Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Αυγά τουρσί με βότανα!

Προσωπικά αγαπώ πολύ τα τουρσιά. Υπάρχουν πάντα εκεί στα βάζα και σε περιμένουν όταν τα χρειάζεσαι για ένα μεζεδάκι, για το συμπλήρωμα μιάς σαλάτας, για κάτι το διαφορετικό που θα συνοδέψει πιάτα με όσπρια ή λαχανικά.
Το κυριότερο? Φτιάχνονται πανεύκολα.
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή τη συνταγή την οποία λατρεύουμε οικογενειακώς...
Αυγά τουρσί λοιπόν! 
Θα χρειαστείτε 
• 1 1/5 λ. νερό  11 μεγάλα αυγά • 4 γρ. αλάτι
Για το μείγμα ξιδιού
• 750 γρ. λευκό ξίδι
• 3-4 φύλλα αποξηραμένο φασκόμηλο
• 30 γρ. ζάχαρη
• 1 κλωναράκι αποξηραμένο θρούμπι
• 1 κλωναράκι αποξηραμένο θυμάρι
• 1 πρέζα αποξηραμένο βασιλικό
• 1 μεγάλο φύλλο δάφνης
• 6-7 κόκκους μαύρο πιπέρι τριμμένο
• 2-3 ολόκληρα γαρίφαλα
Σκεύη
• 1 μεγάλη κατσαρόλα
• 1 μέτρια ανοξείδωτη κατσαρόλα
• 1 σουρωτήρι
• 1 μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς

Εκτέλεση 
1. Βάζετε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρί
χνετε το νερό και το αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσουν.
2. Βάζετε τα αυγά σε κρύο νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν.
3. Στο μεταξύ, ρίχνετε το ξίδι σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα μαζί με τα αρωματικά, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη, και το αφήνετε να βράσει για 7 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το μείγμα.
4. Ξεφλουδίζετε τα αυγά και τα βάζετε μέσα στο βάζο.
5. Σουρώνετε το ξίδι, το ρίχνετε πάνω από τα αυγά έτσι ώστε να τα καλύπτει τελείως και κλείνετε καλά το βάζο. Αφήνετε τα αυγά να μαριναριστούν τουλάχιστον για ένα μήνα πριν τα καταναλώσετε.

Αν ακολουθήσετε πιστά την εκτέλεση της συνταγής και φροντίσετε να είναι καλά καλυμμένα τα αυγά από το μείγμα ξιδιού, μπορείτε να τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου 3-4 μήνες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου