Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Οργάνωσε την ντουλάπα σου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ντουλάπες τόσο γεμάτες που αναγκαζόμαστε σε κάποιες κρεμάστρες να διπλο-τριπλοκρεμάμε ρούχα, με αποτέλεσμα να ψάχνουμε τα ρούχα μας. Η αλήθεια είναι ότι οι αντρικές ντουλάπες είναι πιο τακτοποιημένες γιατί το αντρικό ντύσιμο δεν έχει τόσες εναλλαγές όπως το γυναικείο.
Τώρα με την αλλαγή της εποχής ήρθε η ώρα να οργανώσουμε σωστά την ντουλάπα μας.  Να δώσουμε, να κρύψουμε, να τακτοποιήσουμε τα ρούχα μας μια και καλή! Καλή αρχή!

1) Καταρχήν, εντοπίζουμε τις ανάγκες μας. Πιθανόν να είναι χρήσιμο να αγοράσουμε:
    organized clothing closet shoes storage
  • κάποιες κρεμάστρες είτε για παντελόνια είτε για φορέματα που γλιστράνε.
  • κουτιά αποθήκευσης για ρούχα που διπλώνονται (μετράμε τις διαστάσεις του χώρου που θα τα βάλουμε - κάτω από κρεββάτι; - μέσα σε ντουλάπα; - στην αποθήκη;)
  • προστατευτικές σακούλες - θήκες για ρούχα που κρεμιούνται
  • λεβάντες, σκόρο -απωθητικά κλπ.
  • μαρκαδόρο, αυτοκόλλητες ετικέτες
  • σακούλες για ρούχα που θα ξεσκαρτάρουμε
2) Βγάλε όλα τα χειμωνιάτικα ρούχα - ρούχα της εποχής που πέρασε - πάνω στο κρεββάτι. Κράτα στην άκρη τα ρούχα που φοράς όλο το χρόνο: φόρμες, μπλουζάκια, φούτερ, βαμβακερά πουλόβερ, αξεσουάρ για να τα ξαναβάλεις στη θέση τους. Επιθεωρώντας τα υπόλοιπα χώρισέ τα:
  • σε αυτά που φοράς συχνά - κρέμασέ τα στις ειδικές θήκες με φερμουάρ ή δίπλωσέ τα και βάλτα σε κουτί-ά αποθήκευσης.
  • σε αυτά που είναι για δόσιμο - χάρισέ τα σε φίλες σου ή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα (σακούλα). 
  • σε αυτά που είναι για πέταμα - ρούχα τρύπια, σχισμένα, λιωμένα, λεκιασμένα - πήγαινέ τα στους ειδικούς κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων (σακούλα).
  • σε αυτά που δεν έχεις φορέσει για πάνω από 3 χρόνια - γιατί δεν τα έχεις φορέσει; έχει αλλάξει το σώμα σου; έχει περάσει η μόδα; είναι πολύ ακριβά και λυπάσαι να τα δώσεις; Το ερώτημα είναι πόσα χρόνια θα περάσουν για να αποφασίσεις να τα δώσεις; Θέσε τις προτεραιότητές σου, αποφάσισε και απάλλαξε τον εαυτό σου από την περιττή ύλη. Δώσε χαρά σε κάποιον που τα έχει ανάγκη (σακούλα). Αν όχι, βάλτα σε κουτί με ετικέτα "ρούχα που αναβάλλω το δόσιμό τους¨.
3) Ωραία. Τώρα βγάλε τα ανοιξιάτικα - φθινοπωρινά και τα καλοκαιρινά ρούχα και ξεχώρισε ποια μένουν και ποια φεύγουν. Μόλις τα ξεσκαρτάρεις, βγάλε τις σακούλες με τα ρούχα που είναι να "φύγουν" στην εξώπορτα.
Η οργάνωση της ντουλάπας μπορεί να γίνει με 3 τρόπους:
  • ανάλογα με τη χρήση των ρούχων, δηλαδή τοποθετούμε τα ρούχα εργασίας μαζί, τα ρούχα εκτός δουλειάς  μαζί, τα σπορ ρούχα μαζί και τέλος τα ρούχα για μέσα στο σπίτι όλα μαζί. Σε μια άκρη της ντουλάπας μπορούμε να βάλουμε τα "καλά" μας ρούχα, ρούχα για ειδικές περιστάσεις που δεν τα χρησιμοποιούμε συχνά.
  • ανάλογα με το χρώμα τους. Ξεκινάμε από τα πιο σκούρα χρώματα και καταλήγουμε στα ανοιχτόχρωμα - όπως κάνουν τα καταστήματα.
  • ανάλογα με το αν το φοράμε πάνω ή κάτω και εξηγούμαι: κάτω φοράμε παντελόνια ,φούστες και βερμούδες, πάνω φοράμε μπλούζες, ζακέτες, πουκάμισα και πανωφόρια (τζάκετ, μπουφανάκια, καπαρντίνες). Στις άκρες βάζουμε τα πιο μακριά π.χ. καπαρντίνες στην μια άκρη και φορέματα ή ολόσωμες φόρμες στην άλλη άκρη.
4) Τοποθέτησε τα χειμωνιάτικα ρούχα στη θέση τους αφού πρώτα βάλεις ετικέτες στις θήκες ή στα κουτιά , επιθεώρησε τα ρούχα αυτής της σεζόν για τυχόν επιδιορθώσεις- μεταποιήσεις και τελείωσες!

Πάρε μια μεγάλη ανάσα και αντάμειψε τον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου