Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μαριναρισμένη γεμιστή γαλοπούλα και κόκκινο λάχανο.


Η γαλοπούλα, ένα άνοστο κρέας, είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών, ιδανική για δίαιτα λόγω χαμηλών θερμίδων και εύκολη στο μαγείρεμα. Μπορείς να της δώσεις όποια γεύση προτιμάς. Μόλις αγόρασα κατεψυγμένη γαλοπούλα με θερμόμετρο (2,80 ευρώ/κιλό) την οποία ξεπαγώνω και μετά την μαρινάρω. Την βάζω σε μεγάλη σακούλα τροφίμων με κόκκινο κρασί, χυμό ενός πορτοκαλιού, σκόρδο, δάφνη,αλάτι, πιπέρι και την αφήνω στο ψυγείο έως και 3 ημέρες. Όποτε το θυμηθώ γυρίζω τη σακούλα - φέρνω τα πάνω κάτω.  Ετοιμάζω τη γέμισή μου με 300γρ. κιμά τσιγαρισμένο με αρκετό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κουκουνάρι, κάστανο (έτοιμο), 1 φλιτζάνι ρύζι, αλάτι-πιπέρι και γεμίζω τη γαλοπούλα. Βάζω τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω, τη σκεπάζω με φέτες μπέικον για να μη μου αρπάξει και κόβω πατάτες. Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο στις πατάτες και τις αλατοπιπερώνω. Ρυθμίζω το φούρνο μου στους 180-200 βαθμούς και ψήνω για 2,5 ώρες. ΠΡΟΣΟΧΗ: περιχύνω συχνά τη γαλοπούλα με το ζουμί της,  την γυρίζω στην μιάμιση ώρα, ανακατώνω τις πατάτες και 10 λεπτά πριν τελειώσει αφαιρώ τις φέτες μπέικον για να ξεροψηθεί η πέτσα. Επίσης ελέγχουμε αν έχει αρκετά υγρά, αν όχι προσθέτουμε χλιαρό νερό. Τη συνοδεύω με πράσινη σαλάτα και ζεστό κόκκινο λάχανο.

Η συνταγή του κόκκινου λάχανου είναι γερμανική και ταιριάζει πολύ με τη γαλοπούλα. Σε φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε 2-3 κρεμμύδια, προσθέτουμε ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι άσπρο κρασί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε φύλλο δάφνης, λίγο τριμμένο γαρίφαλο, αλάτι, πιπέρι. Αφήνουμε να σιγοβράζει για 1/2 ώρα και μετά προσθέτουμε 2 ψιλοκομμένα μήλα Τριπόλεως. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε λίγο ξύδι, ανακατεύουμε και είναι έτοιμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου