Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Το κίτρινο γιλέκο

Πολυαγαπημένος συγγραφέας Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε


Το έκτο κατά σειρά βιβλίο με πρωταγωνιστή τον ισπανό λοχαγό Ντιέγο Αλατρίστε, έχει χαρακτηριστεί από το Times Literary Supplement «ένα μοναδικό λογοτεχνικό γεγονός» ενώ η κριτική από το Publishers Weekly το περιγράφει ως «αριστοτεχνικά γραμμένο και συναρπαστικό».
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου, Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε περιγράφει μερικούς αξέχαστους χαρακτήρες και παραδίδει στον αναγνώστη ένα μυθιστόρημα όπου η δράση συναντάει την παράδοση του ιπποτικού μυθιστορήματος.
«Δεν ήταν ο πιο τίμιος ή πιο θεοσεβούμενος άντρας, ήταν όμως γενναίος. Ονομαζόταν Διέγο Αλατρίστε υ Τενόριο και είχε πολεμήσει σαν στρατιώτης στα ισπανικά εκστρατευτικά σώματα στη Φλάνδρα».
Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η ιστορία ενός γενναίου Ισπανού στρατιώτη που ζει από το ξίφος του στη Μαδρίτη του 17ου αιώνα, σε μια πόλη όπου «η ζωή κρέμεται από μια κλωστή, σε μια γωνιά, στη λάμψη δυο ατσαλιών».
Οι περιπέτειες του λοχαγού Αλατρίστε θα οδηγήσουν τον αναγνώστη στις δολοπλοκίες της διεφθαρμένης Αυλής της Ισπανίας.
«Μου ήταν βέβαια αδύνατο να φανταστώ μέχρι ποιου σημείου η Μαρία δε Κάστρο θα περιέπλεκε τη ζωή τη δική μου και του κυρίου μου, εκθέτοντας μας και τους δύο σε σοβαρότατο κίνδυνο. Για να μη μιλήσω για το στέμμα του κυρίου μας του βασιλιά, που εκείνες τις μέρες κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή.
Όλα αυτά σκοπεύω να διηγηθώ στη νέα τούτη περιπέτεια, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει τρέλα στην οποία να μην μπορεί να οδηγηθεί ο άνθρωπος, άβυσσος στην οποία να μην μπορεί να πέσει, και περιστάσεις τις οποίες να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί ο Διάβολος όταν υπάρχει στη μέση μια ωραία γυναίκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου