Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο

Αποτέλεσμα εικόνας για κολοκυθάκια κατσαρόλαςΑγαπημένο φαγητό τα γεμιστά. Ότι και να' ναι, φούρνου ή κατσαρόλας. Θέλουν κόπο και μεράκι, αλλά έχεις φαγητό για δύο ημέρες και δε χρειάζονται σαλάτα αφού συνδυάζουν τα πάντα. Συνήθως τα τρώμε με συνοδεία ψωμιού και φέτας.




Υλικά για 7-8 μερίδες:

5 χοντρά και μακρουλά κολοκύθια (περίπου 20 εκ.), τα οποία τα κόβετε στη μέση και με το ειδικό εργαλείο βγάζετε τη σάρκα τους, την οποία κρατάμε σ' ένα μπολ μεγάλο
400-500 γρ κιμά διπλοπερασμένο 
2 καρότα και λίγο από την ψίχα του κολοκυθιού, κομμένα στο μπλέντερ
5 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα στο χέρι
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη στο μπλέντερ
10 κ.σ. ρύζι για γεμιστά
Αλάτι, πιπέρι, προαιρετικά 1 κύβο λαχανικών, ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο (θα το κάνετε λίγο πριν τελειώσει το φαΐ) θα χτυπήσετε 2 αυγά με το χυμό 2-3 λεμονιών (τον αφρό που δημιουργείται από το χτύπημα τον αφαιρείτε με κουτάλι)

Εκτέλεση:

Ετοιμασία γέμισης. Σ' ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζω σε λάδι 4 ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μόλις γυαλίσουν ρίχνω τον κιμά. Προσθέτω το καρότο και την πολτοποιημένη ψίχα του κολοκυθιού, και μόλις ροδίσουν όλα τα υλικά, ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω για 1 λεπτό. Τραβάω το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνω την πολτοποιημένη ντομάτα, αλατοπιπερώνω  (προσθέτω διαλυμένο σε νερό τον κύβο λαχανικών) και προσθέτω λίγο ελαιόλαδο.

Στην χύτρα βάζω λίγο ελαιόλαδο, βάζω ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λίγα μεγάλα κομμάτια ψίχας κολοκυθιού σε χαμηλή φωτιά. Αρχίζω το γέμισμα και καθένα που γεμίζω το τοποθετώ στην χύτρα πλαγιαστό. Μόλις τελειώσω προσθέτω νερό*, αλατοπίπερο και το υπόλοιπο της γέμισης- πάντα κάτι περισσεύει. Δυναμώνω τη φωτιά. Μόλις η χύτρα κλείσει, χαμηλώνω το μάτι στο 1 και στα 20 λεπτά την ανοίγω. Την τραβάω εκτός εστίας, με κουτάλι βγάζω λίγο ζουμάκι και το προσθέτω στο αυγολέμονο. Ρίχνω το αυγολέμονο στο φαγητό και κουνάω τη χύτρα γύρω-γύρω για να πάει παντού.

* Προσοχή: αν τα κολοκύθια έχουν χωρέσει όλα σε μια στρώση βάζω τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν, διαφορετικά αν είναι σε δύο στρώσεις τότε το νερό να φτάνει μέχρι το μέσο της δεύτερης στρώσης.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το εσωτερικό των κολοκυθιών που περισσεύει μπορείτε να το κάνετε ομελέτα προσθέτοντας και λίγο ξερό δυόσμο ή μπορείτε να φτιάξετε μια τάρτα αλμυρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου