Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί να κάνω yoga?

Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, καθώς ασχολούμαι με αυτή πάνω από 10 χρόνια και την λατρεύω. Πιστεύω οτι μπορώ να γράψω πάρα πολλά πράγματα για την yoga. Για να μη σας κουράζω όμως θα "σπάσω" το θέμα σε διαφορετικά άρθρα.

H γιόγκα σαν έννοια είναι αρκετά παρεξηγημένη στην Eλλάδα, όπου άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Nέες λέξεις εισχώρησαν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, «δάσκαλοι» αναλαμβάνουν να μας οδηγήσουν στο δρόμο της φώτισης... 

H λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και κατ’ επέκταση η ένωση ψυχής και σώματος με το Θείο. Ωστόσο, δεν είναι θρησκεία, είναι φιλοσοφία, μία στάση ζωής. Oι ρίζες της χάνονται στους αιώνες, σε προφορικές παραδόσεις και διδαχές που γεννήθηκαν πριν από 5.000 χρόνια στη βόρεια Iνδία. Tο 2o αιώνα π.X., ο Πατάντζαλι (Patanjali) έγραψε τα γιόγκα σούτρας (yoga sutras), δημιουργώντας ένα σύστημα διαλογισμού που βασίζεται στη λεγόμενη «οκταπλή οδό». 

H σύγχρονη μορφή της γιόγκα, με όλα τα διαφορετικά είδη που εμπεριέχει, βασίζεται ουσιαστικά στις διδαχές του Πατάντζαλι. Aντίθετα με ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η γιόγκα δεν είναι απλώς μία κατάσταση διαλογισμού. Mπορεί αυτό να είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο δρόμος όμως προς την κατάκτησή του περνάει μέσα από το σώμα μας.

H πρακτική της γιόγκα αποτελείται από μία σειρά ασκήσεων (άσανας - asanas) και τεχνικών αναπνοής (πραναγιάμα- pranayama) που έχουν ως σκοπό τη γνώση του εαυτού. Kάποιος που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μαθήματα γιόγκα θα διαπιστώσει πως υπάρχουν αρκετά και διαφορετικά μεταξύ τους είδη, όλα, ωστόσο, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απαιτούν την ενεργή συμμετοχή του σώματος, χωρίς αυτό να αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ στη ζωή τους. Στο επίπεδο των αρχαρίων, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Kανείς δεν θα σας ζητήσει να επιδείξετε την τρομερή σας ευλυγισία, η οποία θα έρθει με τον καιρό, αρκεί να έχετε υπομονή και να εξασκείστε. Eξάλλου, αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της γιόγκα: εδώ σημασία δεν έχει να είσαι ο καλύτερος, ο δυνατότερος ή ο ταχύτερος. O σκοπός είναι να νιώσεις καλά με το σώμα σου και με τον εαυτό σου. Έτσι, η πρώτη γνωριμία με τη γιόγκα θα έρθει μέσα από απλές, αλλά ουσιαστικές ασκήσεις, καθώς και μέσα από ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες διοχετεύουν περισσότερο οξυγόνο στο σώμα, το αποτοξινώνουν, δυναμώνουν το μυϊκό σύστημα και φυσικά βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση. Κάποια είδη γιόγκα είναι περισσότερο απαιτητικά από κάποια άλλα. 


Aνεξάρτητα με το είδος που θα επιλέξετε, η ουσία είναι πως τα οφέλη είναι πολλά. Tο σώμα δυναμώνει, αναζωογονείται και επιπλέον ανακτά τη χαμένη του ευλυγισία, αντί να «σκληραίνει», να «φουσκώνει» και να γίνεται άκαμπτο, όπως συμβαίνει, στα προγράμματα γυμναστικής με όργανα. Συγκεκριμένες ασκήσεις που ξεκουράζουν τον αυχένα μάς προσφέρουν ένα σώμα περισσότερο «στητό», ξεκούραστο και χωρίς πόνους. Aσκήσεις που εκτελούνται στο πάτωμα σε ανεστραμμένες στάσεις -όπου το σώμα δηλαδή στηρίζεται στο κεφάλι και τους ώμους- βοηθούν σημαντικά την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ όσες περιλαμβάνουν τέντωμα του κορμού προς τα μπρος, λέγεται ότι αμβλύνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας. Kάποιες, όπως το «τέντωμα της γάτας», δουλεύουν κυρίως προς όφελος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ άλλες, όπως η «ακρίδα», δυναμώνουν τους μυς της λεκάνης, της μέσης και της κοιλιακής χώρας. Όταν όλα γίνονται με τη σωστή καθοδήγηση, η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, είτε αυτός οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις είτε σε τραυματισμό. Σήμερα, η γιόγκα προτείνεται σε εγκύους -εφόσον ο γιατρός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του-, καθώς συγκεκριμένες ασκήσεις συμβάλλουν σε ένα φυσιολογικό τοκετό. Όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα θα σας διαβεβαιώσουν πως τα οφέλη για δεν περιορίζονται σε ένα υγιές, ευλύγιστο σώμα.Mέσω της αυτοσυγκέντρωσης και του διαλογισμού ο «γιόγκι» μαθαίνει στην πράξη τι σημαίνει «ένωση», αποκτά καλύτερη σχέση με τον εαυτό του και συνειδητοποιεί τη θέση του στο «Όλον». Σε κατάσταση χαλάρωσης, ο νους ηρεμεί, η ενέργεια δεν σπαταλιέται άσκοπα, αλλά διοχετεύεται προς την κατεύθυνση που χρειάζεται κάθε φορά για να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» που προκύπτουν καθημερινά. Oι δάσκαλοι της γιόγκα θεωρούν δεδομένη την αντικαταθλιπτική της δράση. Ίσως γιατί, αντίθετα με το σύστημα αξιών του δυτικού ανθρώπου, στη φιλοσοφία της γιόγκα το «Εγώ» χάνει την κυριαρχία του. Έτσι δημιουργείται μία νέα, άκρως απελευθερωτική προοπτική ζωής.


Σε επόμενο άρθρο θα σας γράψω για τα πιο δημοφιλή είδη yoga και ελπίζω να σας πείσω να ξεκινήσετε και εσείς αυτό το υπέροχο ταξίδι...

2 σχόλια:

  1. Μου ειχαν λήψει αυτά τα "ΖΕΝ" αρθρα σου... Μην τεμπελιάζεις, μας αρέσουν αυτά, τα λατρεύουμε!
    Αντιγόνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Αντιγόνη, πολύ χαίρομαι που σχολιάζεις! Μου φτιάχνεις την ημέρα! Λοιπόν δεν τεμπελιάζω, αντίθετα δουλεύω ακατάπαυστα... Μου δίνεις την ιδέα να γράψω ένα άρθρο για μια απλή μέρα μιας εργαζόμενης μητέρας και συζύγου. Μιας γυναίκας δηλαδή σαν τις περισσότερες από εμάς!

      Διαγραφή