζουμε σε μπολάκι με ξύδι για να φύγουν τα άλατα και τα ξαναβάζουμε στη θέση τους. Καλό είναι να βάλουμε καινούρια μπαταρία για να είμαστε σίγουροι...καλοκαιράκι έρχεται.
  • κάνουμε καταγραφή των αναγκών μας: θέλουμε καινούρια φυτά; καινούριες γλάστρες; λίπασμα; χώμα;
  • πηγαίνουμε σ' ένα φυτώριο και με τη βοήθεια γεωπόνων αγοράζουμε τα απαραίτητα.
Συμβουλές:
    Αποτέλεσμα εικόνας για beautiful balconies with plants
  1. Αν υπάρχει ηλιόλουστο σημείο φυτέψτε ελληνικά αρωματικά φυτά που είναι εύκολα στη συντήρησή τους και χρήσιμα στο μαγείρεμα, όπως ρίγανη, δυόσμο, δεντρολίβανο, δάφνη, βασιλικό κλπ.
  2. Ανακάλυψα ότι αν τα φυτά δεν έχουν έλλειψη από κάποιο συγκεκριμένο θρεπτικό στοιχείο τότε η καλύτερη λίπανση γίνεται αν αφαιρέσουμε λίγο από το υπάρχον χώμα και προσθέσουμε καινούριο. Αυτό το κάνω 2 φορές το χρόνο - άνοιξη και φθινόπωρο.
  3. Αγοράστε φυτά που σας ταιριάζουν. Αν δε θέλετε να ασχολείστε συχνά τότε επιλέξτε "εύκολα φυτά" που δε θέλουν πολύ φροντίδα. Φυσικά τα φυτά που βλέπουμε κι έχουν σχήμα πχ. μπάλας, χρειάζονται τακτικό κλάδεμα προκειμένου να κρατήσουν το σχήμα τους.
  4. Μετά από χρόνια στα διάφορα φυτώρια, εντελώς τυχαία βρήκα στην Καλλιθέα (Πλάτωνος 16 - ανάμεσα στη Δαβάκη και στη Φιλαρέτου) φυτώριο με καταπληκτικά φυτά σε τιμές που φτάνουν το 1/3 κάτω των άλλων φυτωρίων. Επίσης η ιδιοκτήτρια έχει πράγματι λόξα με τα φυτά και αφιερώνει πολύ χρόνο στο να σου δώσει τις κατάλληλες πληροφορίες είτε ψωνίσεις είτε όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου