Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

American Sniper (2014) - Ελεύθερος σκοπευτής

Η ταινία American Sniper, υποψήφια για 6 Όσκαρ, με απογοήτευσε γιατί είχα μεγάλες προσδοκίες. Αν είχα πάει διαβασμένη δε θα είχα απαιτήσεις. Όμως λόγω του ονόματος του Clint Eastwood στη θέση του σκηνοθέτη είχα την ελπίδα ότι θα έβλεπα ταινία επιπέδου Gran Torino (2008) ή Million Dollar Baby (2004). Καμία σχέση δυστυχώς. Εσφαλμένα θεώρησα ότι η ταινία θα ήταν ένα οσκαρικό πολεμικό δράμα. Με άφησε ασυγκίνητη και βαριεστημένη - ίσως και λόγω της μεγάλης διάρκειας της ταινίας. Βέβαια η γνώμη μου είναι υποκειμενική. Με βάση τα εισιτήρια ρεκόρ (περίπου 90.000) που έκοψε η ταινία το πρώτο τριήμερο της προβολής της στην Αμερική θεωρείται μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Κρις Κάιλ, του σκοπευτή που επισήμως σκότωσε 160 ανθρώπους και κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των ελεύθερων σκοπευτών στην ιστορία των ΗΠΑ. Το θέμα της ταινίας American Sniper είναι η ζωή του Chris Kyle, η ψυχολογία του τόσο ως στρατιώτης στο πεδίο της μάχης, όσο και πίσω στο σπίτι του όταν επιστρέφει, και η σχέση και η αλληλεπίδρασή του με τη γυναίκα του και το περιβάλλον του.

Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στέλνει τον Κάιλ (Bradley Cooper) στο Ιράκ. Εκεί συμμετέχει σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές ως σκοπευτής μονάδας ειδικών δυνάμεων, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Sienna Miller) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου