Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Κάθετοι κήποι

Αποτέλεσμα εικόνας για Athinais Tower LoftsΟ όρος «κάθετος κήπος» αναφέρεται στην φύτευση των όψεων των κτιρίων αλλά και γενικότερα των κάθετων επιφανειών. Ο κάθετος κήπος, γνωστός επίσης κι ως πράσινος τοίχος ή ζωντανός τοίχος, αποτελεί μοντέρνα τεχνική αρχιτεκτονικής τοπίου ταχύτατα εξαπλούμενη σε όλο τον κόσμο, όπου μπορεί να εφαρμοστεί όπου υπάρχει κάθετη επιφάνεια σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για patrick blanc
Η νέα αυτή μόδα ξεκίνησε με τον εκκεντρικό βοτανολόγο Patrick Blanc , ο οποίος ειδικεύτηκε σε φυτά από τροπικά δάση και αυτός κυρίως εισήγαγε και έκανε δημοφιλή τον κάθετο κήπο. Σ' αυτό το σύστημα, οι κάθετοι κήποι είναι τόσο ελαφρείς ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε τοίχο και η άρδευση και λίπανση γίνονται αυτόματα. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν συμπεριλαμβάνεται ο εξωραϊσμός των αστικών κτιρίων, η θερμική μόνωση (έως 5 βαθμούς λιγότερο το καλοκαίρι!), η παραγωγή οξυγόνου, η μείωση της ρύπανσης και του εξωτερικού θορύβου. Ο δημιουργός αντιμετωπίζει τη δουλειά του ως τέχνη και κάθε έργο του είναι διαφορετικό. «Ενας κάθετος κήπος αρχίζει σαν πίνακας ζωγραφικής σε μια δυσδιάστατη επιφάνεια και καθώς τα φυτά αναπτύσσονται αποκτά όγκο» λέει.

Αποτέλεσμα εικόνας για patrick blanc
Πολυκατοικία στο Παρίσι
Η ιδέα του στηρίζεται σε μια νέα τεχνική καλλιέργειας χωρίς την ύπαρξη χώματος και μπορεί να ντύσει μεγάλες επιφάνειες χωρίς κανένα περιορισμό ύψους και έκτασης. Ο φυτικός τοίχος του Μπλανκ αποτελείται από ένα ανθεκτικό μεταλλικό πλαίσιο, μια επιφάνεια από PVC και μη βιοδιασπώμενο πίλημα με συνολικό βάρος λιγότερο από 30 κιλά ανά τ.μ . Χρειάζονται περίπου 30 φυτά ανά τ.μ. που ποτίζονται αυτόματα με νερό και ανόργανες ουσίες , η συντήρησή τους είναι ελάχιστη και δεν χρειάζονται κλάδεμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για wall gardens
Φωτό δεξιά από Μουσείο Quai Branly στο Παρίσι (2007). Είναι η μεγαλύτερη κατασκευή του Blanc μέχρι στιγμής στον κόσμο, έχει ύψος 25 μέτρα, καλύπτει μια επιφάνεια 800τ.μ. πάνω στην οποία φυτρώνουν 15.000 φυτά από 150 διαφορετικά είδη.

greek
Πράσινος τοίχος- κατάστημα ΜΙΡΑΝ, οδός Ευριπίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου