Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Dan Price - Ο καλύτερος εργοδότης

Αποτέλεσμα εικόνας για Dan PriceΔευτέρα 13/4/15. Μια αλλιώτικη Δευτέρα για τους 120 υπαλλήλους εταιρίας στο Seattle. Ο 30χρονος Dan Price, CEO της Gravity payments, ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της εταιρίας του ότι μειώνει το μισθό του από 1.000.000$ σε 70.000$ ετησίως προκειμένου να αυξηθεί ο δικός τους μισθός! Έτσι ο κατώτατος μισθός στην εταιρία του θα ανέβει στα επόμενα 3 χρόνια στα 70.000$ (πριν ήταν στα 34.000$).

Ο  Dan Price επηρεάστηκε από μια μελέτη πάνω στο θέμα της ευτυχίας από τον Angus Deaton και τον Daniel Kahneman, Νομπελίστα ψυχολόγο, και το πως το χαμηλό εισόδημα την επηρεάζει. Είναι αυτό που λέμε ότι τα χρήματα μπορεί να μην φέρνουν την ευτυχία όμως η έλλειψη αυτών σίγουρα φέρνει τη δυστυχία.
Η απόφασή του θα ταρακουνήσει την εργασιακή αγορά τη στιγμή που είναι επίκαιρο το θέμα της τεράστιας ανισότητας μισθών μεταξύ μεγαλοστελεχών και εργατών (300:1, όταν το προτεινόμενο ratio από τον πρωτοπόρο Peter Drucker ήταν 20:1).

Με το άκουσμα της είδησης σαγόνια έπεσαν, μάτια γούρλωσαν, κραυγές χαράς ακούστηκαν, οι άνθρωποι αγκαλιάστηκαν και φυσικά το χειροκρότημα ήταν δυνατό και παρατεταμένο.
Τα σχόλια των υπαλλήλων του αφορούσαν το πως αυτή η μισθολογική διαφορά θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν αλλαγές στη ζωή τους. Ιδού μερικά σχόλια:
  • "Επιτέλους, θα μπορέσω να φύγω από το σπίτι των γονιών μου και να μείνω μόνος".
  • "Τώρα μπορώ να αποκτήσω παιδί".
  • "Θα μπορέσω να ξεπληρώσω το δάνειό μου"
  • "Θα πάω επιτέλους διακοπές"
Άντε την αρχή την έκανε το παλικάρι. Ώρα να τον μιμηθούν κι άλλοι...

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο του. Αυτή είναι είδηση για να κυκλοφορήσει μέω facebook μήπως και φτάσει στα σωστά αυτιά.....
    Πιστός αναγνώστης του blog σας, Θάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή