Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Γεμιστό ρολό κιμά

Ξεχάστε τα κλασσικά στεγνά ρολά με το αυγό ή το καρότο στη μέση, που παλιά πρωταγωνιστούσαν σε όλα τα τραπέζια. Αυτό το ρολό που σας προτείνω είναι ζουμερό, μαλακό και πεντανόστιμο. Η συνταγή φαίνεται μεγάλη, όμως πάνω από 10 λεπτά δε θα σας πάρει.

Αποτέλεσμα εικόνας για ρολο κιμαΥλικά για 4 μερίδες ενηλίκων:
750-800 γρ. κιμά (προσωπικά αγοράζω σπάλα που την περνάει από τη μηχανή 2 φορές)
1/2 σακουλάκι φρυγανιά τριμμένη, δηλ. 90 γρ. περίπου
1/2 pummaro κλασσικό, δηλ. 125 γρ.
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι, κανέλα, 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

Πολτοποιώ στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το αυγό, το pummaro και το λάδι.
Ανοίγω με τα χέρια τον κιμά - να γίνει σαν φύλλο- αλατοπιπερώνω, ρίχνω λίγη κανέλα και τη φρυγανιά. Προσθέτω το μείγμα του μπλέντερ και ανακατεύω καλά. Δοκιμάζω αν θέλει λίγο αλάτι ή πιπέρι ή κανέλα, το αφήνω για 2 λεπτά να δέσει. Ο κιμάς πρέπει να είναι αρκετά μαλακός, αν όχι προσθέτω λίγο νερό. Τον κάνω ρολό και τον τοποθετώ σε μακρόστενο πυρέξ. Τον ανοίγω πατώντας τον με τα χέρια. Στη μέση βάζω τη γέμιση κατά μήκος και κλείνω ενώνοντας τα πλαϊνά. Έτσι έχω πάλι το σχήμα του ρολού απλά πιο μεγάλο. Το τελικό σχήμα μοιάζει με τη φραντζόλα χωριάτικου ψωμιού.

Γέμιση: 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ανακατεμένα με 200 γρ. τρίμμα φέτας
              ή 100 γρ. τριμμένου τυριού ανακατεμένο με 4 φέτες ψιλοκομμένου μπέικον

Την τελευταία φορά έβαλα στο μισό ρολό τη μια γέμιση και στο άλλο μισό την άλλη γέμιση.

Βάλτε και λίγες πατατούλες δεξιά και αριστερά από το ρολό, αλατοπιπερώστε, ρίξτε λίγο λάδι και 1/2 ποτήρι του κρασιού νερό. Σκεπάστε καλά με αλουμινόχαρτο όλο το πυρέξ, κάντε μια τρυπούλα με οδοντογλυφίδα για τον ατμό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα. Ξεσκεπάστε με προσοχή (βγαίνουν καυτοί ατμοί), ελέγξτε αν οι πατάτες είναι ψημένες. Αν είναι έτοιμο, τοποθετήστε το στο γκριλ για 5-10 λεπτά ξεσκέπαστο για να πάρουν χρώμα οι πατάτες.

Συμβουλή: Μπορείτε να πειραματιστείτε στη γέμιση και με λαχανικά, απλά θα πρέπει να τα τσιγαρίσετε πρώτα. Το καλοκαίρι κάνω την εξής γέμιση: κρεμμύδι, κολοκυθάκι, πιπεριά, δυόσμος και φέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου