Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αχ αυτή η σκυλίσια ματιά...

Αποτέλεσμα εικόνας για labrador retrieverΌσοι έχουν σκύλο θα καταλάβουν τι εννοώ στον τίτλο της ανάρτησης. Διάβασα αυτό το άρθρο του JAN HOFFMAN  στους THE NEW YORK TIMES  και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας. Όσα γράφει τα βιώνω καθημερινά έχοντας τη Φρύνη, ένα καταπληκτικό Λαμπραντόρ.
Αποτέλεσμα εικόνας για dog looking children

Όταν ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης του κοιτάζονται στα μάτια, έχουν και οι δύο μια αύξηση ορμονών στον εγκέφαλο.
Η ορμόνη που αυξάνεται είναι η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, του κοινωνικού συνδέσμου και της ευχαρίστησης. Αυτή η ορμόνη όπως αποκαλύπτουν Ιάπωνες ερευνητές στην μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα Scienceενισχύει το δέσιμό τους.

«Το καταπληκτικό αυτής της μελέτης είναι ότι αποδεικνύει πως η οξυτοκίνη μπορεί να ενισχύσει αυτού του είδους την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά είδη», επισημαίνει ο Στιβ Τσανγκ, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Γέιλ.
Ο δρ Takefumi Kikusui, καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αζάμπου, εξέτασε και τους λύκους για την ίδια ορμονολογική συμπεριφορά αλλά αποδείχθηκε ότι αυτή την αντίδραση την έχουν μόνο οι σκύλοι γιατί οι λύκοι σπάνια κοιτούσαν στα μάτια τα αφεντικά τους. Αυτό συνέβαινε επειδή για τους λύκους η επαφή του βλέμματος είναι μια απειλή.

Αποτέλεσμα εικόνας για dog and people photos
Ο μηχανισμός αυτός πιθανότατα προέκυψε από την αρχή της εξημέρωσης του καλύτερου φίλου του ανθρώπου η οποία ανέρχεται στα 30.000 χρόνια. Ο ίδιος μηχανισμός λειτουργεί και ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί όταν κοιτάζονται. Ο σκύλος λοιπόν μπορεί να έχει αυτή την δυνατότητα για να μπορεί να υιοθετείται από τον άνθρωπο.

Για το πείραμα, οι σκύλοι με τους ιδιοκτήτες τους αλλά και αγνώστους χρειάστηκε να κοιτάζονται και να μιλάνε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια μετρήθηκε σε όλους η οξυτοκίνη στα ούρα, γεγονός που έδειξε τα αυξημένα επίπεδά της.
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύεται πόσο καλή και ευεργετική μπορεί να είναι η σχέση μας με κάποιο ζώο και ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων όπως είναι οι αυτιστικοί και αυτοί που πάσχουν από μετατραυματικό στρες καθώς η κύρια θεραπεία γι' αυτούς είναι η χορήγηση οξυτοκίνης.
Όταν λοιπόν σας κοιτάει ο σκύλος δεν σημαίνει πάντα ότι θέλει μια λιχουδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου