Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

JOE COCKER

Πέθανε ο Joe  Cocker. Ως έφηβη της δεκαετίας του '80 λάτρεψα τη βραχνή, βαθιά, «καπνισμένη» φωνή του στο θρυλικό «You can leave your hat on» από την ταινία 9 1/2 βδομάδες (τα αγόρια της εποχής θυμούνται και το ανεπανάληπτο στριπτιζ της Κιμ) και στο πλατινένιο «Unchain my heart». Τα πικάπ μας έπιαναν φωτιά με το «Up where we belong» που μοιράστηκε με την Τζένιφερ Γουόρνς.

 «Love lift us up where we belong -Where the eagles cry- On a mountain high- Love lift us up where we belong- Far from the world we know- Where the clear winds blow»

Άγγλος μουσικός της ροκ και του μπλουζ, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός γεννήθηκε στις 20 Μαΐου 1944 στο Σέφιλντ της Βρετανίας. Ξεκίνησε να τραγουδάει σε ηλικία 16 ετών, όταν μαζί με 3 φίλους του έφτιαξαν τους Cavalliers. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν σε ένα κέντρο νεότητας, όπου μάλιστα πλήρωσαν και είσοδο για να μπουν να τραγουδήσουν. Οι Cavalliers διαλύονται μετά απο ένα χρόνο. Ο Κόκερ παρατά το σχολείο, πιάνει δουλειά σαν υδραυλικός αλλά δεν εγκαταλείπει τη μουσική. Με το νέο του συγκρότημα, τους Vance Arnold, τραγουδάει σε παμπ του Σέφιλντ. Το 1963, το συγκρότημα ανοίγει τη συναυλία των Rolling Stones.
Το 1966, μαζί με τον Chris Stainton, φτιάχνουν την Grease Band. Το όνομα το επέλεξε ο Κόκερ, το εμπνεύστηκε από μία αποστροφή του τζαζίστα Jimmy Smith, ο οποίος σε μία συνέντευξη του, είπε για έναν μουσικό ότι είχε πολύ γράσσο (grease). Προσελκύουν την προσοχή του παραγωγού των Moody Blues και ο Κόκερ κάνει την πρώτη του μικρή επιτυχία με το Marjorine. Τότε περίπου ξεκινά τις διασκευές τραγουδιών των Beetles.
Το 1968 κάνει μία συγκλονιστική διασκευή του With a little help from my friends των Beetles. H συγκλονιστική του ερμηνεία στο φεστιβάλ του Woodstock έμεινε στη ιστορία. Λίγο μετά την εμφάνιση του, το φεστιβάλ διακόπηκε λόγω της καταιγίδας.
Δυστυχώς τη δεκαετία του '70 μπλέκει με ναρκωτικά και αλκοόλ. Το 1978 γνωρίζει τη γυναίκα του Παμ και με τη βοήθειά της κόβει τις εθιστικές ουσίες και επιστρέφει πιο δυνατός στη μουσική σκηνή για να μας χαρίσει δυνατές στιγμές.
Εχει υπογράψει 40 προσωπικούς δίσκους και έχει κάνει δεκάδες παγκόσμιες περιοδείες στην καριέρα του.   Το 1983 βραβεύθηκε με Grammy για το τραγούδι «Up Where We Belong»και το 2007 έλαβε τιμητικό βραβείο OBE για την πολυετή συνεισφορά του στη μουσική.
Τα τραγούδια που έκαναν διάσημη την βραχνή φωνή του ήταν τα You are So BeautifulSummer in the City, και φυσικά το Unchain My Heart, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του και από τα τραγούδια που ακούστηκαν όσο λίγα στην Ελλάδα, και το You can leave your hat on από την ταινία 9 1/2 εβδομάδες.
   

Απολαύστε. Κλείστε τα φώτα και δυναμώστε τη μουσική. Αυτός είναι ο αισθησιακός βραχνός Joe Cocker που αποθεώθηκε τη δεκαετία του '80.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου